Поскъпването на тока нямало как да бъде спряно

Страната ни трябва да се съобрази с общата политика на ЕС
Обновена: 1 дек 2021 21:58 | 1 дек 2021 21:51, Екип на Bulgaria On Air
50
Поскъпването на тока нямало как да бъде спряно
Снимка: Pixabay

Цената на природния газ е с 10% по-висока. Увеличението идва на фона на разговорите между евентуалните коалиционни партньори в сфера "Енергетика". Участниците в преговорите се разбраха за експертeн анализ, който да даде отговор за необходимостта от изграждане на нови ядрени мощности.

"В една или друга степен беше показано желание за промяна. Това звучеше повече от добре. Но повечето време беше загубено с общи приказки, извадени от нафталина от хора, на които им знаем възможностите. Проблемите бяха поставени половинчато", коментира енергийният експерт Васко Начев в студиото на  "Денят ON AIR".
Той беше категоричен, че страната ни трябва да се съобрази с общата политика на Европейския съюз.

"Ако ние не можем да вървим с темповете на Европа, трябва да търсим компромисен вариант. Това ще струва немалко пари на данъкоплатците, за да има баланс в електросистемата на България", подчерта Начев.
Според енергийният експерт проф. Валентин Колев, страната ни не може да се лиши от въглищните централи.
"На този етап няма как да се балансира електроенергийната ни система с възобновяеми източници. Освен ако няма преобразуване на енергията в газ или водород. Но това го има само на хартия. Щом в Европа са решили за развитието на електроенергетиката, ние сме длъжни да се съобразим с изискванията", заяви проф. Колев пред Bulgaria ON AIR.

И добави, че е крайно време политиците да поемат отговорност и да вземат решение. От него ще зависи извеждането от експлоатация на кондензационните блокове в страната и какви други ще бъдат изграждани.
И двамата гости са убедени, че без политическа воля реформи в сектор "Енергетика" не може да има.

"Ние виждаме много големи интереси, опити за лобиране. Ако това не бъде пресечено и не бъдат намерени хора, които са готови да дадат нещо от себе си за промяна в българската енергетика, нищо добро не ни чака. Пак ще има половинчати мерки, за да не се нарушат интересите на една или друга групировка. Механизмът и хората трябва да бъдат сменени. Тези, които бяха назначени в 12 без 5, са хора, които по случайност са попаднали там и нямат място. От утре всички трябва да бъдат изметени", категоричен беше Васко Начев.

"Корупцията в енергетиката е въпрос на политическа воля. Вече е належащо и много необходимо. Наиграхме се", добави проф. Колев.

Експертите бяха категорични, че увеличението на цената на тока не може да бъде спряно изкуствено. Но държавата трябва да измисли механизми за компенсации и на гражданите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


50
Още по темата: ток
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
7
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
Наблюдавай СЪРБИЯ ! На какво Равнище ще се ИЗДИГНЕ и какъв жизнен стандарт ще постигнат а ние - последна дупка на кавала ! Gya у ри извършиха Дворцовият ПРЕВРАТ 1989та година и Дерибействат без СВЯН . А заграбеното и днес е НАРОДНО ПРИТЕЖАНИЕ ! За какви Избори и каква Промяна говорим - просто си е поредната РОКАДА !
15
0
 
10
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
При Соца имахме ТРИ Боеспособни напълно Окомплектовани Армии и .акети СС 20 . Ту.ци и Гъ.ци не смееха да ГЪКНАТ ! А днес големият приятел на Осман Октай - Иван Костов се гордее че ни съблече по гол *** и дори без чифте пищови ! Затова ли О. Октай му се врича в такава преданност и симпатия - *** и разгадай ! Не е трудно. Ние с ме с ого.ени *** и никакво говНАТО няма за нас да трепне ! Виж как се обичат днес гъпци и турци ! И си направи сметката ! Хайванин заспал Евроориентиран !
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За другите избори, ако има такива де, четете програмите на партиите и проследете как ги изпълняват! Една беше партията, която говореше за цените на тока и др., е успя да влезе, да видим дали ще я индентифицирате, няма да я кажа, по типично български!
13
0
 
11
 
! Отговори
Проницател преди 2 години
При Соца , бяхме Втори в Европа след Франция , по производство на Ел.Енергия !!! А днес само родните Милиардери - СВЕТЯТ Щедро и Бляскаво и лампи след себеси не гасят ? Защо ? Кой им гласува това право ? Ние !
12
0
 
13
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Качихте на клона още мМаймун.и,които да правят пачки на народния гръб.Какво очаквахте,токът да поевтинее?
11
0
 
13
 
! Отговори
Мдаа преди 2 години
Откак влезнахме в - ес всичко става от ден на ден по зле - цени на ток вода парно , храниКолко наивни бяхме когато се радвахме , че сме приети и уж ще заживеем по добре
10
0
 
18
 
! Отговори
Бивш канадец преди 2 години
Глупости на търкалета! Причината била скъпият газ? Е да, но у нас делът на ток от газ е около 5% и не може да влияе съществено на цената. Останалите източници - уран, въглища и вода, не са поскъпнали. Вятърът и слънцето са без пари. И единствената причина за поскъпването са енергийната борса и стотиците посредници, които печелят луди пари от нищо! А, и лакомията на ЕРП, да не забравя.
9
1
 
7
 
! Отговори
Активист на БСП преди 2 години
Има, има! РЕВОЛЮЦИЯ!!!
8
0
 
17
 
! Отговори
ЦИНИК преди 2 години
Поскъпването на тока няаа кък дъ бъде спряно ! Язе пък ви казва ,чи мой дъ бъде спряно га играй сопата ! И жа играй тъй ми се струва !
7
4
 
9
 
! Отговори
Стадо беее беее... преди 2 години
Бг стадото избра фигуранта не ние нормалните хора. Не само огромна инфлация а от тук бедност и глад, ще пострада жестоко и производство защото продукцията става непродаваема от тук фалити и безработица. Вие си ги избрахте, отидох те и избрахте крадци и мошеници
6
1
 
16
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
Спи *** Балкански! увеличават му тока и газта,а той кротува...но не може й нищо да каже защо маската му е на устата и ако я свали ще го глобят...1,2,3 дози и сертификати нека ти промиват мозъка ***...спи си,спи си
5
7
 
4
 
! Отговори
Бойко Ибрика преди 2 години
Бях ви уредил евтин ток от централата на Доган, ама кат не ни щете, дръжте се за палците на краката сега.
4
2
 
20
 
! Отговори
Българите са преди 2 години
върхът, слушат една и съща лакърдия 30 години. Яка нация.
3
10
 
12
 
! Отговори
До 1 преди 2 години
Гледам тука едно несоразумение иска напускане на ЕС. Така проблема щял да се реши.Точно така, подчовеко!Така се реши проблема и при управлението на ВиденоФ.Ей ги бе,, твоите приятели от Мацква пак са готови са ни оправят и са решат проблема.
2
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А няма ли да се сетят за общите политики отн.доходите? Съобразяват се с цените,но не и с доходите! Нека да получавам европейска заплата и няма да имам нищо против тези цени,на които в момента не можем да издържаме.Отоплявахме се на газ (къща) но след като дойде сметката за м.10 (582,90лв) спряхме газа.Как ще се отопляваме-нямам представа!!!Дали щеше ББ да допусне този геноцид,как мислите?
1
3
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Значи ще се видим през февруари по площадите.

Спонсорирани публикации