Бизнесът търси работници, строители, счетоводители...

Близо 194 хил. работници са нужни през следващата година
Обновена: 17 дек 2021 15:00 | 17 дек 2021 15:00, Веселина Йорданова
74
Бизнесът търси работници, строители, счетоводители...
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От 193 792 работници и специалисти с умения и знания в различни професионални направления ще има нужда българският бизнес през следващите 12 месеца. Това показват резултатите от приключилото второ (есенно) за 2021 г. национално представително анкетно проучване сред активните работодатели в България за потребностите им от работна сила в краткосрочен план.

Изследването се провежда съвместно от Агенцията по заетостта и Комисиите по заетост към Областните съвети за развитие в 28-те области в страната, съобщиха от АЗ.

В есенното проучване се включиха 4 325 работодатели при близо 395 хиляди активни предприятия по данни на НСИ. По икономическа дейност най-много са участвалите работодатели от сектор „Търговия, транспорт, хотелиерство и ресторантьорство” - 37,0%, следвани от секторите „Индустрия” и „Държавно управление, образование, хуманитарно здравеопазване” - с по 14,6%. Най-голям е делът на фирмите в големите индустриални центрове - София-град, Пловдив, Варна, Бургас, а най-малък - в областите Видин, Силистра, Търговище и Разград.

Според резултатите от проучването 46 924 работодатели имат намерение да наемат нов персонал през следващите 12 месеца. В сравнение с допитването от година по-рано – през септември 2020 г., техният брой се е свил с 14,5%.

През следващите 12 месеца работодателите ще имат нужда от 108 487 специалисти с квалификация, като най-търсени ще са шивачите, машинните оператори, строителите, работниците в хранително-вкусовата промишленост, операторите в производството на облекло, заварчиците, работниците в озеленяването, оперативните счетоводители.

От други 43 710 специалисти с правоспособност или висше образование ще се нуждае българският бизнес, като най-търсените професии ще са: медицински сестри, шофьори, учители, лекари, строителни инженери, ИКТ специалисти. В сравнение с година по-рано броят на търсените висшисти се е свил с 2,4%.

Не се отчита промяна в най-търсените специалисти с правоспособност или висше образование. 41 595 пък са работниците без специалност, които ще са нужни в различните сектори на икономиката през следващите 12 месеца, като се отчита нарастване на търсенето на годишна база с 8,1%.

72,2% или 33 879 работодатели заявяват, че срещат трудности при намиране на подходящ персонал. За сравнение, техният дял е с 5.4 пункта повече от този на заявилите, че срещат трудности преди година. Най-сериозни затруднения работодателите имат при намиране на продавач-консултанти, машинни оператори, шивачи, оперативни счетоводители, строители, докато преди година, тези професии са били: готвачи, отново продавач-консултанти, електротехници, заварчици, търговски представители и строители.

Основната форма на заетост през следващата една година ще е на постоянен договор и пълен работен ден, което заявяват 78,8% от работодателите. Дистанционна работа и работа от вкъщи биха предложили по-малко от 700 работодатели.

Нова Covid-19 вълна ще повлияе отрицателно на решението да търсят нов персонал на 52,3% от работодателите, които са възнамерявали да наемат такъв. 47,7% са тези, които заявяват, че няма да редуцират планирания брой на търсения нов персонал при поява на нова Covid-19 вълна. В случай на такава работодателите ще се откажат да разкрият 70 686 нови работни места, като близо 70% от тях ще са за неквалифицирани работници, а 30% ще са за специалисти и ръководни длъжности.

С други думи, нова Covid-19 вълна ще редуцира планираното разкриване на нови работни места с 36,5%, като най-засегнати ще са сектор „Създаване и разпространение на информация и творчески продукти” – с 52,8% редукция на новите работни места и сектор „Строителство” – с 49,2% по-малко нови работни места.

През следващите 3-5 години най-търсени ще бъдат специалистите с висше образование от областите Икономика, Администрация и управление и Информатика и компютърни науки, докато търсенето на специалисти със средно образование най-често ще е по специалностите Търговия на едро и дребно, Строителство и Производствени технологии – текстил, облекло, обувки и кожи.

Най-важната компетентност, която работодателите очакват от търсения персонал, е общуване на роден език, следвана от инициативност и предприемачество и дигитална компетентност.

В 11 от 28 области заявените потребности от работна сила са по-малко от регистрираните безработни, докато в останалите 17 необходимостта от специалисти и работници надвишава броя на регистрираните в бюрата по труда търсещи работа. В област Бургас потребностите от работна сила надхвърлят 2.7 пъти броя на регистрираните безработни, в София-столица нуждите са 2.3 пъти повече. В област Шумен потребностите от работна сила са едва на 35% от наличните регистрирани безработни, в Ловеч нуждите са на 44% от свободната работна сила.

В сравнение с резултатите от изследването преди година, общата потребност от работна сила се запазва почти непроменена, като в половината области се отчита ръст на потребностите от работна сила спрямо предходната година. Най-съществено нарастват нуждите от работници и специалисти в област Кюстендил – 8 пъти. Следват областите Видин - близо 6 пъти, Ямбол - 4 пъти, Добрич - 2 пъти. На другия полюс са областите Стара Загора и Перник, където потребностите се свиват почти двойно спрямо 2020 г.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още по темата: безработицазаетост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Той Домовчиев щеше да вкарва германци.
63
0
 
5
 
! Отговори
?!?!?! преди 2 години
Бизнеса търси работници в стил: Пари нема, дйствайте!!!
62
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Няма да търсят защото слес нова година повечето ще фалират,От 25 години съм безработен и не бих работил в страна в която за една година не мога да изкарам пари колкото мога да спестя чисти само за два месеца в Англия
61
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ако сега се направят много сериозни реформи, резултатите ще дойдат след 20 години. Сега нали разбирате, че сме горе долу обречени. България ще се превърне в гетото на Европа.
60
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Майната им и на парите, тука никой не спазва трудовото законодателство, нито ти е спокойно, за шефове слагат ИД**ти. Как да искам да работя тука. Или собствен бизнес или чужбина. Това е.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
2004-та завърших висше и после се оказа, че ако не си човек на човека, ставаш само за общ работник, никой дори не ми даде възможност. Вече не съм част от пазара на труда в България, ама някакси всичко се връща, а аз се оправих, вече съм милионер и животът ми е спокоен и хубав.
58
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Те и ромите не се застояват тука в гьрция гледат вьзрастни за по - 1500 евроНека търсят за - без пари
57
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ще търсят, с 330 евро минимална заплата, на два часа път, минималната е 2000 евро, а малко по-нагоре дават и безусловен базов доход. Скоро тука само роми и пенсионери.
56
0
 
5
 
! Отговори
Благоев преди 2 години
Българските работодатели се кланят на божеството Онан
55
3
 
5
 
! Отговори
Иван преди 2 години
Засега няма инвестиции защото никой не вярваше на България и на Бойко. Дано младите момчета Киро и Асен оправят нещата. *** човек като Бойко става само за пожарникар и за бодигард.
54
0
 
11
 
! Отговори
Джеки преди 2 години
От 30 години основната функция на България е да е донор на млади и образовани хора за западна Европа. Но тези хора взеха да свършват. Трябва да се почне начисто с хората които все още са тук.
53
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Работници значи?! Хм! Тва, работата, май е много търсена професия?!
52
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Търсят уж, а пък като кандидастваш отказват. И търсят само черноработници за тежка работа за която никой не може да издържи, защото трябва да бачка за 10 човека.
51
0
 
3
 
! Отговори
АХА преди 2 години
До Хан КрумЧестно да ти кажа има доста от тях, които са добре образовани. Чудя им се защо изобщо стоят в държавната администрация.
50
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Бизнеса"ще има да търсииии,срещу 600-800 Евро месечно заплащане,ще падне Гоооолямо Търсенеее!
49
0
 
7
 
! Отговори
Смехурко преди 2 години
Пак ли програмисти се търсят .
48
0
 
14
 
! Отговори
Брус ли? преди 2 години
Само половин милион души в България работят и хранят останалите. Всичко е на магия и работата става "болен здрав носи".
47
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До 53 *** Всички да се изнесат.
46
0
 
21
 
! Отговори
Чавето преди 2 години
Даже ромите избегаха в Германия защото немската мизерия е некак си по-луксозна от българската.
45
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
"Най-важната компетентност, която работодателите очакват от търсения персонал, е общуване на роден език" А така! Виждате ли! Докато преди години, от зората на "демокрацията" масово търсеха млада, дългокрака висшистка с три висши образования и пет западни езика, която да сервира кафето на шефа, сега търсят под дърво и камък специалисти с опит, които поне да говорят прилично на български! Скоро работа ще търсят "Co керес бе, ромале!"

Спонсорирани публикации