Посланиците на ЕС договориха изключването на руски банки от SWIFT

Ударът пощади най-големият кредитор в страната – "Сбербанк"
Обновена: 1 мар 2022 22:20 | 1 мар 2022 22:16, Екип на Investor.bg
41
Посланиците на ЕС договориха изключването на руски банки от SWIFT
Снимка: Bloomberg

Посланиците на страните членки на Европейския съюз са се съгласили да изключат седем руски банки от системата SWIFT. Ударът обаче пощади най-големият кредитор в страната – „Сбербанк“, както и друг, който е частично притежаван от руския газов гигант „Газпром“, съобщава Bloomberg.

ВТБ и „Банк Россия“ са сред институциите, на които ще им бъде забранен достъп до финансовата система, която позволява извършването на трансакции за трилиони долари навсякъде по света, съобщават запознати.

Другите институции от списъка на ЕС са „Банк Откритие“, „Новикомбанк“, „Промсвязбанк“, „Совкомбанк“ и „ВЭБ.РФ“, съобщава Investor.bg.

Отсъствието на „Сбербанк“ и „Газпромбанк“ показва нивото на тревога у страните за последиците за Европа от финансовата изолация на Русия, особено когато става въпрос за енергийни доставки.

Решението за изключване на някои руски банки от международната система за съобщения SWIFT, използвана за трансакции на стойност трилиони долари, беше обявено през уикенда в съвместно изявление на САЩ, Европейската комисия, Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

Великобритания е един от основните двигатели за налагане на забрана на няколко руски банки да използват SWIFT и призовава за пълна забрана на SWIFT за Русия.

Отрязването на Русия от SWIFT се смяташе за недопустимо от някои европейски държави поради потенциалните щети, които може да нанесе на собствените им икономики, някои от които разчитат в голяма степен на руския петрол и газ. ЕС и САЩ търсят варианти за смекчаване на въздействието върху свързаните с енергетиката трансакции, като например изключването на някои от най-големите руски банки от тази конкретна мярка.

По-рано в понеделник от администрацията на руския президент Владимир Путин признаха, че засилените западни санкции заради инвазията в Украйна оставят своя отпечатък.

"Икономическата реалност се промени значително", заяви говорителят Дмитрий Песков пред репортери в Москва в понеделник. Това са тежки санкции, те са проблематични. Но Русия има потенциал да компенсира щетите, пояснява той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: ЕСSWIFTруски банки
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
3
 
5
 
! Отговори
Някой преди 2 години
Театър. Един голям политически театър за да оберат хората до последната стотинка. Ако наистина искаха да им навредят икономически щяха да изключат всички. Но без плащания няма газ и нефт. Русия е третия по големина износител на нефт в Америка. Америка без нефт няма да остане, но ЦЕНАТА ще скочи много. Това неминуемо се отразява на всички други стоки. И в този случай Байдън с цялата си администрация ще излетят като ято лястовички от белия дом. Затова и ще продължат да имитират санкции.
25
4
 
7
 
! Отговори
Меркел преди 2 години
Ми липсва. Тя единствена видя опасността от една нова Сирия или Авганистан в сърцето на Европа и със светкавичната си реакция изненада всички - и Путин и американците и украинците. Това беше големия шанс. Но Украйна вместо да се възползва от шанса си има неутралитет , като Швейцария, който целия свят да пази, за да избегне световна война и ядрена катастрофа се подлъга да бъде превърната в кървава плачка.
24
4
 
4
 
! Отговори
тъжен факт преди 2 години
Путин на руски значи пътник...
23
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Това е само за пред масите. Реално нищо няма да посмеят да направят с банките на Путин. Това са банки, корпорации, олигарси....правителства не могат да им влияят!.
22
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
СУПЕР .... Тогава обаче как ще купуваме лекарства - по точно субстанции ... Как ще купуваме газ ... от Турция ...Как ще купуваме ценни метали ... И как ще купуваме паладий и други електронни компоненти .. Да не РЕВЕМ ....Че 1 лаптоп струва 20 000 еврака ..
21
7
 
6
 
! Отговори
Уххаа преди 2 години
Братя Русофили време е да си обмените левовете, еврото и доларите в Рубли за да подкрепите икономиката. Не чакайте в последния момент, защото утре може 1 евро да е вече 200 рубли
20
5
 
6
 
! Отговори
ъхъъ преди 2 години
Време е да продължат с Белоруските банки
19
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Херсон е освободен, Кадировците започнаха с "лекуването" на нацистите. Харков, Мариупол, Крематорск, Славянск скоро, ВСУ ще бъдат "сварени" в котела. ***.та зеленски ще моли за мир. ВС на ДНР, ЛНР и РФ действат по план. Тактическата авиация се включи от тази нощ, в Константиновка и Горловка ВСУ получиха подаръци, Харков и Киев също. Няма да има диктатор с ядрено оръжие, заплашващ да унищожи Русия, няма да има повече Окраина. Новорусия се роди. Безценно..
18
4
 
19
 
! Отговори
Историк преди 2 години
Оставиха им вратуичка значи. Всияки тзи приказки за снакции са малко ала-бала. Значи , каквото и да се приказва, накрая пак става ясно, че става въпрос за интереси и пари. Нито Русия ще спре кранчето за газ и нефт на Европа, нито Европа ще изолира напълно Русия.
17
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
1 афганистански афган = 1,2 руски рублей
16
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всеки един български чобанин със стадо овце, 200 буркана зимнина и 3 качета кисело зеле ще е доста по-заможен от Роман Абрамович!
15
5
 
2
 
! Отговори
Живко от Варна преди 2 години
България за да стани супер мега държава, запознайте се с мен и ме издигнете да бъда владетел на България!Няма да викам и няма да бъда лош !Аз съм роден за истински и независим владетел, запознайте се с мен и ще разберете, че това е истина !
14
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Докога ЕС ще бъде воден за носа от Великобритания и САЩ?
13
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
В русия вече втори ден е колапс! Автоконцерните затвориха руския пазар! В момента всичко "авто" се изкупува на "бесни" цени от магазините (автокъщите)! Концерни като Philips, Sony, Samsung, LG, Volkswagen AG, BMW и много др. затварят бизне са си в РФ! Скоро руските "бизнесмени" ще получат прахосмукаки "Ракета" и авто от тип на "Волга" (ГАЗ), или ВАЗ (бедно копие на Фиат от Толияти)
12
19
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Преди малко в ЕП са аплодирали Путин.
11
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ЕС няма суровинна база за да направи каквото и да било на Русия, чичо им Адолф беше тръгнал да я превзема поради тази причина.
10
18
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Еврогендерите мачкат макарите на Путин.
9
3
 
9
 
! Отговори
До 14 и 15 преди 2 години
Тц, набързичко се се създаде бифер , затова ,се забавих с изключването от SWIFT.
8
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Никой не му дреме за нищо. Бизнесът с оръжие процъфтява. Всеки си гледа неговата изгода, а овцете прибляеат на едните или на другите.
7
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Райфайзен и Уни креди също ще фалират.

Спонсорирани публикации