Там, където насекомите срещат технологиите

Обновена: 20 апр 2022 11:56 | 20 апр 2022 10:19, Екип на Dnes.bg
Там, където насекомите срещат технологиите

Това е историята на двама визионери, които започват жизнения си път във Франция, но развиват амбициозен иновативен проект на българска земя. Днес ви представяме единия от тях - Марк Болар - който ще разкаже за полета на мухата Черен войник и полета на мисълта, който тя е провокирала у него.

Марк Болар и неговият бизнес партньор Ксавие Марсенак имат сходна история. Двамата французи се озовават в България преди повече от 10 години, следвайки пътя на любовта. Неподозирайки за бъдещото си приятелство, а в последствие и успешно партньорство, те се запознават като членове на управителния съвет на френското училище “Виктор Юго” в София. Общата националност, сходните интереси и амбициозният визионерски поглед над света посяват семето на една иновативна идея - стартъпът “Насекомо” - в чиято основа е устойчивостта на биотрансформиращата индустрия.

Потърсихме господин Болар - съосновател на „Насекомо“ и ръководител на оперативната и научноизследователска и развойна дейности - за да ни разкаже на човешки език за бъдещето на насекомите и технологиите у нас и да отговори на основните въпросителни, които този бизнес повдига.

Първият ми въпрос беше по-скоро молба. Молба за разяснение с какво точно се занимава “Насекомо” и защо са избрали България за развиване на своята дейност. Отговорът бе повече от изчерпателен и не по-малко увлекателен.

С едно изречение, компанията на господин Болар създава и развива технологии за индустриално развъждане на една специална муха, наречена Черен войник. Нещо като ферма за охлюви, като пчелин - изкуствено поддържана екосистема за развитие и отглеждане на определен вид насекоми. А защо точно тази муха, също има своя логичен отговор. Черният войник взима името си от френски генерал, който пръв я открива и е специална с това, че се храни и развива само в етапа на ларва. Когато веднъж се излюпи, тя спира да се храни. Това означава, че при нея протича много интензивен процес на растеж, който с подходящите технологии може да бъде впрегнат в добра кауза - биотрансформация. Ларвите се изхранват със смес от остатъчни продукти от хранително-вкусовата промишленост, животновъдството, растениевъдството (например трици), от пивоварните (бирена мая) и вода, след което, самите те се преработват и от тях се произвеждат 3 продукта – протеиново брашно, масло от ларви и биологична тор. Така отпадъците от определени производства се преработват и превръщат в полезни, използваеми, продаваеми продукти.

“България е добро място за развитие на такъв бизнес, защото хората са силно свързани с местната природа. Намерихме и кадри, които искат да променят нещата към по-добро и създадохме много силен колектив”, споделя Марк Болар и продължава с охота да разказва за избора на България като отправна точка за бизнес идеята си. Разбирам, че има три условия, които предполагат избора му на земя - подходяща природа, подходящи производства и подходящи кадри. България има силно развито растениевъдство - зърнени култури, слънчоглед, грозде и други, които генерират биомаса, която има нужда от преработка. В същото време, свободното необработваемо пространство дава възможност за създаване на технологични комплекси, които да са близо до фермерите и това улеснява създаването на затворен кръг между производствата и биотрансформираща технология на “Насекомо”.

Не на последно място, професионалистите, които се включват в екипа са на най-високо ниво. Това са експерти, които намират поле за изява и развитие, каквото малко компании на нашия пазар могат да предложат по отношение на иновации и възможности. Екипът от най-добрите технолози, инженери, които разработват роботи, автоматизират процеси и управляват изкуствен интелект е събран от България и от Европа, за да подсигури безупречната работа и качество. А качеството не може да бъде компромисно, когато компанията отговаря пред редица органи и регулации на ЕС, както и стандартите за биотрансформиращите индустрии. “Насекомо” преминават много щателна проверка от Европейския орган за безопасност на храните, който проверява всичко за тази биотрансформираща индустрия и отчита абсолютно изпълнение на стандартите.

Струва ми се, обаче, че толкова амбициозен проект следва да излиза и извън границите на България. Има ли такива планове или вече осъществени партньорства в тази насока, питам Марк Болар. Оказва се, че фермите за насекоми и изобщо използването им във фармацията и козметичните компании се развива с високи скорости навсякъде по света. Така, както в България има силно развито отглеждане на пчели за мед и буби за коприна, така в останалите държави има търсене и развитие на ползите от различни други видове насекоми. “Основният пазар за нас в момента са предприятията, произвеждащи храни за домашни любимци, както и ветеринарни хранителни добавки. При тяхното производство по принцип се използват насекоми, благодарение на които се решават здравословни проблеми при котки и кучета.” - така господин Болар ми дава пример за конкретна приложимост на своето производство. Светът все повече се обръща към отглеждането на насекоми като сериозна и иновативна индустрия. От Гърция, Румъния и Украйна, през западна Европа - Германия, Франция, Шотландия, чак до Япония, Сащ и Южна Америка, приложението на фермите за насекоми няма граници.

И тук идва моделът, който “Насекомо” се опитват да наложат - работа на място, в пряк контакт с фермерите, в близост до техните производства, създавайки местна мрежа от ферми за насекоми, които да преработват биологичната маса своевременно - бързо, лесно и полезно. В Европа съществуват индивидуални ферми за насекоми, но истинската сила на тази индустрия може да бъде развита в пълния си потенциал само при създаване на стабилна непрекъсната мрежа. В България вече е започнало изграждането на такъв устойчив проект за изграждане на първата ферма за Черен войник с индустриална цел.

На въпроса дали има разлика при работата му тук и в чужбина, Марк Болар разперва ръце и ми обяснява, че за тях има два стълба, върху които изграждат партньорствата си. Единият е подходящи условия за изграждане на фермата - налична в близост биомаса, условия за отглеждане на насекомите и развитие на технологията за обработката им. Вторият са законовите регулации по отношение на тяхното производство, които често, но не изчерпателно, съвпадат с регулациите в животновъдството. За да отговарят на всички регионални, пълни или непълни регулации, “Насекомо” се съобразяват с Европейските регулации и работят усилено с Брюксел като член на IPIFF за постигане и изпълнение на всички стандарти.

Разбирам че, бизнес идеята на този стартъп има много голям потенциал със своята иновативност и устойчив модел. Разбирам също така, че производители и фермери по света намират ползите и нуждата от тази индустрия, включително но не само технологични гиганти като Google, Amazon, Microsoft, Schneider и Siemens. Но не мога да не се запитам как реагират обикновените хора на идеята за отглеждане на насекомо, и то муха, чието име е Черен войник. Задавам и въпроса за предразсъдъците спрямо насекомите, който неочаквано за мен, успява да развълнува иначе уравновесения Марк Болар. Уверено, но доста разпалено, той ми разказва надълго и широко за своята борба с предразсъдъците сред хората. Докато по-малко населените територии по света все още живеят в хармония с околния свят и биоразнообразието, включително това от насекоми, в развитите държави и особено в големите градове, хората отдавна са нарушили тази връзка. Въздухът, теченията, растителното разнообразие и замърсяването са предпоставка за по-бедно разнообразие на насекоми и оцеляването само на най-приспособимите от тях. Това, че хората вече не живеят в близост до насекомите, с изключение на най-разпространените домашни такива, ги кара да се боят от тях. Те реагират импулсивно и първосигнално, от страх към непознатото, без да осъзнават нуждата от насекомите като неизменна част от екосистемите на земята. Дава ми пример с настоящия проект на “Насекомо” в с. Лозен, край София - “Нашата дейност е легализирана от Европейския орган за безопасност на храните. Те са одобрили както насекомите, които използваме, така и това, с което ги храним. Така че и мухите са безопасни, и храните им са безопасни, процесите са безопасни, на практика всичко. Също така не оказваме никакво влияние на района около нас – не генерираме шум, не увеличаваме автомобилния трафик, не излъчваме миризми”. Въпреки това, населението на Лозен реагира първосигнално срещу изграждането на научно-изследователски център на “Насекомо” край селото, в който да се развиват технологии, ноу-хау и интелектуална собственост, които да развиват индустрията. Липсата на познание и разбиране за съществото на фермите за насекоми не позволява на наличните факти да достигнат до хората и да бъдат възприети. Прозрачността, която е предоставена на населението по отношение на работата на центъра, не бива възприета и потъва сред вълна от фалшиви новини. Пример за такава новина, която разбунва духовете, макар да не почива на достоверни факти, е слухът, че в научно-изследователския център в с. Лозен ще се извършва генно инженерство. Признавам, че моят интерес също бе привлечен при употребата на така модерния термин, но както разбирам в последствие, за пореден път бива използван точно този глад на обикновения човек за сензации. В екипа на “Насекомо” наистина има специалисти по генетика. Тяхната роля, обаче, не включва генетични модификации, а е свързана в процеса на селекция - да се изберат най-силните, най-продуктивните екземпляри, които да създадат най-силно поколение. Това е процес, който се извършва чрез естествена селекция - по-слабите отпадат, а по-силните създават ново, по-силно поколение. В крайна сметка фактите трудно надделяват над фалшивите новини в днешно време, до това заключение достига Марк Болар, затова кани всеки жител на с. Лозен, който има притеснение или неяснота около проекта, да зададе свободно въпросите си, да заповяда на място и сам да се убеди в отговорите на „Насекомо“.

Докато текат разговорите с жителите на с. Лозен, които по лични и според компанията необосновани причини се въздържат да дадат гражданското си съгласие за изграждане на център на “Насекомо” край тяхното село, технологиите напредват, бизнесът с насекоми се развива, все повече и повече производства по света се убеждават в достойнствата на биотрансформиращата индустрия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още по темата: НасекомоМарк Болар
Още от