В България имало големи залежи на газ и това плашило "Газпром"

Количеството би стигнала за 150 години
452
В България имало големи залежи на газ и това плашило "Газпром"
Снимка: БГНЕС

В България има големи залежи от природен газ, но това плаши монополиста "Газпром", коментира председателят на Българският енергиен и минен форум Иван Хиновски пред Нова телевизия.

Още по темата

„Има задълбочен анализ на една голяма американска компания за залежите на газ в България. Този геоложки доклад е укриван от 2011 година. Според цифрите към 2011 година България има залежи от газ, възлизащи на 480 милиарда кубични метра, които биха ни стигнали за 150 години. Тези цифри са в диапазона на оптимистичната прогноза”, посочи той.

По думите му запасите от синьо гориво са в района на Чирен. „Въпросът е защо от 2011 година тези резултати
притесняват голяма част от геополитическите лобита в България и в света. През 2012 година приемаме меморандум за забрана на шистовия газ. Това според мен не е случайно”, посочи Хиновски.

„Тези проучвания сме ги поръчали ние. Те са започнали през 2007-2008 година и са приключили през 2011 година. Те показват, че в Етрополската формация, Северозападна България, има залежи на газ. Забраната за добив на шистов газ идва от много по-високо ниво. Лично аз смятам, че това са интереси на монополиста, който внася газ до момента – „Газпром”. Защото той е много притеснен от тези цифри”, подчерта енергийния експерт.

Според него протестите срещу шистовия газ в Добруджа преди години са били за заблуда и отклоняване на вниманието от Етрополската формация. „Цифрите в доклада са за хидравличен фракинг. Отправи се искане за конвенционален добив към същата компания, изготвила първия доклад. И тя ревизира данните.  Вече в добива на шистов газ не се използват химикали, което беше основното притеснение. Никакви химикали не се използват Въпросът е, че ние не си знаем ресурсите”.

„Този доклад плашеше монополиста. България можеше да стане независима”, подчерта Хиновски и призова да бъде отменен мораториумът, който спира всички проучвания.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


452
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
376
0
 
1
 
! Отговори
не е имало а преди 1 година
има. а има и противници естественно служители на кремъл с бг паспорти и са много
375
1
 
1
 
! Отговори
жоро преди 1 година
По глупава политика едва ли има в света!Два купени реактора готова площадка но всички *** на американски *** против!!!А сега ще купуваме ток отУкрайна пак от руска атомна станция!Е това ако не е предателство проитив собственният народ !!!
374
1
 
3
 
! Отговори
Сашо преди 1 година
Този същия хиновски най-много лаеше и срещу строежа на атомната централа у нас. И ето какво стана сега с тока.
373
4
 
4
 
! Отговори
Ром'с преди 1 година
Пак ли американска компания открила местото където тмало газ... Оф, отново платени *** -политици-социолози за няколко американски долара ще манипулират народа...
372
2
 
7
 
! Отговори
до 413 преди 1 година
вече сте позволили: справка-виж кой е най-големия открит рудник и колко е близко до населените места, а също и как се крият данни за смъртността в района! престъпници!!!
371
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
след като доклада е от американска компания е ясна работата. ще си го добиват, ще си го продават. а за нас на тройна цена. както със тецовете, златото и всичко свързано с концесии.
370
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Как само наскачаха тролчетата,като чуха за газ. Също така скачаха БСП,зелените и Атака 2011,защо ли точно тези партии?Май някой доста се притеснява от тази новина 400 коментара,всичкото *** защитава Газпром наскачаха,като ужилени. И удобно пропускат какво друго каза,а именно,че шистовия газ вече се добива екологично с вода,а бе с химикали. И още пропускат,че също има и 80 млрд конвенционален газ,освен шифтов,който е потреблението ни за 25 години.
369
9
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никакви химикали не се използват - MPЪСНА ЛЪЖА!!! За 30 години демокрация ликвидираха българското производство, убиха 3 милиона българи и от 9 милиона останахме 6, последното което ни остана е българската земя НЯМА ДА ВИ ПОЗВОЛИМ 8А ОТРОВИТЕ ЗЕМЯТА НА БЪЛГАРИЯ, тя е последното нещо, което ни остана!!!!!!
368
6
 
12
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
"плашИло" - между другото, в случая трябва да бъде "плашЕло" (мин. несв. деят. причастие). Имате грешка в самото заглавие. Но това да беше кусурът на статията! Когато най-големият износител на газ в света започне да се "плаши" от нашите, уж, резерви от газ... :))) може и да повярвам и на някои от другите ви глууупости
367
7
 
13
 
! Отговори
Някой преди 1 година
"В България имало големи залежи на газ и това плашило "Газпром".И един мармот завива шоколад...
366
2
 
7
 
! Отговори
Зевзек преди 1 година
Стига глyпoсти, газ има, просто си требе повече бобец в менюто.
365
4
 
9
 
! Отговори
баце преди 1 година
Защо давате възможност на лобисти да говорят неща в които самите те не вярват и не разбират. Утре някой ще даде пари на хинката да каже, че далаверата е в горенето на биомаса и тоя ще обърне палачинката веднага. Аман от бивши партиини функционери - ченгета, с изкуствено създадени биографии, де си изкарват хляба с лъжи и половинчати истини.
364
12
 
10
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Пълна забрана на руския газ!
363
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Това са пълни, пропагандни измислици и глупости. Както повечето статии в този сайт
362
5
 
16
 
! Отговори
Споделям преди 1 година
Много отдавна не вярвам на нито една дума произнесена от американец или англичанин.
361
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбира се че се дава гласност само на такива провокаторски писания само и само да се създават раздори и разединение. Хората не са глупави, но са слабо информирани и веднага кълват. Никой не иска от България да се добива газ. Нито САЩ, ното Русия, нито Турция, никой. Това са приказки за пред избирателите и пропагандни трикове на войната. Европа трябва да купува газ от САЩ и това е. Рано или късно газът от Русия ще премине в ръцете на прекупвачи. Ако ли не ще има световна война.
360
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хинков,то в цял свят има газ и петрол,въпросът е колко ще ти да извадиш от земята един барел петрол да кажем,и колко ще ти струва да произведеш 1000 м3 газ,ако е повече от пазарната цена по-добре е да го купиш...
359
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ЦИТИРАНИТЕ ЗАПАСИ В БЪЛГАРИЯ СПРЯМО ТЕЗИ В ГЕРМАНИЯ СА НАПРАВО ЖАЛКИ,А В ГЕРМАНИЯ НИКОЙ НЕ СИ ПРАВИ ИЛЮЗИИ ЧЕ ЩЕ ДОБИВА ШИСТОВ ГАЗ. ПОТРЕБЛЕНИЕ ГЕРМАНИЯ - ГАЗ - 90 МЛРД КУБМ,СОБСТВЕН ДОБИВ - 5 МЛРД КУБМ, ВНОС ОТ РУСИЯ -50%; НЕФТ - 100 МЛН ТОНА, СОБСТВЕН ДОБИВ - 2 МЛН ТОНА, ВНОС ОТ РУСИЯ - 30%. ПИТАМ ВИ МОЖЕ ЛИ ДА ПОЗВОЛИМ НА НЯКАКЪВ ПА-ЛЯ-ЧО, ДА НИ ЗАБЛУЖДАВА ДА ОТМЕНИМ МОРАТОРИУМЪТ ЗА ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ. ТВЪРДО КАЗВАМ - НЕ!!!
358
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
цената е важна, по принцип България разполага с енергия и от магма , само инвестиции от печатницата да има
357
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
150 кучешки години по-скоро