Поскъпване на хляба и други стоки прогнозират от бизнеса

Фирмите се оплакват от непредвидимост на цената на газа
56
Поскъпване на хляба и други стоки прогнозират от бизнеса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Около 25 хиляди фирми ще бъдат засегнати от промяната на цената на газа”. Това каза пред Нова телевизия Щерьо Ножаров от Българската стопанска камара.

“Тези 14% са само за последното увеличение, те са много повече, спрямо цената на дългосрочния договор- около 25%”, обясни Ножаров.

По думите му това увеличение ще затвори определени сектори и стоки, които са чувствителни за населението.

“Това увеличение е доста високо за бизнеса. Има голяма неяснота и липса на предвидимост”, каза представителят на Българската стопанска камара.

Според него конфликтът в Украйна не е причина за поскъпването на горивата.

“Войната само усложни проблема, тя не го породи. Още миналото лято започнаха проблемите с електроенергията заради погрешната либерализация на пазара в областта на доставката на тази услуга и заради нереформирана сектор”, коментира Ножаров и допълни, че този е проблем е можел да бъде предвиден.

“Правителството можеше да резервира количество. Оаза се, че частни фирми са резервирали количества, а държавните структури - не”, заяви Ножаров. “ Можеше да се тръгне към бърза диверсификация с нашите партньори - Румъния и Гърция, които се оказаха добре обезпечени”, предложи той.

За бизнеса обаче по-големият проблем били цените на електроенергията. “Очаква се поскъпване на всички чувствителни стоки”, прогнозира Ножаров.  “Липсата на предвидимост кара бизнеса да сключва договори на високи цени за доставка. Това е по-големият фактор, който увеличава цените, а не толкова физическото нарастване на цените”, поясни той.

А исканията на бизнеса са мерките за подкрепа да продължат до тогава- докато е необходимо.

Представителят на Българската стопанска камара коментира и премахването на ДДС за енергийните стоки, каза каза, че това “не решава проблема, защото компонента на ДДС е около 1% от цената на енергийния продукт, което е нищо”. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още по темата: бизнесгаз
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да разкараме това правителство -Те ни докарват инфлацията като наливат пари в помощи и програми !!!Не виждате ли какво става ?Вместо да се създават още продукти,услуги,да наливат в земеделие за да паднат цените ,те дават и раздават оари под които няма нищо !!!Така инфлацията става още по висока -тези за разстрел буквално !!!
31
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
всяка втора статия е за покачващи се цени. Т.е средностатистическия българин умира за трети път. 1997, 2008 и 2022 - 2023г. Разбира се държавата нищо не прави по въпроса.
30
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ножаров обяснява. Е то много трудно и ние да си го обясним. Аман от врачки.
29
0
 
5
 
! Отговори
БОБИ преди 1 година
Този Ножаров говори от името на бизнеса, нищо че е някакво докторче дето никога не е имало нищо общо с бизнеса. Обикаля студията, качва напрежението и всява дезинформация. Като ще говори бизнеса нека да е някой от него.
28
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ами те вече го увеличиха и то доста още преди 2 седмици.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ама верно ли, в кое кристално кълбо погледнаха? Щото изобщо хляба не стана 2.50
26
0
 
7
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
Веднага ти отговарям, Продължаваме Промяната, братя зомбита.
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма да купуваме нека фалирват б.клуците бизнесменчета
24
0
 
6
 
! Отговори
До 35 преди 1 година
Браво, прав си много, но имаш ли на представа колко са овцете в България.
23
1
 
15
 
! Отговори
11 преди 1 година
Добре, че е войната, тези некадърници да имат оправдание за високите цели. А за тези, които могат да мислят, хайде сетете се от кога тези лъжци управляват, кога цените(ток, газ, лекарства, храни и услуги) започнаха да растат и кога започна войната. Но пак казвам, само за тези, които са средно грамотни.
22
0
 
11
 
! Отговори
. преди 1 година
Пастите да не поскъпнат само, пастите!
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В момента хляб 700 грама струва 2.49 лв. Килограма е 3 лв. Колко още ще го вдигат. До 500 лева ли както беше през 90-те години. И то поне да е истински хляб човек да не го е яд а то е отсевки от храна за животните. Ние животнили сме. По всичко изглежда че ни таксуват за крави овце с една дума ***. Честита ви подмяна овце. Извинявам се на тези които не са гласували за подмяната те патят заради истинските овцете.
20
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Когато бях дете, купувахме хляб от хлебарници.Идваше горещ, редяхме се на опашки, хлябът никога не беше опакован или нарязан. НИКОЙ не се е заразил от хляба.Сега се дават луди пари за изстудяване на хляба, за да може да се опакова и да не мухлясва. Отделно пории за опаковки, които мърсят природата.Отделно, че навсякъде, вместо голям хлебозавод, има малки и от всички страни щъкат коли - кръстосани превози. Всичко е безумно неефективно и вредно.Само в името на политиката -свобода на печалбарството
19
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БЪлгария може да произвежда много повече, но ни отрязоха от ЕС с техните квоти и безумни изисквания. Ние сме конкуренти, а не партньори на страните в ЕС, това е истината. Нашето правителство трябва да бъде МНОГО насъпателно по отношение на аграрната европолитика.
18
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
а..украинците са добре,търсим им спални места за настаняване до плажа,македонците и те напредват..а вие какво искате бе. работи се .. знаете ли колко е трудно...война.е...
17
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Проблем ще има не само с пшеница, слънчоглед, за които приписват вината на Русия, а всъщност е на Запада. Днес четох, чв делтата на река По пресъхва. Паднали са изключително малкп валежи. В делтата на река По (Италия) се проивежда голяма част от ориза за ЕС. Тя е под морското равнище и изградените диги вече не вършат работа - от морето навлиза солена вода, кето дълготрайно уврежда почвата. Суша имаше и в Германия. Силни горещини над 40 градуса в Индия преди седмици поразиха много площи.
16
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Тонове храна се изхърлят от големите хранителни вериги у нас" _________________ Мой човек, бъди добър и ми съобщи координатите на сметището /а/,дето се изхвърлят тези тонове. Няма как да се изхвърлят тонове храни и да са невидими, нали?
15
0
 
10
 
! Отговори
Евроатлантик преди 1 година
Българските пенсионери с 370 лв минимална пенсия няма да усетят поскъпването на цената на хляба.
14
1
 
6
 
! Отговори
Пп преди 1 година
Явно вече всичко лошо за бьлгарина ще се описва в -2 думиПродьлжаваме промяната
13
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продължаваме промяната