Анализ: Пазарният срив разкрива разделенията в Европа

Разпродажбите на пазарите връщат спомените за кризата през 2008 г.
19 юни 2022 21:14, Йоана Цонева
70
Анализ: Пазарният срив разкрива разделенията в Европа
Снимка: БГНЕС

Разпродажбите на пазарите върнаха спомените за дълговата криза в еврозоната отпреди повече от десетилетие, подчертавайки разделенията, които пречат на усилията на валутния блок да създаде по-тесни връзки.

През годините след дълговата криза 19-те държави от еврозоната централизираха и засилиха банковия контрол, но много от планираните икономически реформи в Италия и други страни бяха отслабени, тъй като огромното печатане на пари стимулира икономиката, пише "Ройтерс".

Породено от опасенията, че по-високите разходи по заемите ще задушат икономическия растеж, раздвижването на пазарите разкри пукнатини в нелекия съюз, който - за разлика от САЩ - се крепи предимно от централната банка, а не от правителство, което има право да налага данъци и да харчи.

Две събития от тази седмица разкриват крехкостта на съюза: усилията на ЕЦБ да възстанови доверието в по-слабите държави, които са изправени пред нарастващи разходи по заеми след приключването на програмата ѝ за изкупуване на дълг, и десетилетният неуспех на министрите да поставят спестителите в блока на стабилна основа.

След рядко извънредно заседание в сряда ЕЦБ обеща нови мерки за овладяване на пазарните разпродажби, но липсата на конкретен план за подпомагане на затънали в дългове държави като Италия и Гърция разочарова някои.

Това е в рязък контраст с 2012 г., когато тогавашният президент на ЕЦБ Марио Драги се справи с кризата на доверието в бъдещето на валутата с обещанието да направи "каквото е необходимо", последвано от мащабна програма за печатане на пари.

Сега обаче рязкото покачване на цените, предизвикано от това печатане на пари, както и рязкото покачване на енергийните разходи след нахлуването на Русия в Украйна и пандемичните блокади в Китай, правят този подвиг трудно повторим.

"Беше лесно да се прави каквото е необходимо, когато инфлацията беше ниска", каза Гунтрам Волф от мозъчния тръст Bruegel, добавяйки, че нарастващите цени ще накарат ЕЦБ да промени курса си.

"Извънредното заседание създаде много очаквания, които ЕЦБ в крайна сметка не може да удовлетвори", каза той. "Само правителствата могат да се справят с реалните икономически различия и непълното устройство на еврозоната".

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер предупреди да не се стига до фрагментация на блока - публично предупреждение, което някога беше често срещано, но до голяма степен изчезна, след като огромното печатане на пари облекчи дълговата криза.

В речта си пред студенти в Лондон Лагард не даде повече информация за това как биха могли да изглеждат действията на ЕЦБ, като вместо това говори за изменението на климата и въздействието на войната върху световните доставки на зърно.

Разногласията в еврозоната вероятно ще излязат на преден план по време на срещата на министрите по-късно в четвъртък, на която ще бъде обсъден блокираният план за укрепване на финансовата система на блока.

Основният стълб на реформата, свързана с финансовата криза, т.нар. банков съюз, продължава да е затънал в дебати, като критичният въпрос за защитата на депозитите в целия регион все още не е решен.

Още по темата
"Върнахме се по-скоро назад, отколкото напред", казва Карел Ланну от Центъра за европейски политически изследвания.

"Ако се стигне до фалит на банка, ще бъде същото като през 2008 г.", каза той и добави, че тежестта ще бъде поета от отделните държави, а не от целия блок. "Периодът на Драги приключи."

Очаква се министрите да продължат да отлагат плановете за единна предпазна мрежа за банковите депозити, на които Германия отдавна се противопоставяше, тъй като не искаше да бъде натоварена с проблеми на други места, удължавайки десетилетния стремеж за обединяване на сектора, за да може по-добре да се противопоставя на кризи.

Томас Хуертас, бивш заместник-председател на банковия надзор на ЕС, който понастоящем работи в института "Лайбниц", заяви, че липсата на такава защитна мрежа поставя европейските банки в неравностойно положение спрямо американските им конкуренти.

"Това е едно от онези предимства, които човек може да види и разпознае. Това е важен елемент не само за финансите, но според мен и за самия Съюз", добави той, коментирайки необходимостта от трансгранична защита на вложителите.

Липсата на напредък по отношение на банковия съюз на свой ред се отрази на акциите на европейските банки, които от години изостават от американските си конкуренти.

Дебатите на министрите се провеждат на фона на повишаването на разходите по заемите на Италия, което се изостря от плановете на ЕЦБ да повиши лихвените проценти и да прекрати изкупуването на дълг, за да овладее нарастващите цени. Испанските, португалските и гръцките облигации са подложени на подобен натиск.

Банкерите и инвеститорите следят отблизо как ще реагира Европа.

"Голяма част от нашата работа е свързана с доверието", казва Вис Рагаван, главен изпълнителен директор за Европа, Близкия изток и Африка и съпредседател на глобалното инвестиционно банкиране в JPMorgan. "Голяма част от това, което наблюдаваме, е свързано с доверието в политиката и постигането на организиран път за излизане от стагфлацията."

Но след като ЕЦБ изчерпа пътя си, за да зарадва инвеститорите, топката отново е в полето на политиците, които трябва да действат.

"Макар че ЕЦБ би могла да поддържа пазарите щастливи с базука, става все по-трудно да прави това във време, когато трябва да се бори с инфлацията", каза Карстен Бржески, икономист в холандската банка ING.

"Това оставя на правителствата да се заемат най-накрая с намирането на подходящ съюз".

 


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Както някой по-долу е писал, в момента 1% от хората ограбват останалите 99%. Тези поскъпвания не водят до вдигане на доходите и качеството на живот, а до свръхпечалби на големите дружества в енергетиката, суровините и др. А зад тези дружества стои световният елит.
36
2
 
3
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Естествено, че води до корупция. Понеже политиците изискват, одобряват и след това се възползват от новонапечатаните пари. След това по тяхно усмотрение, тези пари се раздават като стимули, или като кредити на корпорации и бизнеса, където точно условията за корупционни практики е най силно.Когато политиците разпределят пари.
35
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
САМО за 14г втора финансова криза.Откъде дойде? Имахме една настинка и света се оака целия и заключихме здрави хора по домовете. Това докара ли кризата? Не! Но това беше използвано като предтекст едни хора да напечатат трилиони долари и трилиони евра. Моментално разни "мега умове", които обясняваха как това че инфлираме валутата няма да доведе до инфлация на валутата щото "ако имаш високо потребление можеш да принтираш кинти безкрайно и няма да има инфлация" д**** невероятно но грешаха!
34
7
 
9
 
! Отговори
MONAD преди 1 година
Тази фискална политика която запада прегърна последните 30 години, на абсурдно харчене, постоянно печатане на пари и захранване на бизнеса с евтини кредити, стимулира спекулации, корупция и огромна инфлация която рано или късно идва за да занули системата.ЕЦБ и Федералния резерв, заедно с централните банки са отговорни за срива на монетарната система и икономиката. Държави като Русия и Китай превантивно напуснаха кораба, а Русия реши да вземе Украйна така или иначе. Сега разбирате ли ?
33
4
 
2
 
! Отговори
77 преди 1 година
Да вкарам слона в стъкларския магазин на апологетите да влизаме в ЕЗ. worldgovernmentbonds/С БГ левчето облигационните пазари се финансираме при НАЙ-НИСКИ лихви. По-евтино взимаме заеми дори от Германия, която е своеобразен банчмарк.
32
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Пада им се! С тези санкции, които наложиха на редица държави, се целеше хуманитарна криза и страдания на народите, но се оказа, че не е фатално и сега се връща като бумеранг към самите санкциониращи.
31
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХАЙДЕ БРЮЮКСЕЛ, СВАЛЯЙ МАСКАТА НА ЛИЦЕМЕРИЕТО И РАЗВЪРТИ РОТАТИВКИТЕ ЗА ПЕЧАТАНЕ НА ЛЪСКАВИ ХАРТИЙКИ БЕЗ СТОЙНОСТ ЗА ДА ЗАЩИТИШ КАПИТАЛА!!!
30
3
 
22
 
! Отговори
Истината преди 1 година
А ние ***.отите се натискаме за еврозоната...Да гарантираме дълговете на Гърция и Италия....
29
4
 
15
 
! Отговори
да преди 1 година
започна разграждането на европейския съюз - планът на путин набира скорост!
28
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ако знаете само какво се задава, ахахах
27
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Време е за Възраждане каквото и да е то!
26
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какъв е смисъла на ЕС ако периферните държави като Бг, трябва да изнасят населението си да работи в Метрополията за да могат старците им да получават некой и друг лев за да преживеят. Тоя модел означава едно - край на държавата България...
25
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Китай чака ли на тези анализи?Не!Работят хората произвеждат за цял свят.Това е начинът!Труд и износ.Колкото повече стоки търси светът,произведени от една страна,толкова по-добре е тя.
24
0
 
19
 
! Отговори
Четете ли? преди 1 година
Пазарният срив разкрива разделенията в Европа.
23
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тумора сащ трябва да бъде изолиран ,там вече са масово наркомани и *** !Да им пожелаем бърза смърт нанесена с ядрено оръжие ! Просто сащ е съставен от престъпници които са изгонени от европа ! СМЪРТ ЗА АМЕРИКА СМЪРТ
22
2
 
15
 
! Отговори
Бай Илийчо преди 1 година
Кой дживее на селу от глад няаа дъ умре ! Мислете му гражданята !
21
4
 
19
 
! Отговори
а иначе в Украйна преди 1 година
Русия загуби ли вече. Украинската армия влезе ли в Москва? Русия рухна ли? Сигурно Русия отдавна вече е загубила, няма смисъл да се занимаваме повече с това.
20
1
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вижте какви са им дълговете на т.н г7, вижте от къде ги взимат...просто малък пример наште хартиени самолети за 3млрд платени предварително, хубаво е да си имаш колонии и отзивчиви а боригени
19
6
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кризата от 2008 не е минавала. Вземали са дългове за да не правят реформи а по късно са лъгали за реалната инфлация . Тази криза ще завърши чак след като се разпадне ЕС . ЕС е част от проблема.
18
1
 
18
 
! Отговори
финансово Boss преди 1 година
Истината е че действително Драги не направи НИЩО , освен да продължи да печата пари, но думите му звучаха "модерно",. Няма как 10 години да продължават да повтарят същите думи без да правят каквито и да е стъпки , па било и в грешната посока. Балтията която ще дойде ще е МНОГО по-голяма от 2008-2010та , защото тогава Испания плащаше лихви върху 50% дълг , който сега ще е върху 110%. Като вече никой не им ще облигациите