КЕВР решава за поскъпването на газа с 60% до 14 август

Ситуацията не позволявала да не скочи цената
62
КЕВР решава за поскъпването на газа с 60% до 14 август
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 14 август трябва да стане ясно, дали Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри поисканото от "Булгаргаз" увеличение в цената на природния газ с близо 60%.

В настоящата ситуация обаче, регулаторът няма правомощия да променя съществено тази цена.

Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов,  цитиран от БТА. Той изтъкна, че към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено.

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки – да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иван Иванов.

Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият – топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: газкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Безсмислено е да се протака, като влиза със задна дата. А дали ще са 60% или 59.4% е без значение. За два месеца увеличение от 90%
36
2
 
5
 
! Отговори
до 37 преди 1 година
ама Киро не дойде Декември на Власт, а 6 месеца преди това със Служебен Кабинет!
35
3
 
7
 
! Отговори
До30 преди 1 година
Ами декември когато на власт идва Простьо Киро цената е била 133 лева за мегаватчас,сега се очертава да стане 297 лева за мегаватчас,ами това прави долу горе 224% поскъпване
34
1
 
4
 
! Отговори
Шалом Дениъл Лоурер преди 1 година
Кики, Коко, Корни и Ристу са най-доброто Управление на България от 1989 година насам - така, не сме си Пълнили Джобчетата в Синагогата, както сега!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Киро и Асан трябва да бъдат намерени и вкарани в затвора,заедно с всичките им предшественици. Това което ни чака....Виденовата зима нищо не е.
32
0
 
2
 
! Отговори
тоя преди 1 година
Американският Газ е мното Изгоден, от сега нататък само от него да купуваме, докато ПП Пенсионерите се Споминаха наистина са Материализира!
31
0
 
18
 
! Отговори
pronto преди 1 година
Ами така е, като спреш газа от Русия и си вземеш от по-евтиния американски газ, и цената скача мноого рязко!
30
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Някой може ли да ми обясни защо ЕС поиска тока за бизнеса да излезе на свободния пазар, и това доведе до увеличение брутално на тока от тук и на стоките? Нима ЕС умишлено води народите до бедност и глад? Какво парвим като се изпълни друго искане на ЕС и тока за потребителите да излезе на свобдния пазар,т. е- ще се увеличи брутално? Кое налага искането на Световната банда водата в БГ да се вдигне до някаква изчислена от тях социална поносимст? Кой увеличава инфлацията умишлено?
29
0
 
3
 
! Отговори
КЕВР до ДКЕВР: преди 1 година
ШАДАП, ЛЕНА, БЕЙБИ ???
28
0
 
3
 
! Отговори
до 23 преди 1 година
нещо си в грешка от как Кики Управлява Газа не е скочил с 224%, а с 1000% от 30 лева на 300 лева! не ми е ясно как и от къде ги извади тия смешни 224% - то щеше да е мечта да бяха само толкова малко!!
27
0
 
3
 
! Отговори
ДКЕВР преди 1 година
Оххх, с тези цени пак ли ша ям калая ве, оххх писна ми да ям калая ве.
26
1
 
3
 
! Отговори
Чук и Гек преди 1 година
Ами, Иван, като шеф на тази престъпна комисия, още в деня на застъпването на правителството на Кирил Петков обяви, че ще вдига цените на ток и газ! Дори не чакаха да съмне на следващия ден! Но, сега искам след 20 дни Конституционният съд да обяви назначаването на Гълъб Донев за велик везир противо конститу циооно и да видим дали ще възстановят предишния премиер на поста му!? А сега ще направят като при Тиквича! Обявят, че ще вдигат цената на енергиите примерно с 20% и след това я вдигнат с 10%!
25
2
 
3
 
! Отговори
Нямам Търпение преди 1 година
да Пусна НаКазателният си Вот Срещу ПП, БСП и ДБ, но разбира се и срещу ГР0Б!
24
3
 
4
 
! Отговори
ЛЕЙДИ ЕЛИЗАБЕТА преди 1 година
АМИ, ГЕРБ МЛАДЕЖИ И ДЕВОЙКИ, НЕ МОЖЕ ПО ЦЯЛА НОЩ САМО ЧАКА РАКА ПО МАСИТЕ НА ЧАЛГИТЕ ПЛЮС ДИШАНЕ НА СМЕШЕН ГАЗ И ТАКА, ДА ТАКА Е, МИЛИ МОЙ !
23
0
 
4
 
! Отговори
сериозен плащач преди 1 година
Еееее ама к'во са 60%, нека с поне 90% да е увеличението?!
22
0
 
3
 
! Отговори
Налузвайте Маските преди 1 година
че Много сте се Разприказвали, а трябва да Биете Бустера, Правите ПСР-а и на Тръстиката България да Заработите, че Заплатите във Властта са 5цифрени и вие с Данъците си ги Плащате! Айде, че Новият Министър на Здравето Иска Пълен ЛокДаун и КПП-та!!
21
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тъпотооо Кирее има ли отговор на въпросът?От началото на неговото"управление"цената на газта е скочила с 224 ПРОЦЕНТА?
20
5
 
4
 
! Отговори
Промяната се Случи преди 1 година
Народе Празнувайте, а докато са Машините, Кики, Коко, Корни и Ристу ще ви Управляват в следващите поне 45 години - К0мунист, за помалко време не пуска Кокала!
19
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докога с този геноцид над българите? Заради американски интереси, ние ядем дървото. Фоклуци долни.
18
3
 
4
 
! Отговори
Асенчу Кокори преди 1 година
кво са 60% върху предишните 30% върху предишните... аз за 5 дена, харча 9 Милиарда - БезОтчетни!