КЕВР решава за поскъпването на газа с 60% до 14 август

Ситуацията не позволявала да не скочи цената
62
КЕВР решава за поскъпването на газа с 60% до 14 август
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

До 14 август трябва да стане ясно, дали Комисията за енергийно и водно регулиране ще одобри поисканото от "Булгаргаз" увеличение в цената на природния газ с близо 60%.

В настоящата ситуация обаче, регулаторът няма правомощия да променя съществено тази цена.

Откритото заседание по повод заявлението на "Булгаргаз", в което се иска природният газ през август да поскъпне с 60 процента, ще се проведе на 9 август. Не по-късно от 12 август Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще се произнесе с решение за утвърждаване на цената на природния газ. Това каза председателят на КЕВР Иван Иванов,  цитиран от БТА. Той изтъкна, че към момента ситуацията не може да промени тази цена съществено.

КЕВР ще провери всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но правомощията на регулатора са в две насоки – да се провери дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор (в случая единствено с Азербайджан), както и дали са спазени законовите изисквания в областта на природния газ.

"Това, което мога да кажа, е, че изключително тежката ситуация, свързана с високите цени на природния газ, активира КЕВР да потърси нормативни промени, които преди всичко да гарантират общественият доставчик "Булгаргаз" (на принципа на минимални разходи за доставка на природен газ) да осигури тези количества за регулирания пазар“, заяви Иван Иванов.

Той поясни, че регулираният пазар съдържа два сегмента - първият са газоразпределителните дружества, вторият – топлофикационните дружества, които имат лиценз за производство на топлинна енергия.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


62
Още по темата: газкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вместо 70 руснаци, да бяхте изгонили 70 000 урки. Малко е. Трябва да е 300%.
16
0
 
1
 
! Отговори
Гледам Сеир преди 1 година
Барба Ганиос, най-р0бската душичка на Планетата, до кога ще търпи и ще си плаща!
15
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
то е ясно ! ще одобри . до тогава обаче трябва да се подкупят необходимия брой хора
14
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
То няма да има нормална зима май.Както е тръгнала работата отива към ядрена зима...
13
9
 
2
 
! Отговори
Българин преди 1 година
Може и да сме принудени да плащаме по-скъп американски газ, но затова пък САЩ ни защитават надеждно от Путин и руската агресия. По-добре да обеднея, да студувам и да мириша без топла вода и душ, отколкото да стана жертва на руската агресия.
12
3
 
2
 
! Отговори
100% Машините преди 1 година
Манипулират Вота, ако ПП, БСП и ДБ сумарно дори, заедно минат 4% от вота! а за Социологическите Агенции, че са Купени е Ясно, няма как Бедняк да Гласува, най-малкото Отново, за тези Докарали го до Тотална Бедност!!
11
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Отначало те заедно извличаха от останалия свят таланти, ресурси, материали, инвестиции, технологии. В отговор предлагаха валута. Постепенно свободните активи бяха изчерпани и станаха труднодостъпни. Това неизбежно доведе до търсене на ресурси вътре в западния блок, а там ресурсите са ограничени. Сега са принудени да делят това, което беше натрупано и подредено.
10
3
 
8
 
! Отговори
Нет Рубля, Нет Газь преди 1 година
Еваларка, Стомасите са Празни, Хладилнице са Изключени! а сме в най-топлата част на Лятото, чакайте да видите Зимата какво ще Стане, но пак Гласувайте за Кики, Коко, Корни и Ристу!! ако изобкщо Гласувате или Машината гласува вместо Вас!!
9
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
4 пъти по-евтин газ,ама докато е на кораба.Стигне ли тук,чичко комунист и слага надценка за да пълни джобче,чекмедже или там каквото пълни.Посредниците вдигат цената и винаги е имало по някой между потребителите и доставчиците и не само при газта,а и при тока,водата,горива и всичко.Комунистите са на хранилка във всичко и не на всеки километър,а на всеки метър!Каквото и да купиш,част % отива в някой чичко комунист.Те знаят само монопол и петилетка!
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом върнаха Иван Иванов,поскъпването може да е и със 120%.
7
7
 
8
 
! Отговори
Киро Канадеца преди 1 година
Малко е трябва поне с 300% до нова година, се пак съм на процент. Слава Украине
6
2
 
15
 
! Отговори
Алооо преди 1 година
Как не дойдоха работодателите(робовладелците) да кажат, ей колеги от утре заплатите ви скачат с 60 %... Тия от харвард да го накарат кирчо да си върне дипломата, не знам какво е учил и как го е учил, но ей го резултата ... Нарастваща мизерия и подигравка с хората. Зимата ще е жан виденовата ми се струва...
5
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Разбрах как ще ни стигне газта.Ще я вдигнат цената и като не се ползва,ще хартиса.
4
0
 
3
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
що е то КЕВР и може ли да бъде изтръгнато навреме ?
3
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кво стана с газовете на Киро Ментата и Лена общата, дето беше 4 пъти по-евтин
2
6
 
18
 
! Отговори
Пижо преди 1 година
Ситуацията, която Киро създаде, не позволява да не скочи цената. Разбира се, че няма да е 60%. Тази тактика я знаем от десетилетия. Ще кажем 60%, за да изглеждаме добри като го вдигнем с 40! Незабавни преговори с "Газпром"!!! Незабавно възстановяване на дипломатическите отношения с Русия!
1
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Браво Киро, браво! Финансов геноцид над народа!

Спонсорирани публикации