БВП е достигнал рекордните 68 млрд евро, нараствайки с 3,6%

Инфлацията за миналата година е 3,3 на сто
192
БВП е достигнал рекордните 68 млрд евро, нараствайки с 3,6%
Снимка: Pixabay

Брутният вътрешен продукт на България през миналата година е достигнал рекордните 68 милиарда евро, нараствайки с 3,6% при инфлация от 3,3 на сто.

Данните са от годишното издание на Българската търговско-промишлената палата "България в цифри", предаде БНР.

Очакванията са инфлацията в нашата страна да достигне през 2022 г. годишни нива от над 12 на сто заради цените и доставките на енергийните суровини и забавените инвестиции. Според БТПП е съвсем естествено, че при текущите инфлационни равнища от близо 17% (към месец юни 2022г.) БВП на страната значително да се повиши. Безработицата остава на много ниски нива, въпреки  че все още не може да се компенсират последствията от пандемията и да се достигнат предкризисните нива от 4,2% през 2019 г.

България е лидер по отношение на данъчната система в ЕС и това е едно основните ни конкурентни предимства, но коронавирусната пандемия и военния конфликт в Украйна създават несигурност у инвеститорите.

След възстановените вериги на доставки страната ни постигна рекорден износ през 2021 г. в размер на 35 млрд. евро, или ръст от 24 на сто. Водещите търговски партньори на България по отношение на износа и през тази година са Германия, Румъния, Италия, Гърция и Турция. Вносът на стоки и услуги също регистрира рекордни стойности през миналата година, като търговското салдо на страната ни отново остава негативно.

Средната работна заплата продължават да расте, достигайки 782 евро през 2021 г., а през  първото тримесечие на 2022 г. достига 814 евро.

Според годишника на БТПП България подобрява мястото си в класациите за "Свобода на медиите", където от 112 място се изкачва до 91-во от 180 страни през 2022 г., и в класацията "Индекс на икономическата свобода', където от 35-о място през 2021 страната се изкачва до 29-а позиция от 177 държави. Подобрява се и представянето в международната класация за "Глобален индекс на мира".

В други класации България запазва мястото си, като Класацията за световната конкурентоспособност на Международния институт за управление на мениджмънта (IMD), където страната ни се позиционира на 53-то място от 63 страни. Негативно е, че в някои класации България влошава мястото си като “Индекс за върховенство на закона” на World Justice Project, където понижаваме позицията си от 53-то място през 2020 г. от 128 страни до 62-ро място през 2021 г., въпреки включването на 11 нови страни в класацията страната ни влошава позицията си с 9 места. От 32-ро място през 2020 г. България изпада до 36-тото място и в индекса за "Икономическа свобода по света". България се позиционира по-лошо и в "Индексa на глобализация", където пада с една позиция по-надолу до 33-то място от 208 страни, отчита годишникът на Търговско-промишлената палата.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


192
Още по темата: бвпикономика
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Не верно шеархолдески
121
0
 
3
 
! Отговори
Не верно преди 1 година
До ПарадоксиВ преградията на Лондон са по евтини от в Софийските ливади във Ийст хам има апартаменси за по 60 хилки (лири) -обзаведени с добри мебели готови за нанасяне на 800м от метрото .
120
0
 
11
 
! Отговори
Парадокси преди 1 година
Народа полуде всеки иска да прави от стоката си пара като тия дето направиха с маските и пирамидата Биткойн.Та всеки пуснал некви вехтошарски неща на космически цени.Некви парцели в 100% ромски села дето краставо и куцо куче да вържеш ще изчесне -обява: " парцел в тиха локация " или некав постнал некво БМВ е36 дето в Германия струва 200 евро тука му писал "ретро "- 15 000 лв .Да не говорим ,че апартаментите в София дето е в топ 10най- мръснни градове в Света са на цени като в Лондон и Берлин...
119
0
 
6
 
! Отговори
Груйо Михалов преди 1 година
Фирма Мегле имаха мандра в България и викам да купиме родно, регионално млеко от магазина, вече литър е 3,19лв -млеко и то 50% водица .Ама викам карай да е регионално-родно да подкрепим местното производство.И една сутрин докато чакам кафето да стане и гледам млекото на кутията му пише маде ин Сърбия ...
118
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
БВП, просперитет - тралала. Преди година можех да си купя двойно повече неща. Това е истината! Да не ми се обяснява,че инфлацията била 10%!
117
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бързо да го лапаме на Путин, че ще ни изпреварят. Роби, вечно друг им е виновен.
116
4
 
7
 
! Отговори
Вън преди 1 година
От този ГНУСЕН *** БАРДАК.НИТО МЕРКИ ЩЕ ИМ СПАЗВАМ НИТО ЩЕ ИМ СЕ ПОДЧИНЯВАМ ЗАРАДИ ТЯХ СМЕ НА ТОВА ПОЛОЖЕНИЕ.МАСОВ ПРОТЕСТ ЗА ИЗЛИЗАНЕ ОТ ЕВРОЗОНАТА И ГНУСНИТЕ МЕРКИ НА СЗО.ИНФЛАЦИЯТА ДОЙДЕ ОТ ТЕХНИТЕ СМЕШНИ САНКЦИИ КОИТО ТАКА И НЕ СПРЯХА РУСИЯ.ВРЕМЕ Е ДА ПОТЪВАТЕ В ЛАЙ...ТА С ОТКАЧЕНОТО КОП...ЕЛ.Е БАЙГЪН
115
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ОТ ДЪЛГИ ГОДИНИ ИЗПОЛЗВАМ П+Р+О+С+Т ИЗМЕРИТЕЛ И ТОЙ НЕИЗМЕННО ПОКАЗВА - БЪЛГАРИЯ Е БЕДНА СТРАНА!!! ЗА ДА НАДУВАТЕ ФАНФАРИТЕ, ЧИСЛАТА БИ ТРЯБВАЛО ДА СА КАТО МИНИМУМ 90 МЛРД ЕВРО,ВМЕСТО СКРОМНИТЕ 68 МЛРД ЕВРО, ПРИ ТОВА ЗА НУЛЕВА ИНФЛАЦИЯ. НА ПРИНЦИПА НА СТАТИСТИКАТА СВИНСКО + ЗЕЛЕ, В МНОГО ОПТИМИСТИЧЕН ПЛАН ИЗЛИЗА, ЧЕ ВСЕКИ БЪЛГАРИН Е ПОЛУЧИЛ НА МЕСЕЦ ПО-МАЛКО ОТ 900 ЛВ. АЗ НЕ РАЗБИРАМ - ТОВА ЛИ Е ОПТИМИЗМА НА ФАНФАРИТЕ?!!!
114
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Щом има инфлация ръста е базиран на скока на цените а не на бройка продукция
113
3
 
25
 
! Отговори
Ама нидей бре.. преди 1 година
Инфлацията за миналата година незная дали е 3.3 %, но за тая година знам че е повече от 33.0%.Пишете в момента колко е инфлацията,не ни заблуждавайте със стари статистики.Минала година колко струваше тока? А бензина? А имотите? А водата? А храната? А парното? ..........какво сте тръгнали да заблуждавате хората в момента със смешните 3.3%.Опит за успокоение ли е,или просто за ,,преспиване" на масите?
112
12
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спкойно. Сега ГРОБ-ДПС като грабнат властта отоново, всичко ще си бъде по старому.
111
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Хора, доходите на хората наистина са се повишили драстично през последните години, което води до ужасната инфлация, защото производството на стоки и услуги не може да смогне на търсенето. Има и външни фактори като поскъпването на енергията, суровините и материалите. Но, общо взето в момента има доста хора, които са успели да постигнат приличен доход, основно в София, но не само. Тук трябва да отбележа вечно мрънкащите продавачи по магазини, доставчици и т.н. - нормално е да сте далеч надолу
110
8
 
17
 
! Отговори
Перспектива преди 1 година
Мноооого трудно ще изплатим това грандиозно увеличение на БВП !!! Ще гладуваме яко , за да може Про100 Киро или Фигуранта да се изцепят пак как сме постигнали рекорден БВП ! Очератва се яко дръгнене на суверена!
109
15
 
4
 
! Отговори
do ron bur... преди 1 година
И кои хора работят на минална заплата?Недоучилите, мързеливите и синтите! За това теб те интерсува минималната работна заплата! БВП не случайно е водещ показател.
108
6
 
27
 
! Отговори
Ron Burgundy преди 1 година
БВП ама изобщо не ме интересува. Истинския показател за просперитет е потребителската кошница. Обаче световните злодеи мерят успеха на една икономика по БВП - нарочно , разбира се.Мен ме интересува с минимална заплата например какво е можело да си купя предин10 години, преди 5 години, 1 година и т.н. Това е реалния живот, другото са манипулации
107
10
 
9
 
! Отговори
Мара преди 1 година
Радев Зеления Чорап е мъж под чехъл и се напикава само като викне жена му. Та този ли човек е обединител на нацията? Нищо мъжко няма в Радев, нищо генералско. Той е един предател и руски памперс.
106
10
 
4
 
! Отговори
Шнапса преди 1 година
Радев ще бъде свален от ЦРУ защото е руски предател. Той предаде и НАТО и ЕС и България.
105
8
 
6
 
! Отговори
Петров преди 1 година
Доста оръжие произведохме и продадохме на Украйна тази година. Доста руснаци загинаха и още ще загиват. Русия вече тотално издиша. Последните си 5 копейки ще даде за български тролчета. Пеевски си мисли все още че може да е приятел едновременно с Русия и със САЩ? Но как позволихме държавата да се управлява от Пеевски?
104
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Понеже ПП се скъсваха да крадът, та за 7-8 месеца БВП- то е нараснало повече отколкото при Бойко и то в най-голямата световна криза. Нищо върнете си пак мафиотите да ви "оправят".
103
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Радевистите които управляват в момента България твърдят че кризата е непреодолима без решаващата помощ на мощния Съветски Съюз.... пардон Русия и горещо препоръчват България отново да надене газовия хомот на Газпром.

Спонсорирани публикации