България нямало да остане без природен газ

След много перипетии вече имаме диверсификация
39
България нямало да остане без природен газ
Снимка: БГНЕС

След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета - имаме 6 входни и над 12 изходни точки. Диверсификация на източниците, за съжаление, към момента нямаме. Това каза за БНР Валентин Николов - бивш директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ "Козлодуй". И в момента получаваме руска газ, само че през посредници, категоричен е той. 

"От друга страна, получаваме азербайджански газ - 30%, по договор и другите 70% - от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от "Газпром" - 30% петролни деривати и 70% спот цена. В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от "Газпром". За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара - тоест много по-скъп", каза Николов.

Не мисля че ще останем без газ. Доста от търговските фирми много по-рано "Булгаргаз", след започване на войната и с изпреварваща информация може би, успяха да вземат и спотове на Ревитуза, и капацитет в мрежата.
Така или иначе ще вземем през посредници руска газ тази зима. Проблемът е, че ще бъде на много по-висока цена

Според него правилният въпрос не е дали да преговаряме с "Газпром", а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията.

"Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард долара без да сме получили нито капка природен газ от "Газпром". Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ", коментира Николов.

Необходим е „много добър анализ в договора с "Газпром", защото вече щетата е нанесена, категоричен бе Николов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

"Един преговорен процес наново с "Газпром" ни поставя в много неизгодна позиция - тоест ние вече не можем да претендираме за ползи от тях в никакъв случай", призна той.

В премахване на държавните предприятия от търговията с газ „има резон“, но нашият пазар още не е подготвен за това, категоричен е той.

Бившият министър Александър Николов „не е съвсем прав“, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ, защото тръбите ще заети с азерския. Около 6 000 000 кубически метра на ден може да получаваме и сега от "Кулата-Сидерокастро". Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата“, каза Николов.

Правителството „Петков“ е трябвало да завърши връзката през 2021 година. Те са обвинили ГЕРБ за пропуски в работата, но не са сменили нито мениджмънта, нито изпълнителите, подчерта Николов.
Според него щабът трябва да анализира договора с "Газпром".

"Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че "Булгаргаз" е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ. Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с "Газпром", защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират“, коментира Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: газВалентин Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ***-о Киро Цените на горивата в България се контролират от Лукойл. Прокуратурата трябва по най-бързия начин да започне разследване за опит за застрашаване на националната сигурност от страна на Лукойл. Очевидно е, че цените нямат нищо общо с цената на петрола в момента.
13
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 11:Не си разбрал.Нас ще съдят за 1 милиард,а не обратното.Ако ние ги осъдим ще пратят газ или паричната сума,което едва ли.ще стане.
12
5
 
27
 
! Отговори
ПРОСТ-о Киро преди 1 година
Нашият канадски Остап Бендер ни оправи хубаво и без вазелин !!! Честито харвардски чалгаристанчета !!! Петролът днес е около 94 долара за барел!!! При "лошият" Бойко и ГЕРБ при цена от 120 долара за барел цената на бензин и дизел бяха ПОД 2 лв !!! Коментарите са излишни !!!
11
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 10 "Ужас!1 милиард ако загубим делото" Ще го спечелим. България продължава да е изряден платец, а Русия неизряден доставчик. Сега целта на руските слуги в България е да натискат за сключването на нов договор, за да могат да отпаднат претенциите от наша страна към Русия за неизпъленнието по договора досега.
10
11
 
9
 
! Отговори
Опааааа преди 1 година
"Всяко съгласяване за нов договор с Газпром анулира всякакви претенции, които България може да предяви към Русия за обезщетения за неизпълнението на стария, ако в съда докажем, че руснаците не са били изрядна страна. Става дума за над един милиард долара" Другаре, сега разбрахте ли защо предателите на националния интерес БЪРЗАТ за ново договорче с Газпром и са ви изпратили на амбразурата? За да може да отпаднат искания от наша страна за недоставени количества и пропуснати ползи за 1 МИЛИАРД!!!
9
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард долара без да сме получили нито капка природен газ от "Газпром". Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ", коментира Николов."Ужас!1 милиард ако загубим делото!Не вярвам да го спечелим.На Кирчо къде му беше акъла...закопа ни.
8
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
па я газ съм на ползвал никогаш и ся нема да ползвам - ко ми тряа - имам боб - праи газ безплатно - не зависми от никой
7
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С климатик. С това ще се топля зимата. Така излиза най-евтини, дори преди да повишат парното.
6
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не става въпрос за оставане без газ няма да останем без газ щото ше се мине на друго гориво ако вдигнат цената на газта което усложнява много работата на бизнеса
5
8
 
4
 
! Отговори
Опааааа преди 1 година
"В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от "Газпром"." И кво, значи азерите ни продават като на "евтините" цени на Газпрома лииии? :))))) И за какво се пънат русофилчетата да говорят за "евтин" руски газ? :))))
4
0
 
5
 
! Отговори
123 преди 1 година
Тате ще му купи колело, ама друг път......
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Е па и без диаманти няма да остане....
2
13
 
5
 
! Отговори
ГЕРБ-ДПС преди 1 година
И всичко това благодарение на Бойко Борисов!!
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
няма, но ще се радвате на най-скъпата газ в света

Спонсорирани публикации