България нямало да остане без природен газ

След много перипетии вече имаме диверсификация
39
България нямало да остане без природен газ
Снимка: БГНЕС

След много перипетии вече имаме диверсификация на газовите трасета - имаме 6 входни и над 12 изходни точки. Диверсификация на източниците, за съжаление, към момента нямаме. Това каза за БНР Валентин Николов - бивш директор на Българския енергиен Холдинг и на АЕЦ "Козлодуй". И в момента получаваме руска газ, само че през посредници, категоричен е той. 

"От друга страна, получаваме азербайджански газ - 30%, по договор и другите 70% - от спот пазара, където е много по-скъп. Тоест ние в момента от Азербайджан получаваме горе-долу същото съотношение, както от "Газпром" - 30% петролни деривати и 70% спот цена. В момента от Азербайджан получаваме горе-долу на цена, както бихме получавали от "Газпром". За съжаление обаче от посредниците, от които получаваме руска газ, получаваме с надценка от спот пазара - тоест много по-скъп", каза Николов.

Не мисля че ще останем без газ. Доста от търговските фирми много по-рано "Булгаргаз", след започване на войната и с изпреварваща информация може би, успяха да вземат и спотове на Ревитуза, и капацитет в мрежата.
Така или иначе ще вземем през посредници руска газ тази зима. Проблемът е, че ще бъде на много по-висока цена

Според него правилният въпрос не е дали да преговаряме с "Газпром", а можем ли след години да спечелим арбитражно дело срещу компанията.

"Ако загубим, ще платим от порядъка на милиард долара без да сме получили нито капка природен газ от "Газпром". Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ", коментира Николов.

Необходим е „много добър анализ в договора с "Газпром", защото вече щетата е нанесена, категоричен бе Николов в предаването "Преди всички" по "Хоризонт".

"Един преговорен процес наново с "Газпром" ни поставя в много неизгодна позиция - тоест ние вече не можем да претендираме за ползи от тях в никакъв случай", призна той.

В премахване на държавните предприятия от търговията с газ „има резон“, но нашият пазар още не е подготвен за това, категоричен е той.

Бившият министър Александър Николов „не е съвсем прав“, че ако не се финализира бързо нещата с газовата връзка с Гърция, няма да има откъде да се достави втечнения газ, защото тръбите ще заети с азерския. Около 6 000 000 кубически метра на ден може да получаваме и сега от "Кулата-Сидерокастро". Около три милиарда куб. метра са годишните нужди на държавата“, каза Николов.

Правителството „Петков“ е трябвало да завърши връзката през 2021 година. Те са обвинили ГЕРБ за пропуски в работата, но не са сменили нито мениджмънта, нито изпълнителите, подчерта Николов.
Според него щабът трябва да анализира договора с "Газпром".

"Политически правилно е създаден щаб, но технически неправилно, защото не е необходимо чак щаб. Мисля, че "Булгаргаз" е търговско дружество, което трябва само да си намери източници на газ. Въпросът е, ако има въобще щаб, да анализират с помощта на международни консултанти договора с "Газпром", защото там е разковничето дали България ще загуби едни големи пари и няма да има газ или ще може да си вземе газът, който е до края на годината, по този договор без да преговаря за нов договор. Там трябвало да анализират“, коментира Николов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още по темата: газВалентин Николов
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Абе много разбирачи ,всички знаят как и колко ,абе главочи ,повече руски газ в българия не трябва и няма да има ,това е вредно ,отровно ,както искайте го разбирате България трябва да е не зависима от Русия ,а пък вие ако щете се насерете
33
1
 
2
 
! Отговори
Да преди 1 година
Само,че на тройни цени същия газ.ДОЛНИ УТРЕПК...И СТЕ ВИ В ЕС И КОМПАНИЯ.СКОРОШЕН РАЗПАД!!!!
32
3
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Държава не се управлява с плюене по Русия. Трябва и мозък.
31
2
 
9
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Напът сме да загубим индустрията на България. Заради невъзможност на фирмите да си плащат скъпия газ. Васил Велев го каза откровено 250000 работници и служители безработни. И срината икономика. Това от умните и красивите.
30
0
 
4
 
! Отговори
Лъсна истината преди 1 година
.. че натиска да се подпише нов договор има за цел да премахне всякакви потенциални искове, които България може да предяви като претенции за обезщетение от Газпром по стария. Става дума за един МИЛИАРД и нагоре. Даже не става дума за това дали ще имаме или няма да имаме газ.
29
1
 
3
 
! Отговори
Augusto Pinochet преди 1 година
ПРИ ТОЛКОВА ПОСРЕДНИЦИ И ИНТЕРЕСИ НА ПОЛИТИЦИ И ВСЯКАКВИ ПОЛИТИЧЕСКИ ПАРТИЙКИ КОЙ ОТ ТЯХ ЩЕ СПРЕ ГАЗА ДА НЕ СА ЛУДИ ДА СИ СПИРАТ КОМИСИОННИТЕ И ОТСТЪПКИТЕ В ЦЕНАТА МУ СЕГА СЕ ПЕЧЕЛИ НА ГЪРБА НА НАРОДА. А ТОЙ АКО Е *** НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ ПАК ДА СИ ГИ ИЗБЕРЕ!
28
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Правителството Петков е трябвало да завърши връзката през 2021 година." ХАХАХА - че то тогава беше сформирано правителството, след сто саботажа от Славуцата. А когато започнаха да задвижват откачането от Газпром, ги свалиха руските агенти пак в лицето на Славуца. Да казваш, че едно правителство е трябвало да завърши връзката в първите дни на мандата си, когато още не се знаеше, че ще има война, е меко казано мал....мно
27
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
правителсвата са биле против народа си - НЕКА РЕФЕРЕНДУМ ДА РЕШИ ОТКЪДЕ ДА КУВАМЕ ГАЗ Всеки депутаи и член на правителсвото трябва да испълнява волята на народа а не ам -те банкири
26
2
 
0
 
! Отговори
до 27 преди 1 година
До Анонимен ха хааааа ха
25
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До До 22/23 "За мен национално предателство беше да скъсаш връзка с Газпром" Ние не сме късали връзката с Газпром: продължаваме съвестно да си плащаме по договора, а те ни спряха едностранно газа. А ако някой се опита да извъши националнонто предателство, за което писах, ще бъде СЪДЕН.
24
4
 
13
 
! Отговори
Киро Тъпото преди 1 година
*** съм, но ви оформих! Целта е постигната! Фирми на наши хора ни продават руска газ с 30% по скъпо и трупат пачки, но не клекнахме на Русия! Честито на балъците!
23
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"След много перипетии вече имаме диверсификация"Аха, продължаваме да купуваме руски газ, но не от Газпром, а от емнайсет посредника на 2-на цена. Това е диверсификация на практика!
22
6
 
11
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
За мен национално предателство беше да скъсаш връзка с Газпром ,без да си подигурил алтернатива на сходна цена.
21
11
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 1 година
На изборите да изметем окончателно азиатските от/репки в Сибир!!
20
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Румен Овчаров бил казал, че "нямало друг начин, освен да платим на Газпром" :)))) Щом и тоя вече ОСЪДЕН експерт на БСП включиха към хора с искащите нов договор, значи работата е станала много напечена за Газпром. Помнете ми думата, Радевите слуги ще се опитат НА ВСЯКА ЦЕНА да подпишат нов договор (или анекс към стария) което да премахне претенциите ни към Газпром. НАЦИОНАЛНО ПРЕДАТЕЛСТВО се готви пак, този път с цена 1 милиард и нагоре ....
19
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 18 "Те така или иначе няма да се връщат към Газпром и спора ни е излишен" Всички Радеви слуги плюс всички експерти дръжно вият как не може да не сключим нов договор с Газпром, тъй че тва "така или иначе" е пълен фалш. Спора ни е излишен да, ясно е, че целта на руските слуги в България е в момента да оттърват Газпром от един един милиард долара загуба, която ще трябва да плати на България. Затова така натискат, щото ще се окаже, че колкото и скъп газ да купуваме, ще го плати Газпром.
18
0
 
15
 
! Отговори
Българин преди 1 година
А цената? В пазарната икономика няма липса, а има цена. Като скочи още веднъж двойно и газ ще има, но България ще фалира.
17
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До номер 16:"Ако".Те така или иначе няма да се връщат към Газпром и спора ни е излишен обаче Киро с лека ръка е рискувал ние да плащаме 1 милиард,за да сключва сделки с комисионни...Закопахте ни държавата бре!Господ да ги накаже.
16
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На каква цена е газта бе сяндур. Парното вече неможе да се плаща. Свалих радиаторите и качих от мазето на деда ми кюмбето. Ще чадим с гуми щото са без пари. Евтините дърва на Крушовица вече ги продават на 180 лв за кубик. Кой е тоя дето ще си купи такива дърва. Ще чадим с гумите зимата и ще вали черен сняг от саждите. Върнаха ни в каменната ера технатамакяугазодебна.
15
0
 
7
 
! Отговори
Опааааа преди 1 година
До 14 "Не си разбрал.Нас ще съдят за 1 милиард,а не обратното" От статията: "Ако обаче го спечелим, в този случай "Газпром" трябва да ни платят всички щети и, съответно, пропуснати ползи от това, че не са ни доставили газ"

Спонсорирани публикации