КЕВР решава за цената на газа на фона на протест

"Булгаргаз" иска поскъпване с 55%
31
КЕВР решава за цената на газа на фона на протест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание заявената от "Булгаргаз" цена на природния газ за август.

Общественият доставчик настоява за поскъпване с 55 на сто на газа, което ако бъде одобрено ще се стигне до рекорден ръст от 298 лв. за мегават час.

Заседанието на регулатора ще бъде съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ", откъдето ще връчат студени радиатори на председателя на КЕВР.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение.
"Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ", заяви тогава възстановеният председател Иван Иванов, припомня БНР.

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август.

Малко преди началото на заседанието, пред сградата на регулатора от гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще връчат студени радиатори на председателя като протест срещу предстоящото шоково поскъпване на газа.

След заседанието на КЕВР за цената на природния газ, от "Изправи се.БГ" ще участват в обществените обсъждания за цените на водата в областите Ямбол и Видин.


31
Още по темата: газБулгаргазКЕВР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
В крайна сметка България не е голям консуматор на газ и не би трябвало да е проблем да се осигури, дали от Газпром , азерите и тнт. ------------- По принцип си прав но когато си избереш хора като Киро Простото и сие тогава става една и тогава поговорката "на крива ракета и космоса и е малък" е в сила... Избирайте хора които искат да подобрят живота на българите а не Геополитици като тия от ПП, ДБ а и герб, бсп ....
27
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Имаме си поговорка мъдра от народа за такива случаи:Научил се поп да яде боб.Свършил се боб,отучил се поп!Като няма няма бе!Какво толкова?Нещо като ти е скъпо не го ползваш.
26
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Баба ви все газ е ползвала а?!Ами като се изчерпи и няма вече какво ще прави светът а?!
25
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голяма истерия с този газ. Вдигат врява, за да симулират дейност, а всички виждаме резултатите от тяхното бездействие. В крайна сметка България не е голям консуматор на газ и не би трябвало да е проблем да се осигури, дали от Газпром , азерите и тнт.
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ванката Йелектричката отново е тук. Няма отърване от пионките на Тиквата. Нищо че стана вече на почти 80 години. Незаменим е - в краденето и слугуването на Мафията. И в пълненето на Чекмеджето.
23
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Силно се съмнявам във визията и уменията,както инв знанията на всякакви експерти по горива,вода и енергия.Аз дори не съм сигурен,*** т.н.експерти,могат да напишат хим.формула на водата или формулите на някои газове,които са взрово опасни,като метана,бутана пропана,както и да направят ел.схема на жилище.Ако не могат значи са абсолютно излишни,защото са авантаджий а не експерти.
22
1
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 месец
Какви радиатори ще връчват нали сьщите тия докараха кирчо и кокорчо за да ни спрьт газаСега осьзнавам , че жьлтопаветниците не са в ред
21
1
 
6
 
! Отговори
Вова преди 1 месец
ЗА ТОЗИ *** И КЛАВИАТУРАТА НЕ МИ СЕ ИЗЯНОСВА ДАЖЕ.. НО ДОБЪТЪКЪТ СИ Е ДОБЪТЪК И 1000 ЛВ ДА СТАНЕ ТОЙ ГЛАВА НЯМА ДА ВДИГНЕ..
20
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Продавам криви макарони,през които се гледа как идва газ от Русия.5 рубли бройиката!
19
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато тоя, устатия, на снимката е в КЕВР, не очаквайте нищо полезно за потребителите...
18
1
 
9
 
! Отговори
Сталин преди 1 месец
Къв газ бе?!Я го спирайте,че ми писна да слушам глупости!Има газ има проблем.Няма газ няма проблем!Само електричеството е важно!АЕЦ и готово!
17
4
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 месец
Честито да ни е! Усетихте ли парапета на Киро? Пак гласувавайте за Продължаваме Подмяната.
16
7
 
4
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Като бутнахте Правителството и по-зле ще става.
15
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Водата е жизнено необходима за всяко живо същество и за всяко растение на Земята.Без вода няма живот.Без вода човек не може да оцелее и два дни.Затова водата не трябва да е търговска"стока".В миналото ни,всяко поточе,изворче и кладенче е превръщано в чешма.Т ака хората са оцелявали по нивата и горите.Даже има и песни и легенди за водата.Така,че въпросът не е до водата а до зависимоста от нея и до безбожната им цена.Целта е да плащаш,толкова,колкото ти поискат.
14
3
 
3
 
! Отговори
До 11 преди 1 месец
Ами някой кара ли те да караш на метан?
13
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До xАз ли да ти плащам водата, нали искахте промяна?Ето това е вашата прпмяна!
12
2
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 месец
Сърбия плаща 40$ за Mwh газ, България плаща 300$ за Mwh. Това е щото сме мега умни евроатлантици. Западни компании местят производствата си в Сърбия заради евтините енергоносители, у нас кой ще инвестира?
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези не са редовни... 5,40 лв. е метанът в момента, на места дори повече. То бива спекула, ама тяхното на нищо не прилича.
10
1
 
9
 
! Отговори
Мафията преди 1 месец
Ние пак сме тук.
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Според ме този "регулатор" не регулира нищо а само потвърждава нови по-високи цени на ел.енергията и енергоносителите.Защо няма правомощия да санкционира а само да се съгласява с увеличаването.Защо не регулира и цената на ядреното гориво за АЕЦ-ца?Напълно излишен регулатор (извън пазара).А новия,стар Председател на КЕВЕР-ра е за едно друго място а не за председателското на излишна структура.