КЕВР решава за цената на газа на фона на протест

"Булгаргаз" иска поскъпване с 55%
31
КЕВР решава за цената на газа на фона на протест
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) ще обсъди на открито заседание заявената от "Булгаргаз" цена на природния газ за август.

Общественият доставчик настоява за поскъпване с 55 на сто на газа, което ако бъде одобрено ще се стигне до рекорден ръст от 298 лв. за мегават час.

Заседанието на регулатора ще бъде съпътствано от протестна акция на "Изправи се.БГ", откъдето ще връчат студени радиатори на председателя на КЕВР.

Още преди седмица от КЕВР обявиха, че нямат механизъм, с който съществено да повлияят върху исканото увеличение.
"Към момента не може да бъде променена тази цена съществено. Ние ще проверим разбира се всички документи, съпътстващи заявлението на "Булгаргаз", но нашите правомощия са в две насоки – да проверим дали заявлението е в съответствие с дългосрочния договор, в случая – единствено с Азербайджан, и дали са спазени законът, нормативната база на Република България в областта на природния газ", заяви тогава възстановеният председател Иван Иванов, припомня БНР.

Решението на комисията ще стане ясно най-късно до 12 август.

Малко преди началото на заседанието, пред сградата на регулатора от гражданската платформа "Изправи се.БГ" ще връчат студени радиатори на председателя като протест срещу предстоящото шоково поскъпване на газа.

След заседанието на КЕВР за цената на природния газ, от "Изправи се.БГ" ще участват в обществените обсъждания за цените на водата в областите Ямбол и Видин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още по темата: газБулгаргазкевр
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
В крайна сметка България не е голям консуматор на газ и не би трябвало да е проблем да се осигури, дали от Газпром , азерите и тнт. ------------- По принцип си прав но когато си избереш хора като Киро Простото и сие тогава става една и тогава поговорката "на крива ракета и космоса и е малък" е в сила... Избирайте хора които искат да подобрят живота на българите а не Геополитици като тия от ПП, ДБ а и герб, бсп ....
19
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Имаме си поговорка мъдра от народа за такива случаи:Научил се поп да яде боб.Свършил се боб,отучил се поп!Като няма няма бе!Какво толкова?Нещо като ти е скъпо не го ползваш.
18
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Баба ви все газ е ползвала а?!Ами като се изчерпи и няма вече какво ще прави светът а?!
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Голяма истерия с този газ. Вдигат врява, за да симулират дейност, а всички виждаме резултатите от тяхното бездействие. В крайна сметка България не е голям консуматор на газ и не би трябвало да е проблем да се осигури, дали от Газпром , азерите и тнт.
16
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Силно се съмнявам във визията и уменията,както инв знанията на всякакви експерти по горива,вода и енергия.Аз дори не съм сигурен,*** т.н.експерти,могат да напишат хим.формула на водата или формулите на някои газове,които са взрово опасни,като метана,бутана пропана,както и да направят ел.схема на жилище.Ако не могат значи са абсолютно излишни,защото са авантаджий а не експерти.
15
1
 
10
 
! Отговори
Вьзмутен преди 1 година
Какви радиатори ще връчват нали сьщите тия докараха кирчо и кокорчо за да ни спрьт газаСега осьзнавам , че жьлтопаветниците не са в ред
14
1
 
6
 
! Отговори
Вова преди 1 година
ЗА ТОЗИ *** И КЛАВИАТУРАТА НЕ МИ СЕ ИЗЯНОСВА ДАЖЕ.. НО ДОБЪТЪКЪТ СИ Е ДОБЪТЪК И 1000 ЛВ ДА СТАНЕ ТОЙ ГЛАВА НЯМА ДА ВДИГНЕ..
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Продавам криви макарони,през които се гледа как идва газ от Русия.5 рубли бройиката!
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Докато тоя, устатия, на снимката е в КЕВР, не очаквайте нищо полезно за потребителите...
11
1
 
9
 
! Отговори
Сталин преди 1 година
Къв газ бе?!Я го спирайте,че ми писна да слушам глупости!Има газ има проблем.Няма газ няма проблем!Само електричеството е важно!АЕЦ и готово!
10
4
 
10
 
! Отговори
перко преди 1 година
Честито да ни е! Усетихте ли парапета на Киро? Пак гласувавайте за Продължаваме Подмяната.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Водата е жизнено необходима за всяко живо същество и за всяко растение на Земята.Без вода няма живот.Без вода човек не може да оцелее и два дни.Затова водата не трябва да е търговска"стока".В миналото ни,всяко поточе,изворче и кладенче е превръщано в чешма.Т ака хората са оцелявали по нивата и горите.Даже има и песни и легенди за водата.Така,че въпросът не е до водата а до зависимоста от нея и до безбожната им цена.Целта е да плащаш,толкова,колкото ти поискат.
8
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До xАз ли да ти плащам водата, нали искахте промяна?Ето това е вашата прпмяна!
7
2
 
19
 
! Отговори
БАЧКАТОР преди 1 година
Сърбия плаща 40$ за Mwh газ, България плаща 300$ за Mwh. Това е щото сме мега умни евроатлантици. Западни компании местят производствата си в Сърбия заради евтините енергоносители, у нас кой ще инвестира?
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тези не са редовни... 5,40 лв. е метанът в момента, на места дори повече. То бива спекула, ама тяхното на нищо не прилича.
5
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Според ме този "регулатор" не регулира нищо а само потвърждава нови по-високи цени на ел.енергията и енергоносителите.Защо няма правомощия да санкционира а само да се съгласява с увеличаването.Защо не регулира и цената на ядреното гориво за АЕЦ-ца?Напълно излишен регулатор (извън пазара).А новия,стар Председател на КЕВЕР-ра е за едно друго място а не за председателското на излишна структура.
4
3
 
6
 
! Отговори
перко преди 1 година
Изправи се БГ са всъщност надупи се БГ, затова Н ие идваме си отидоха, а всъщност взети аедно са едни политически про. титутки!
3
3
 
19
 
! Отговори
x преди 1 година
Водата в Стара Загора стана 4.20 лв кубика. Сблъсък с реалността, плащах към 40 лв преди, а вчера 70 лв. Ще разреждаме къпанията ли, или като в казармата за 2 минуни с хронометър. Новият световен ред е на хоризонта - потребяваш по-малко и мърсиш по-малко, въпрос на време е.
2
4
 
7
 
! Отговори
абе преди 1 година
ония врякащите на мая общата дали ше присъстват , или системата вече ги е убила ?
1
3
 
10
 
! Отговори
ам'чи тъй де преди 1 година
Нема к'во да решава, газ без пари, това е природно богатство!

Спонсорирани публикации