Светът на свръхпотребление ще трябва да се опомни, за да оцелee

Пандемията и войната в Украйна изваждат нови приоритети
9 авг 2022 15:41, Анисия Иванова
172
Светът на свръхпотребление ще трябва да се опомни, за да оцелee
Снимка: Bloomberg

Процесът на намаляване на растежа ("degrowth") - идеята, че планетата ни е с ограничени ресурси и не може да издържа на постоянно нарастващо потребление - е най-близката до ерес теза в икономиката, където растежът се смята за най-добрия път към просперитета, пише Reuters.

Но с ускоряването на изменението на климата и прекъсването на веригата за доставки, което предлага на потребителите от богатия свят непривичен вкус на недостиг, теорията става все по-малко табу и някои започват да обмислят как би могъл да изглежда един свят на намаляване на растежа.

След като тази година научната агенция на ООН за климата призова за намаляване на потребителското търсене - основна предпоставка за намаляване на растежа - мозъчният тръст, който ръководи форума в Давос, публикува през юни наръчник за намаляване на растежа, а въпросът дори започна да се появява в инвестиционните бележки.

"Това е провокативен термин", каза Аникет Шах, глобален ръководител на ESG и стратегия за устойчиво развитие в Jefferies, за бележката на базираната в Ню Йорк банка от 13 юни относно "Възможността за регресивно развитие".

"Но не става въпрос за това да отидеш в страна с ниски доходи и да кажеш: "Не можете да растете повече", каза той. "Става дума за това да се каже: Трябва да разгледаме цялата система и да видим как с течение на времето да намалим общото потребление и производство в съвкупност."

За първи път теорията се появява на френски език през 1972 г. под името "décroissance" и печели поддръжници, след като в доклада "Граници на растежа" от същата година се описва компютърна симулация от учени на Масачузетския технологичен институт на свят, дестабилизиран от нарастващото материално потребление.

От самото начало тази симулация е спорна и някои я атакуват като погрешна, а други я приветстват като невероятно прозорлива в предсказанието си за ускоряващия се стрес на планетата.

През последните десетилетия световната икономика расте по-бързо от въглеродните емисии, които генерира. Но това не бе достатъчно, за да се спрат или обърнат тези емисии, което позволи на глобалното затопляне да продължи.

През април Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) заключи, че за намаляване на въглеродните емисии е необходимо пълно намаляване на потребителското търсене, което представлява промяна в сравнение с предишния фокус върху обещаващите технологии за устойчиви горива.

Миналия месец партньорът на МГИК по въпросите на биологичното разнообразие IPBES включи процесът на намаляване на растежа сред редица алтернативни икономически модели, които биха могли да помогнат за спиране на влошаването на околната среда.

"В пленарната зала дори думата "дерастеж" (degrowth) не беше оспорена. Това е много интересно", заяви пред Ройтерс съпредседателят на доклада на IPBES Унай Паскуал за заключенията, които получиха одобрението на 139 държави членки, включително Китай, Индия, Русия и САЩ.

Статията за "дерастежа", публикувана през юни от Световния икономически форум, който е организатор на форума в Давос, загатва за въздействието на процеса, като предполага, че "това може да означава хората в богатите страни да променят начина си на хранене, да живеят в по-малки къщи и да шофират и пътуват по-малко".

Някои държави се опитват да измерват икономическите резултати по различен начин - малкото хималайско кралство Бутан е известно с това, че е разработило индекс на "брутното национално щастие", а Япония проучва възможността да разработи измерване на "зелен БВП".

Но все пак икономическата политика и пазарите в преобладаващата си част се движат по двойния път на увеличаване на потреблението и производството.

Тим Джаксън, икономист, който отдавна критикува този модел, заяви, че настоящият дебат за растежа е "много, много объркан", като различни направления се борят за надмощие.

Той посочи надпреварата за лидер на Консервативната партия на Обединеното кралство, която ще реши кой ще замени Борис Джонсън на поста министър-председател - той я нарече "безспирно" фокусиране върху икономическия растеж като безспорен приоритет.

От друга страна, каза той, по-екологично настроените политици в Европа и извън нея са възприемчиви в частни разговори към аргументите за ограниченията на растежа, но "искат да намерят други начини да говорят за това, които не плашат впряга".

Джаксън, автор на книгата от 2009 г. "Просперитет без растеж", заяви, че пандемичните ограничения от 2020 г. и тазгодишните западни санкции срещу Русия са поставили на дневен ред потреблението с други приоритети, а именно здравна безопасност или геополитически цели.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
14
 
4
 
! Отговори
Пустиняк преди 1 година
Богатия е богат защото е умен. Бедния е беден защото е *** и мързелив. АКИСОМАТА НА ЖИВОТА.
95
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анализатор Който е с руснаците е зле - примери Куба, Венецуела. Една дуржава ми кажи, която да е с руснаците и да е добре.
94
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Трябва да гоним БКПтата иначе ще има голодомор, глад и студ.
93
3
 
13
 
! Отговори
Московские новости преди 1 година
Запада да издаде евродиректива да има повече вятър за перките и повече слънце за фотоволтаиците, потому что и малкото газ, който тече в момента, скоро ще спре. И по- рядкото къпане, както и стоенето на тъмно и студено няма да помогнат да се запази индустрията. Ще ходят гастарбайтери в бившите си колонии в Азия и Африка. Палачинката започна да се обръща.
92
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Зелените сектанти пак плашат с климатичен апокалипсис, а това е абсурдна глупост, псевдонаука.
91
0
 
8
 
! Отговори
…!! преди 1 година
Не се тревожете и при първобитнообщиния строй е имало романтика! А що се отнася до бедни или богати - аршинът ще е един! Не му мислете времето ще покаже!
90
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Ламята Само не се приближавай до Запада, иначе си бий кавички, точки или там каквото ти позволява грамотността. :)))
89
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Новите директиви са на път - ще се стремим към устойчив регрес и интелигентен застой....
88
1
 
18
 
! Отговори
Ламята преди 1 година
Богатият запад, ще купува по-малко,ще се къпе рядко и ще спи на студено.... Богатият вече трябва да слага в кавички.Бил съм беден,ама чак толкова беден,не съм бил ;))
87
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АналЛизатор "Ще го разберете на смъртния си одър край някой бордюр с празен стомах или на кушетката в някоя ковид болница." Сега ще трябва да мисля как да си построя специално улица с бордюр или цяла болница в имота, за да мога да го "Разбера" . Е, не съм ТОЛКОВА заможен :)))))
86
3
 
14
 
! Отговори
АналЛизатор преди 1 година
Колкото и да се пънете, видяхме Голдман Сакс, Сорос, Гейтс, Ротшилд, Рокфелер колко демократично са загрижени за вас. Ще го разберете на смъртния си одър край някой бордюр с празен стомах или на кушетката в някоя ковид болница. Българите винаги са били добре с руснаците. Отново ще бъдем заедно, а останалите пестете водата, яжте по- малко, не се грейте и пазете планетата (От какво ли? От извънземни може би!).
85
3
 
5
 
! Отговори
До 88 преди 1 година
И какво като сме 8 млрд.? Днес имаме технологии които ни позволяват да произвежда в много пъти повече храна от преди век. Реално днес без проблем можем да изхраним много повече от 8 млрд., а с развитието на технологиите в бъдеще ще имаме и още по-големи възможности. Истината е че днес бедността на рекордно ниски нива, глада е почти ликвидиран. Живеем все по-добре, а сега някакви зелени фанатици предлагат да се върнем средновековието, за да освободим пространство за тревички и зайчета.
84
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До до 89 "Ти сега ни изкара по-големи пияндета от омразните ти руснаци." Горе долу сме на едно равнище като народ, но тук не беше това важно, а това, че нещо много избирателно си харесвате кое да определяте като "консумаотрско общество". Българите са си материалисти до мозъка на костите, та не знам какви точно аргументи имате срещу "консуматорското общество".
83
2
 
8
 
! Отговори
сина преди 1 година
айде почнаха евро.ейците /.=г/ да ни обясняват как да консумираме по-малко. Та те до вчера ни обясняваха как да купуваме всичко нужно и ненужно, за да печелят търговците, благодарение на ниските цени на братския китайски народ, ама туй свърши. Сега ще стягаме колана - няма газ, няма маз, има жуление на сухо през анализаторите ни! Евала евро.ейци, машаала!
82
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Мечо Пух с неговото колкото повече - толкова повече май ще отиде в историята .....
81
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бачеганчо громи западния консуматор, но като го питаш колко литра алкохолен концентрат (или еквивалента му в бира, вино и пр) консумира на година, и започва да те пЦуе :))))
80
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Едни и същи ресурси се делят на все повече хора. 8 милиардния човек вече е роден.
79
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ъхъ Тия дето закусват от баничарницата ако има кажат защо Ротшилдите не ядат такива неща , ще почнат да обясняват колко са тъъъпи Ротшилдите, и това няма нищо общо с цени. Всъщност, да се яде от баничарницата е доста скъпо.
78
0
 
1
 
! Отговори
до Ехъ преди 1 година
Ми мнооо ясно брачед бугатити не са ка нас има си паричко и са кефат и идват тука да йи каят ся ки сми загубняци
77
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До *** Ако не ти харесват доходите в България - има Куба, Венецуела, други страни с високи доходи по 2$/месец.

Спонсорирани публикации