Светът на свръхпотребление ще трябва да се опомни, за да оцелee

Пандемията и войната в Украйна изваждат нови приоритети
9 авг 2022 15:41, Анисия Иванова
172
Светът на свръхпотребление ще трябва да се опомни, за да оцелee
Снимка: Bloomberg

Процесът на намаляване на растежа ("degrowth") - идеята, че планетата ни е с ограничени ресурси и не може да издържа на постоянно нарастващо потребление - е най-близката до ерес теза в икономиката, където растежът се смята за най-добрия път към просперитета, пише Reuters.

Но с ускоряването на изменението на климата и прекъсването на веригата за доставки, което предлага на потребителите от богатия свят непривичен вкус на недостиг, теорията става все по-малко табу и някои започват да обмислят как би могъл да изглежда един свят на намаляване на растежа.

След като тази година научната агенция на ООН за климата призова за намаляване на потребителското търсене - основна предпоставка за намаляване на растежа - мозъчният тръст, който ръководи форума в Давос, публикува през юни наръчник за намаляване на растежа, а въпросът дори започна да се появява в инвестиционните бележки.

"Това е провокативен термин", каза Аникет Шах, глобален ръководител на ESG и стратегия за устойчиво развитие в Jefferies, за бележката на базираната в Ню Йорк банка от 13 юни относно "Възможността за регресивно развитие".

"Но не става въпрос за това да отидеш в страна с ниски доходи и да кажеш: "Не можете да растете повече", каза той. "Става дума за това да се каже: Трябва да разгледаме цялата система и да видим как с течение на времето да намалим общото потребление и производство в съвкупност."

За първи път теорията се появява на френски език през 1972 г. под името "décroissance" и печели поддръжници, след като в доклада "Граници на растежа" от същата година се описва компютърна симулация от учени на Масачузетския технологичен институт на свят, дестабилизиран от нарастващото материално потребление.

От самото начало тази симулация е спорна и някои я атакуват като погрешна, а други я приветстват като невероятно прозорлива в предсказанието си за ускоряващия се стрес на планетата.

През последните десетилетия световната икономика расте по-бързо от въглеродните емисии, които генерира. Но това не бе достатъчно, за да се спрат или обърнат тези емисии, което позволи на глобалното затопляне да продължи.

През април Междуправителствената експертна група по изменение на климата (МГИК) заключи, че за намаляване на въглеродните емисии е необходимо пълно намаляване на потребителското търсене, което представлява промяна в сравнение с предишния фокус върху обещаващите технологии за устойчиви горива.

Миналия месец партньорът на МГИК по въпросите на биологичното разнообразие IPBES включи процесът на намаляване на растежа сред редица алтернативни икономически модели, които биха могли да помогнат за спиране на влошаването на околната среда.

"В пленарната зала дори думата "дерастеж" (degrowth) не беше оспорена. Това е много интересно", заяви пред Ройтерс съпредседателят на доклада на IPBES Унай Паскуал за заключенията, които получиха одобрението на 139 държави членки, включително Китай, Индия, Русия и САЩ.

Статията за "дерастежа", публикувана през юни от Световния икономически форум, който е организатор на форума в Давос, загатва за въздействието на процеса, като предполага, че "това може да означава хората в богатите страни да променят начина си на хранене, да живеят в по-малки къщи и да шофират и пътуват по-малко".

Някои държави се опитват да измерват икономическите резултати по различен начин - малкото хималайско кралство Бутан е известно с това, че е разработило индекс на "брутното национално щастие", а Япония проучва възможността да разработи измерване на "зелен БВП".

Но все пак икономическата политика и пазарите в преобладаващата си част се движат по двойния път на увеличаване на потреблението и производството.

Тим Джаксън, икономист, който отдавна критикува този модел, заяви, че настоящият дебат за растежа е "много, много объркан", като различни направления се борят за надмощие.

Той посочи надпреварата за лидер на Консервативната партия на Обединеното кралство, която ще реши кой ще замени Борис Джонсън на поста министър-председател - той я нарече "безспирно" фокусиране върху икономическия растеж като безспорен приоритет.

От друга страна, каза той, по-екологично настроените политици в Европа и извън нея са възприемчиви в частни разговори към аргументите за ограниченията на растежа, но "искат да намерят други начини да говорят за това, които не плашат впряга".

Джаксън, автор на книгата от 2009 г. "Просперитет без растеж", заяви, че пандемичните ограничения от 2020 г. и тазгодишните западни санкции срещу Русия са поставили на дневен ред потреблението с други приоритети, а именно здравна безопасност или геополитически цели.

Целият анализ - на сайта на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


172
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Койт има парички ша си живей, койт няма, ша говори на господаркие и ше слугинажва
75
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не е свръхпотребление, а свръхнаселение. Това е проблемът на Земята.
74
2
 
8
 
! Отговори
Цървул преди 1 година
Добре, че имаме далновидни политици и са се погрижили българина да е с най-ниски доходи в ЕС, за да не време случайно да свръх потребява. С тези 700-800 евра средна заплата като почнем да си угаждаме - никой да не види...Иначе нещата никак не отиват на добре и то пак благодарение на световния политичестки елит.
73
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АналЛизатор На русофила, ако някоя мамашка му докара ХИВ и за това ще е благодарен на Рассия, щото му го е "дала".
72
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 74 В България на практика са ви оставили да правите каквото ви скимне: вероятно сте най-малко регулираната държава в цивилизования свят, и ревете как ви репресират. Направо да се скъса от смях човек.
71
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До 76 Та колко ти е дал руснака?
70
4
 
10
 
! Отговори
Глупости! преди 1 година
Планетата спокойно може да ни издържа! Просто трябва малко реорганизация на процесите. Освен това е редно да се ориентираме към намаляване на роенето на хора в определени райони на планетата. Имаме милиарди в Индия и Китай!!!! Там какво ще направят? Възектомия? В България няма свръхпотребление! Идете да видите във Великобритания и САЩ какво става!
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вярвате ли , че някой в Парламента или по богат, където лети с частния си самолет, го интересува подобно нещо , и реално смята не влиза в свръх потребление? Понеже ми звучи , като рестрикция само за обикновенния човек !!!
68
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 70 "Ко ще рече свръхпотребление? Вярвате ли, че Мъск яде повече от 1 милион индийци?" Те вярват, че Путин е демократ, тъй че е напълно възможно да вярват и че Мъск яде повече от 1 милион индийци.
67
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На мен ми е жал за пенсионерите и инвалидите, защото не заслужавата да са така пресирани от държавата и понеже се краде и злоупотребява яко да няма за тях. За всички останали се предлага образование и работа, ако някой не е доволен, може да се сърди само на себе си.
66
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До АналЛизатор Що бе, на върха в Рассия как е? Там всички са същества на светлината ли? За тях струва ли си да гниете?
65
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ко ще рече свръхпотребление? Вярвате ли, че Мъск яде повече от 1 милион индийци?
64
1
 
9
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
- И сега от кое да се лиша? - От Поршето, от Ферарито , от Мустангът или от Бугатито?!? Ама пишете ги по- овреме тия неща...
63
2
 
12
 
! Отговори
АналЛизатор преди 1 година
Разбрахте ли анализа? Англосаксите да имат вечен растеж, всички останали да консумират колкото утре пак да отидат на работа за да произвеждат за тях. Под всички останали са включени и европейците. Туй то, простичко- всички да изгнием за благото на Америка, Канада, Австралия, Англия ииии... може би Израиля.
62
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Майстора "Милиардерите долитат с огромните си частни самолети" Е, сега Гълфстрийм 550 не е ЧАК огромен.
61
1
 
13
 
! Отговори
рН преди 1 година
Най-сетне лека-полека започнаха да намекват, че всъщност цялата "Екшън Програма" с Цветните Революции и Войните на Бл. Изток, Ковида, войната в Окраина е Битка за Ресурси на Свръх консумиращия Запад с динамично развиващата се Азия!
60
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Либерастията или новия модерен комунизъм, отново ще доведе до фалит на обществата попаднали под неговия ботуш. Сега не са червени, а розови, но ефекта ще е същия - историята се повтаря, не си научихме урока и ще си платим заради което. Мозъчните промивки стигнаха до фаза в която се предлага на обществото да деградира и то с радост с приема изпаднало в религиозен екстаз - лудост. Там където разума липса, провала е сигурен.
59
0
 
20
 
! Отговори
Майстора преди 1 година
Милиардерите долитат с огромните си частни самолети да поразсъждават как НИЕ трябва да "потребяваме по-малко", и после ще се приберат в колосалните си имения,след като са стигнали до извода че ние трябва да "живеем в по-малки къщи". Даа, наистина е време да се опомним, време е да проумеем че измамата с "въглеродните емисии" е смехотворна и единствената й цел е да направи нас по-бедни, докато направи създателите й още по-богати.
58
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 61 "Това е игра на думи не факти.Разбира се ,че не всеки може да си го изработи и съответно не заслужава всичко :)))" Еми, .... да ... :)))))
57
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 60 "Комплексите, егото, ниската самооценка, възпитанието, модата - все неща подхранващи свръхпотреблението на нещастните хорица" Това обяснява защо кремълската шайка се е обзавела цялата с дворци и часовници за поп половин милион. Ще ти заема определението когато ги описвам, ако не възразяваш ...

Спонсорирани публикации