150 лева средно дават работодателите за ваучери за храна

Близо 650 хиляди служители го получават
Обновена: 28 сеп 2022 12:29 | 28 сеп 2022 12:16, Камелия Цветанова
36
150 лева средно дават работодателите за ваучери за храна
Снимка: БГНЕС

С над 150 хиляди са се увеличили служителите, които получават ваучери за храна, от началото на годината, до приблизително 650 хил. души месечно, съобщиха от Асоциацията на операторите на ваучери за храна.

Данните показват, че над половината от работодателите са увеличили месечната сума за ваучери за храна на своите служители. В момента средната сума, която те получават, е 150 лв. на месец. Над 80% от работодателите са заявили намерения да повишат тази сума до края на годината, а над половината от тях заявяват намерението си да увеличат сумата до максимума от 200 лв., за да помогнат на своите служители да се справят с растящите цени на хранителните стоки.

В началото на годината Народното събрание увеличи необлагаемата сума за ваучери за храна на месец на служител от 80 лв. до 200 лв. чрез Закона за държавния бюджет.  

От Асоциацията на операторите на ваучери за храна посочиха, че мярката е била възприета добре от работодателите, но за да продължи, трябва да бъде записана в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане или удължена в бюджет 2023.

Председателят на асоциацията Меди Бенбугера заяви, че включването на сумата от 200 лв. в постоянните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане ще осигури предвидимост за хилядите работодатели и над 650 хил. работещи, които използват ваучери за храна.

Сега ваучерите за храна могат да се използват в ресторанти, заведения за бързо хранене, магазини за хранителни стоки, супермаркети и др., както и за туристически услуги. За целта обаче тези обекти трябва да имат сключен договор с операторите, издаващи ваучери за храна.

На 25 февруари Народното събрание реши, че ваучерите могат да се използват и за заплащане на ползвани за битови нужди електрическа и топлинна енергия, природен газ и вода, на дейности, осъществявани от културни организации по Закона за закрила и развитие на културата и на показ на филми съгласно Закона за филмовата индустрия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 10 В такъв случай работодателя ти е в нарушение или фалшифицира документи, ваучери се дават на всички или на никой. Другото е поредната измекярска работа или си получаваш парите под масата.
8
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ваучерите са пълен т....к.
7
7
 
9
 
! Отговори
До 4 преди 1 година
Ще ти обясня как са МИНУС за работника тея купони. Първо- не можеш навсякъде да пазариш с тях. Тоест не можеш да плащаш битови сметки ,разплащане в автосервизи,здравни услуги, техника,строителни материали и т н. ВТОРО- не можеш да пазариш към количката си алкохол цигари и т н. ТРЕТО- не ти връщат ресто от магазина докато не похарчиш всичко. Имаш редица ограничения с тези купони а за робовладелеца само плюсове
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до 2 - Ако работодателя трябва да увеличи с 200лв. заплатата, ще получиш 155, а не 200 (има нещо дето му се казва данъци). И той ще внесе още към 39. Значи ти получаваш 45лв по-малко, корумпираната държава получава към 84лв повече. Ако искаш, настоявай за промени в закона, с които отделни служители да могат да се отказват от ваучерите и да си внасят данъците.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ! ИТв Ит сектора и без това заплатите Ви са достатъчно големи ,затова и вашите шефове не Ви дават ваучери
4
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Работя в оператор за ваучери и сключвам сделки с фирмите за да ги дават на служителите им.Нека бъде ясно че ваучерите са освободени от данъци и осигуровки и за 2,те страни и за служителя и за работодателя -ако шефа ви ,ви даде отгоре над заплатата 200 лева чиста пара,вие ще получите 140 заради данъците и осигуровките,ако са ваучери взимате си цялата сума 200 лева чисто ,държавата ги освобождава от данъци и осигуровки .Важно е шефа Ви да е ок да ги даде НАД заплатата Ви.
3
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 2, глупости! Как те ощетява този ваучер? Няма да ти влезнат 10 лв в сметката за пенсията ли? Смях!
2
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Гост, не са и длъжни :) Това е решение на работодателя.
1
2
 
13
 
! Отговори
Гост преди 1 година
на мен не дават и стотинка във ваучери

Спонсорирани публикации