Банките се готвят да вдигат лихвите по кредитите

Първо това ще стане за юридическите лица, после и за домакинствата
46
Банките се готвят да вдигат лихвите по кредитите
Снимка: Dnes.bg, архив

Търговските банки у нас вече дават индикации за увеличение на лихвите по кредитите. Най-напред към юридическите лица, до края на годината се очаква това да усетят и домакинствата, които имат заеми.

В същото време, прогнозите за личната инфлация, която ще усети всеки върху джоба си, извън официалната статистика, вече надхвърлят 30%.

От началото на октомври БНБ увеличи основният лихвен процент с 0,5 пункта. Така за първи път след януари 2016 г. този процент се вдига. Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения процент от декември 2009 г., когато той бе 0,55 на сто. Това няма да е последното увеличение, прогнозират експерти. Решението идва в отговор на инфлацията и след като в последните месеци редица водещи централни банки по света увеличиха своите основни лихви, ефектът върху политиката на търговските банки няма да закъснее и още до края на годината ще започне ръст на лихвите по кредитите. Най-вероятно първо за новите заеми, а след това и тези по съществуващите.

"Към настоящия момент има две банки, които са предприели корекции в лихвите. Едната - с 0,11 в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е предприела корекция в лихвите по всички кредити, включително новоотпуснати. За момента тези корекции се отнасят само за юридически лица",  коментира пред БНР финансовият анализатор Десислава Николова.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: банкикредитилихви
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ХА ХА ХА ХА -Вижте статиите от преди 6-7 месеца -урожай -банки ,брокери ,строители ,посредници -успиваха населението да купува имоти на набалонизирани цени,да тегли кредити ,лихвите били ниски ,ЕЦБ нямало да ги вдига ,какви лъжи бяха само !А ,сега ?Тежко им и горко на всички които теглиха дългове и бяха излъгани !
43
1
 
4
 
! Отговори
Що така преди 1 година
Закъсняха войната от кога почна те кога ги вдигат пу да му се не види и укрита и еврогейци тръгноли срещу страна която ще ги смачка.От това си личи колко сме независими цените се вдигнаха на какво ли не в България най-много!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Точно днес получих съобщение от УниКредит че вдигат таксите по обслужването на сметките. Не говорят за кредитите
41
1
 
1
 
! Отговори
До 37 преди 1 година
Интересно, аз пък получавам 1 пр на 15 месеца, 0.9 пр за 1 год и 0.7 пр за 1 г.Сиреч за три влога на година получавам около 1400 евро. Като се има предвид че доходността от наеми е около 2 пр, мисля че лихвите в момента не са никак зле
40
4
 
1
 
! Отговори
Чукундур преди 1 година
У милетта пара йок ба! Какви лихви ? Ай гиди айдуци !
39
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До към 25 (34) Товарищ, едни 5-6 % от ипотечните заеми в Европа са фиксирани. Всичко останало е плаващо. А това че ти си имал късмет този път няма значение. Следващият ще гризнеш дръвцето.
38
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С тези високи такси на банките е по добре да не се държат пари в банки. Аз си депозирам в бурканбанк.
37
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
С 10 годишен заем ще плащатИ двойна цена на имота. Яко , А..............ХА-ХА-ХАИ това е само НАЧАЛОТО. А като потънат цените на имотите не можеш и да се отървеш от него. Остава ти само да плЯщаш и виеш врат от глад!!!
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не бих държал пари в банка на 0% лихва, защото с моите пари печелят както банката, така и кредитополучателите на които отпускаха нисколихвени кредити. А аз получавам един среден и затова отдавна не държа пари в банка.
35
1
 
15
 
! Отговори
Парица-Царица преди 1 година
Лихвите ще се качат ЗНАЧИТЕЛНО. Фиксирани лихви има тук-там по света но новите кредити фиксираните лихви не ги касаят. В САЩ 30 годишната фиксирана лихва е 7 процента. Нефиксираните са на 6 процента. Ще има РЕВ яко. И това е само началото. До средата на 2023 в САЩ тези лихви ще са на 10%. В Европа ще са поне 6-7. В Бг 10%.Това е положението. Гответе се за ГОЛЯМ глад !! Cash is King !!! са казали УМНИТЕ.
34
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
А по депозитите кога? Още ли има балъци които си държат парите в банки на 0% лихва?
33
5
 
1
 
! Отговори
към 25 преди 1 година
глупости говориш, лихвата ми е 10 години фиксирана в ЕС, след това се предоговаря за следващия период и пак е фиксирана, въпроса е като стане време за предоговаряне какви ще са лихвените %
32
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Кредитите не ме интересуват. Кога ще ги вдигнат по депозитите?
31
1
 
14
 
! Отговори
Фалитбанк АД преди 1 година
Тарикатите вече се набутаха с дългосрочни ипотечни кредити, сега ще се видят натясно в новите апартаменти.
30
2
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 1 година
До До 25 това за Щатите от личен опит ли го знаеш . Или го чу на опашката за чушки на женския пазар .
29
0
 
10
 
! Отговори
имотите ще паднат преди 1 година
Така беше и в САЩ. Вдигнаха лихвите и имотите се сринаха. Който си е изплатил ипотеката е късметлия.
28
0
 
5
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
Така е който сам си копа газ и петрол няма грижи :)
27
2
 
1
 
! Отговори
до 28 преди 1 година
e затова в щатите е така за да може тука да не е така те си се грижат за своите хора и с оръжие по света раздават демокрация за да те да са добре а вие вие да не сте толкова добре разбра ли сега защо е така в щатите?
26
4
 
11
 
! Отговори
До 25 преди 1 година
В Щатите масово ипотеките са с фиксирана лихва за целия период, и то невисока при това. Но за Европа е така, фиксираната лихва е за първите 3-5 години, после става плаваща. Може и за целия период, но при много по-високи лихви. Също те обуват и с неустойки за предварително погасяване. Много хора с ипотеки ще почнат да реват на умряло след 1-2 години
25
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Драги новодомци с ипотеки за имоти в балон. Прегледайте си ипотеките и ако сте с пълна отговорност по дължимата сума, да знаете, че много яко сте загазили.

Спонсорирани публикации