6-блок на АЕЦ не работи, но проблеми с тока няма да има

В страната има достатъчно мощности
40
6-блок на АЕЦ не работи, но проблеми с тока няма да има
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем.
Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , каза директорът на ЕСО Ангелин Цачев.

"Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия", посочи той.

Причината – "към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Господ да ни пази!
15
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да внимават да не ни гръмнат!Най-вече да внимават със западните "екперти".Може да са решили да ни убият.Нали някакви побъркани даже в коментарите пишеха,че трябвало "да се затрие семето на комунистите".От дрогата мозъка им се е изпържил....
14
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Като няма производство, може още един реактор да спрете! Пък и останахме 6+ милиона души.
13
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
до селянин: разбирам те, електронен инженер съм. За съжаление ако решиш да продължиш дейност в тази държава ще ти трябват дизелгенератори за автономно и може би малка частна армия, която да те пази от това навън. Като в Латинска Америка.
12
4
 
6
 
! Отговори
Ром"с преди 1 година
Абе една баба пред блока каза,че АЕЦ има на разположжение уран до НГ ,но видимо проажба навън повече от договоренето ..се е свършило предвърително.Май касетите стават само за руски уран и трябва време за да се премине (ако се премине) на друг уран ..ще видим какво ще стане след НГ ,ще има ли 6 -и блок,няма ли да има ..а ток,аконяма силен студ,то ще ни стигне.
11
1
 
18
 
! Отговори
Енергото преди 1 година
Сухо е у ВЕЦ- а, ветъро замрял е, перките не дуй, спряха 6- ти на АЕЦ- а, Слънцето се крие в облаците сиви. Що ни чака? Че от север Силен вятър иде - голям леден фюй!
10
0
 
11
 
! Отговори
СЪДНИКЪТ преди 1 година
Спокойно той Ахмед Доган стана собственик на ТЕЦ Варна, прокуратурата и правосъдието си затвориха очите за сделката. Това е да си д-р по Философия и чадо на Държавна Сигурност, но ГЕРБ и Борисов в лицето на Гешев си затвориха очите за случващото се. Като е толкова хубаво управлението на Борисов кажете ми как д-р по философия с държавна заплата става собственик на ТЕЦ Варна ?
9
0
 
12
 
! Отговори
Адмирал Кузнецов преди 1 година
Как ще има проблем с тока сумата и съдии и от ВСС, както и техни близки и колеги се сдобиха с лицензи за производство и продажба на зелена енергия от ДКЕВР....някой си станаха собственици на малки ВЕЦ централи и си продават на държавата на преференциални цени, вие плащате ли плащате скъпия и ток и няма кой да прекрати тази простотия. Щото съдии и прокурори са намесени в бизнес схемата, аз досега не съм чул съдия да се самоосъди - то няма и такъв термин дори.
8
3
 
24
 
! Отговори
случаен наблюдател преди 1 година
От износител ставаме вносител, да живее западната ни идеология, прокарана от Козяк и късопишковците в парламента. Срам и позор!!! Всичкото производство разпродадоха, затова тока ни стига, задоволява енергийно без това бедното население! Но инак от данъците ни пари за оръжие, което да даваме и за фки на чертежи, на които да се надяваме. Родоотстъпници!
7
1
 
11
 
! Отговори
селянин преди 1 година
ами и на него да му..... като в оня виц за вик-то
6
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До селянин. Изпълнителния директор на Електроенергийния системен оператор ти казва че такова нящу нема. Вервай му.
5
2
 
16
 
! Отговори
селянин преди 1 година
вчера имаше десетина пъти спиране на тока от токови удари до прекъсвания от 10-15 минработя с машини за милиони евро познайте ка се отразява на електрониката и колко струва ремонта
4
0
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 1 година
Ами, спрете да изнасяте и то направо безплатно, спрямо цените тук. Не се смесва търговия с политика
3
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На одупенитатити да вградат у пърлъментъ по ено кололо с генератор да вратят и праят ток понеже друго нищо не могат. Поне да има и неква полза от тях, а не само вреди.
2
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Има достатъчно мощности понеже нямаме икономика. Кво ся а ? Нещо санкции-манкции помощ за Украйна и вече започваче да чувстваме некви липси ?
1
7
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
споко скоро и 5ти ще спре. Без части от Русия и липса на кадри заради некадърността в България ни чака африканско бъдеще!

Спонсорирани публикации