6-блок на АЕЦ не работи, но проблеми с тока няма да има

В страната има достатъчно мощности
40
6-блок на АЕЦ не работи, но проблеми с тока няма да има
Снимка: АЕЦ "Козлодуй"

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем.
Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ "Козлодуй" няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , каза директорът на ЕСО Ангелин Цачев.

"Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия", посочи той.

Причината – "към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ "Козлодуй" реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

"Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ "Марица изток 2", добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

"Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци", каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев.

"Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени", посочи още той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още по темата: КозлодуйАЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
36
0
 
0
 
! Отговори
А,аа преди 1 година
Има, има. Дядо Физик, законът на природата-казва се:напрежение и КПД. Познайте кой плаща.Гушнахте някой и друг воден знак в нежните ви шепички и се мислите зе ней-най... умните. Затова цели 30, че и цели вече 66 лета, че и повече все сме на дъното, в помията в резултат на управленското мислене на МАЛО...умни тарикати.
35
1
 
3
 
! Отговори
ЖужЙе преди 1 година
Клета маика балгариа!Толкова много енергийни експерти,инджинери,банкери и менъжери,а 90% със заплати по-ниски от на Папуа Нова Гвинея!Роби на комунизма.Никога няма да се оправи тая държава докато е пълно с експерти,но няма бачкатори.Всеки дава акъли,но на никой не му се бачка.Мъ.ши неземни...
34
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен "Спирате износа и хоп... " ------- хахаха, а новите господари от ессср и коозяк позволили са ни да го спираме? Освен, че имаме договори задължаващи ни да сме "солидарни" и да изнасяме, то ние нямаме един политик с кохоонес, който да се застъпи за народа! И за неразбралите - токът за българите е второстепенен (и не говоря за евтин)! Приоритет е да се достави на европейските ни "партньори"! Между другото преди няколко месеца ни бяха останали само 2 наказания за замърсяване от тец...
33
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Спирате износа и хоп - има за нас предостатъчно! Северните макета да търкат бузки, за да се топлят. Гръчолята - също.
32
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Свиквайте рооби! Така ще е в колониалната република! Няма само швабите да студуват и да плащат скъпо за това удоволствие.. трябва да сме солидарни с тях! А с аец-а да не се окаже, че след експериментите с не-руското ядрено гориво сега през месец ще е "в ремонт"... както беше бившият хохъл аец запорожие, където пак се пробваха на "самостоятелност" с гориво на уестингхаус??? Все пак това няма никакво значение.. така или иначе новите господари вече се сложили кръст на аец-а ни.
31
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Върхът на сладоледа ще е ако затвори АЕЦ!, най голямата грешка ще е!, запазете АЕЦ и ТЕЦ!
30
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Решението да се откажем от руската зависимост. Да не работим на ишлеме с руски уран. Бе с влизането ни в ЕС 2006г. Но ГЕРБ започна да бави топката и да се снишава пред руснаците. Така сега вой. И сега има решение от 2018г. сме с договори на фирми за доставка на уран от ЕС .
29
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До22. Много вестници от социализма си чел. Трябва да ти припомня , че в социализма тока от Козлодуй не беше за България , а само 10% и по малко. Парите от износа отиваха за Москва и за / сети се/въуражаване. В страната имаше режим на тока. 1982-1984.
28
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Тя цялата държава не работи, но проблеми няма, няма и да има! Проблеми имат другите - Холандия, Австрия например!
27
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До28. Прав си. Така е когато българите чакат друга ги оправя , както тия отАЕЦ- а. Чакали тридесет години след Живков от руснаците акъл за работа. Работили на ишлеме робите на болшевизма. А нещата са по прости. Когато си свободен сам си намериш решение
26
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"Само преди месеци тук говорихме за дефицита на газа и един глупутак казваше, че не му пукало за евтиния руски газ, че той бил на климатици, а ток - бол." - е да, ама е пропуснал да види, че руснаците от ръководството и муниджмънта на АЕЦ-а напуснаха и от плановия ремонт преди 3 месеца АЕЦ-а не функционира защото българите нямамя подходящо образование. :D същото беше и с Кремиковци преди 15 години. :D
25
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само преди месеци тук говорихме за дефицита на газа и един глупутак казваше, че не му пукало за евтиния руски газ, че той бил на климатици, а ток - бол.
24
3
 
6
 
! Отговори
Йова преди 1 година
Гарантирано от Радевите другари. Оставкааааа!!
23
4
 
11
 
! Отговори
Гражданин преди 1 година
Климатика ша задуха студено. Ледени висулки по тавана, моят дъх се вижда в мрака, а запалката едва мъждука. Коя ми завидя, та ме прокълна, къде накриво стъпих в живота, несретен да угасвам в свойта дупка, смъртта цалува мойто чело;)))
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не очаквам да има сериозни затруднения... Ама не че нямам да има
21
10
 
3
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
До Анонимен лошият социализъм направи и два химкомбината. единия го чакат да гръмне и го ремонтират през 2 месеца, другия директно го дадоха на вторични. дали ше ти е кеф ако с това ниво на поддръжка аеца пецне, като чернобилския? тогава на малко хора ше им е зор колко голем герестак си
20
5
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Лошият социализъм изгради АЕЦ Козлодуй, а добрата демократична Европа под наставленията на САЩ го закриват.
19
3
 
4
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
...за самото качество на електропреносната мрежа и загубите по новите иновативни жици дето са ги провесили като коледна украса, просто няма смисъл да коментираме
18
3
 
14
 
! Отговори
IQ 3.14 преди 1 година
има мощности щото е 6 градуса, и климатиците още са "еко". като стане -10 и инж. балкански "надуе фурнята" на 30 градуса, ще е друга историята. идеята е у нас да се появи недостиг, да не може съседите ни да пращат ток в украйна. после що немало шенген... нема и да има
17
3
 
6
 
! Отговори
Кончита Вурст преди 1 година
Който няма ток, ще го черпя с топъл вурст!

Спонсорирани публикации