Гърция взе облака на Google, ние се занимаваме с Nexo и Ружа

Хампарцумян: При замесените в Nexo става въпрос за алчност
Обновена: 13 яну 2023 22:00 | 13 яну 2023 21:50, Александър Попов
77
Гърция взе облака на Google, ние се занимаваме с Nexo и Ружа

Днес прокуратурата повдигна обвинение на четирима души по казуса "Nexo", а разследването предизвика интерес и извън границите на страната.

Случаят коментира и финансистът Левон Хампарцумян.

"Много е вероятно цялата тази акция да бъде провокирана от въпроси, които чужди разследващи органи са задали, защото Nexo са оперирали тук, но са предлагали услугите си и продуктите си извън България. Причинно-следствените връзки са сложна работа, но така или иначе имаме Гърция, която не е най-голямата IT сила в региона, но взе облака на Microsoft, взе облака на Google. Ние тук се състезаваме между Ружа Игнатова и Nexo, каза банкерът пред Bulgaria ON AIR.

По думите му не бива да обвиняваме държавата.

"Това са хора, които са поели отговорността да правят бели. Тези милиарди изглеждат страшно много за няколко години, но ако ги вземете спрямо обема на финансови трансакции в света, те са една малка прашинка. Не бих изключил цялата операция да е започнала с по-скромни цели. Тези хора, които са го направили това, включително "Хелп карма", това са локални неща. Изведнъж стигаме до глобална операция", допълни Хампарцумян.

Според него дефиницията "валута" за криптоактивите е грешна.

"Това не е валута, това са високо рискови криптоактиви, които някои хора предпочитат да наричат криптовалути. Започнаха да подготвят регулации, които да вкарат ред в тези неща, но ще изисква време. Традиционните институции - банки, система SWIFT, самите те се променят през последните години", подчерта той.

И припомни, че последните години се чуваха думи как банките умират.

"Същевременно банковите продукти също се промениха към по-модерни - 24/7 да имаш достъп до финансовите си средства. Това е един динамичен процес, в който по естествен начин привлича и хора с нечисти намерения", добави Левон Хампарцумян.

Според него при замесените в Nexo става въпрос за алчност и неособена интелигентност.

"Да кажем, че са били в добросъвестно заблуждение, докато не се докаже противното. Има редица регулативни проблеми при въвеждането на криптотехнологиите за разплащане. Надали за разплащането ще се случи в близко бъдеще, но блокчейнът ще бъде една блестяща технология, която би могла да замести нотариусите, или да им помогне със сделките и различните договори", коментира финансистът.

Той смята, че най-големите щети са репутационни.

 


77
Още по темата: Левон ХампарцумянNexo
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Ами той отговора и за кьоравия е ясен - щото у нас държавата си има мафия и във всеки един момент прокуратурата може да ти дойде на гости. Да се сещате за голяма ИТ фирма, която да създава нещо в България? Няма да се сетите - почти всички имат кол центрове у нас. Никой не ни взема насериозно. Държавата около 20 години имаше договор с Майкрософт, а сега почти няма Майкрософт България, щото се оказа, че този договор е само корупция. Е как да дойдат гигантите?
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
всичко ще вземат, защото сме адски мега простии. Булг аристан е блатото, където виреят само мафиоти и далавери, крадене и безаконие. Това е, факт.
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Точно това е причината - всички технологични гиганти ни свързват с Ружа и с Нексо.
47
7
 
10
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
До Булгаристандларъ Това е германска гражданка . Отраснала и отгледана в Германия . Стига с тази ружа дето била българка . Няма българско гражданство .
46
7
 
8
 
! Отговори
Булгаристандларъ преди 10 месеца
До Пепи Защото гена е престъпен ;) Корупцията при българите е национален спорт :D
45
4
 
14
 
! Отговори
Криптовалута преди 10 месеца
Това американска дупка за точене на пари по легален начин,аре да си говорим истината да тейба в евреина утрепан.КРАВАРИТЕ ИМАТ НЕ ПО-МАЛКО МАФИЯ ПО СВЕТА И НЕЗНАМ ЗАЩО НАС НАБЕЖДАВАТ,ЧЕ СМЕ НАЙ-КОРУМПИРАНАТА И ПРЕСТЪПНА ДЪРЖАВА,КАТО НЕ Е ТАКА!РЕАЛНАТА СТАТИСТИКА Е,ЧЕ ВЪВ ФАЩ ПРЕСТЪПНОСТТА Е НАЙ-ГОЛЯМА ОТ ЦЕЛИЯ СВЯТ.СПРЕТЕ ТЕЗИ НЕОФАШИСТИ ТЕ НЕ ЗАСЛУЖАВАТ ДА ЖИВЕЯТ ЗАРАДИ ИЗДЕВАТЕЛСТВАТА,КОИТО ИЗВЪРШВАТ ВЪРХУ НАРОДА НИ.
44
9
 
7
 
! Отговори
АНГЕЛ преди 10 месеца
Най-големия *** говори за Бизнес от който грам неразбира. Не само,че не разбира но и тяхната гилдия е най-големия враг на нашата гилдия.Хората които се занимаваме активно с криптовалута.Това на страна. Неможе да не обърнем внимание на факта ,че тея "журналяги" са дали правото на човек, враг на този бизнес да говори именно за него!
43
3
 
29
 
! Отговори
УМЕН преди 10 месеца
В Гърция няма Хапръцумяни. Затова са по-напред.
42
6
 
19
 
! Отговори
ЖалкиНищожества преди 10 месеца
Този нечий слуга колко ли злини е причинил на народа, на държавата ни и на Родината ни - само той и господарите му знаят. Вероятно и ДАНС знае,но до тук.
41
4
 
11
 
! Отговори
Стойне от Чукурово преди 10 месеца
Тоя да си оди у Армения,там да раздава акъл - оти ако го срещнем у Чукурово че си счупим лопатата у главата му...
40
2
 
29
 
! Отговори
Тръндафила преди 10 месеца
Холандия,Испания,Италия,Турция,па дори Македония изнасят селскостопанска продукция за милиони,та дори и за милиарди. А ние не само вървиме назад,ами като аграрна страна не сме внесли още само от Гренландия чесън и ябълки....Ега ти управниците ега ти държавата....
39
7
 
12
 
! Отговори
Пепи преди 10 месеца
Защо постоянно намесвате Германската гражданка Ружа . Тя не е българка .
38
1
 
5
 
! Отговори
Мене преди 10 месеца
Даже и на новини си играем
37
1
 
10
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 10 месеца
Ти колко си долен!
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Същите тези разбирачи наложиха термина валута, монета и т. н., за цифровия код който се търгува.
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Нотариусите и съдиите са най- корумпираното племе не само в България.
34
4
 
24
 
! Отговори
Да питам преди 10 месеца
Тоя "банкер" дето една лихва не може да пресметне, тръгнал да дава съвети какво трябва да мислим и правим. Чудя се докога ще се дава трибуна на простите доносници на ДС като това недоразумение на природата, кръстено - ХамПарцалТуМян?!
33
5
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Според Хампацурян, милиардите са малко пари. Що не е в затвора тоя крадец?
32
5
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 месеца
Тези облаци, като съоражения се потапят във вода, за де се охлажда. При Гърция морета много. Ние къде да го инсталираме, пак някои ще кажат че морето се замърсява и не става за туризъм. Изисква се техническа поддръжка, не компютърна от Гърция - това може да се прави от разстояние. Този защо баламосва хората.
31
0
 
5
 
! Отговори
Нотариусите преди 10 месеца
и съдиите по вписванията първо да почнат да признават официално издадени електронни документи, подписани с КЕП.