Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко

Има и картофено нишесте, целина, соев протеин
217
Шпек "Бургас" от месо, но не съвсем, ами с целина, сърца, пилешко
Снимка: Pixabay

Шпековите салами под наименованието „Бургас“ са далеч от оригиналната рецепта и съдържат повече допълнителни съставки, отколкото месо. Това коментира пред БНР Богомил Николов от Българската национална асоциация "Активни потребители", които са изследвали 25 вида от предлаганите в търговската мрежа на различни производители.

Още по темата

Шпековият салам е част от комунистическото минало на България, а основният производител е Родопа-Бургас.
Според оригиналната рецепта саламът трябва да съдържа 60% свинско, 40% говеждо месо, сол, консервант, черен пипер и вода.

От „Активни потребители“ обаче са открили между 7 до 23 съставки в модерните претенденти да носят това наименование.

"Първо, вече се влагат различни нехарактерни видове месо, като птиче, свински сърца, свински кожички, колаген, механично отделено месо, свински хемоглобин. Също така и много съставки от растителен произход, като картофено нишесте, целина, соев протеин, пшеничени, овесени фибри, синап можете да намерите в саламите. И разбира се добавки за задържане на вода, като трансглутаминаза, гума арабика и още много други", обясни Николов.

Оригиналната рецепта от миналото е напълно пренебрегната и подменена, смятат от „Активни потребители“.
Трябва да започне сериозен разговор по темата кой и как може да използва наименованието „Бургас“ в името, защото, според тях сегашният хаос вреди на месопреработвателния бранш.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


217
Още по темата: бургассалам
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
168
1
 
0
 
! Отговори
Банкеръ преди 1 година
Е скоро и щурци,мухи и бели червеи законно ще се влагат.Дано Путин победи тия ***.Преди 20 г.почнах да пробвам салами,кремвирши,че и суджук първо на кучето и ако се назлъндисва повече от тая марка никога.Същото е с киселото мляко,сиренето,кашкавала.
167
8
 
3
 
! Отговори
Йовчо преди 1 година
Не знам как е при другите, но моят салам е от 100% истинско месо и вени!
166
4
 
8
 
! Отговори
Тошо преди 1 година
Колко пъти ще пишете за тоя салам , бе ??!! Съвсем се ошашавихте !!
165
3
 
26
 
! Отговори
Ганио преди 1 година
Изтровиха народа па незнам за пари и децата си продадоха теа гадове
164
3
 
15
 
! Отговори
Бай 100ян преди 1 година
Само мързеливите и мундарите купуват салами в днешно време.Взех си прясно месце, свинско , телешко .Направих 10 кила луканка, 10 кила суджук 15 кг бабек в мехурчета(любимото ми) . Взех и 3 контрафилета и ги направих на пастърма.Днес ги вакумирах . Чак до догодина ще имам. Утре ще взема 5 кила врат да смеля на кайма и във фризера . Инфлация ли, никаква инфлация . Даже съм в дефлация. На 7 лв купувах врат и 8.50 контра филето !
163
2
 
10
 
! Отговори
Работник преди 1 година
Тайната съставка са кокоши крака . Доставят се финно изсушени и смлени . После се накипват и се смесват с други неща. Соев шрот и мазнини.За цвят на кайма се ползва селитра . Месо се внася замразено . Мелят се и стари салами и пак влагаме. По технологията.
162
2
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затова хората си купуват прошуто, хамон, пармезан, груер и пр. защото знаят какво стои зад марката. Нашата сушеница е като наденица, сиренето като извара и какво ли още не, като нямаме желание да си пазим традициите, ще ползваме продукти от държави където имат.
161
3
 
4
 
! Отговори
До 201 преди 1 година
Стой гладен тогава
160
13
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вкусно ли ти е - ядеш и не питаш, защото вземеш ли да питаш,ще стоиш гладен...това е положението.
159
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Дали в екарисажите и крематориумите не става далавера?
158
3
 
14
 
! Отговори
Гумаджия преди 1 година
Обожавам гумата арабика в шпека , също и субстанциите от пилешки остатъци със перушина . Ама малко му липсва аромата на стара зимна гума .
157
4
 
16
 
! Отговори
Възмутен преди 1 година
Преди много години в този шпек намерихме дълги кости от риба и повече не сме го купували. С тия *** сега и може не всичко да казват. Затова са болни хората. Нитрат ата сол е също вредна. Може да има добавки и от човешко. Сега искали да кварат закон за канибализъм. И това ще узаконят. Какво правим в съюз на психопати и ненормални?
156
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само след 10 години ще го сънувате и ще си го спомняте с умиление и носталгия тоя шпеков салам, с целина, тоалетна хартия и перушина. Вижте завода на Кирчо в село Лозен край София какво произвежда и какво ще ни продава за ядене.
155
1
 
23
 
! Отговори
До 164 преди 1 година
В някои бутикови месарници има сурово свинско не по 14, ами по 39 лева за килограм. Ония са извънредно алчни копилета, ама за сметка на това ви лъжат с разни "еко", "меко", "био", и други алабализми, а то и тяхното месо си е от ГМО "породи".
154
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво свинско 14лв. ?!? За между 7 и 10 лв но е да се купят повечето видове свинско месо. Плешка се купува за 7.5 и може да си я смелите лично и да си направите кайма.
153
2
 
16
 
! Отговори
Пак те питам... преди 1 година
До Анонимен....телешко 18 лева, свинско 14 лева, кайма 7.49 кило. От КАКВО месо е каймата?! Ко стана със спекулата и що няма по затворите? Къде спи БАБХ?!
152
4
 
4
 
! Отговори
Ето ти в нета.... преди 1 година
До Анонимен1кг Кайма 60% Свинско 40% Телешко Охладена - 7,49 лв.
151
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Месо...Гледай и грамажа баце, не всяка кайма е 1 килограм.Ето. Гледам брошурата на лидл - кайма 4.89лв....ама за 400гр при 30% намаление.Та дай да не се лъжем.
150
2
 
20
 
! Отговори
Справедливост преди 1 година
БАБХ не ги интересува с какво ни тровят, интересува ги повече златния гьол.
149
3
 
16
 
! Отговори
Месо... преди 1 година
...от говеждо - 18 лева кило, месо от свинско 14 лева кило, кайма от последните две 6 - лева кило. Е, какво месо съдържа каймата се пита в задачата? ;) .

Спонсорирани публикации