Откъде ще ни връхлети следващата финансова криза?

В основата ще е сенчестият банков сектор
Обновена: 31 яну 2023 21:20 | 31 яну 2023 20:54, Нели Христова
85
Откъде ще ни връхлети следващата финансова криза?
Снимка: БГНЕС

Когато банките взривиха глобалната икономика през 2008 г., регулаторите от Брюксел до Вашингтон се бореха да поставят скелето на една по-стабилна система. Всичко това беше добре, но какво да кажем за частите от финансовата система, които бяха изоставени? Няколко вълнички под повърхността сега карат студена пот да избива по челото на експертите.

Тревожните звънци бият за така наречените банки в сянка или небанки - не банки в традиционния смисъл на думата, а структури като инвестиционни фондове, застрахователи, частни капиталови, пенсионни и хедж фондове.Те не само избягнаха някои от по-строгите правила, наложени по време на последната криза, но също така се възползваха, като поеха много от рисковете от обикновения банков сектор, пишат от Politico.

Но добрите времена след кризата са към своя край. Централните банки увеличават лихвените проценти в опит да се справят с нарастващата инфлация, което означава, че ерата на евтините пари е приключила.

А регулаторите се опасяват, че уязвимостите, натрупани през последните няколко години, са готови да експлодират и да изпратят ударни вълни по целия свят.

Зловещ сценарий

Намаляващото предлагане на пари в сенчестата банкова система означава, че "виждате някои от проблемите, които съществуват – биват разкрити", предупреждава Верена Рос, шеф на регулатора на ценните книжа на ЕС, в ексклузивно интервю за Politico.

Не е трудно да се види какво може да се случи и как. Досега поредица от миникризи, сравнително малки и самостоятелни, означава, че има ясен и зловещ сценарий за начина, по който проблемът в банкирането в сянка започва и след това се разпространява:
 

  • Основният пример са сътресенията, които засегнаха пенсионните фондове в Обединеното кралство през есента, като Английската централна банка трябваше да се намеси, за да купи облигации, за да успокои пазарите.
  • По подобен начин нестабилните колебания на цените на фючърсните пазари, предизвикани от руската инвазия в Украйна, създадоха парична криза в европейските енергийни компании.
  • В началото на пандемията "натиск за пари" от страна на компании създаде проблеми на краткосрочните дългови пазари — отново изисквайки намеса на централната банка.
  • И през 2021 г. колапсът на хедж фонда Archegos разпространи загуби от големи скрити залози към банките.


Същите теми преминават през всички тези колебания: краткосрочен натиск върху парите, рискови залози и ефект на доминото.

Допълнителни рискове

"Това, което виждате във всички тези периферни епизоди е, че има общ проблем около … ликвидността, ливъриджа и взаимосвързаността", обяснява Рос. И това са "общи индикатори за проблеми, които трябва да разгледаме, за да идентифицираме къде потенциалните допълнителни рискове може да идва от."

Не е само регулаторът на ценните книжа. Други наблюдатели отправят подобни предупреждения за това как сенчестите банки могат да засилят кризата.

Промяна в условията на финансовия пазар може да доведе до краткосрочен финансов стрес и да предизвика принудителни продажби, каза Жером Ребул, управляващ директор на дирекцията за регулаторна политика и международни отношения във френската Autorité des Marchés Financiers (AMF).

Това може да създаде "самоподсилващ се механизъм", при който продажбата води  цените още по-надолу, създавайки по-голям натиск върху инвеститорите – или повече искания за парични средства чрез изискване за маржин на позициите на деривати. "Това е епизодът, който всички имат предвид", каза той.

Но въпреки че почти всички са съгласни, че сенчестият банков сектор може да е злополука, която чака да се случи, няма ясен или съгласуван план как да бъде спрян.

Какво може да се направи

Глобалните власти искат да направят сенчестите банки по-устойчиви, за да предотвратят превръщането на паричната криза в пълномащабна криза. Централните банкери настояват за действие, защото в противен случай може да им се наложи да налеят публични пари, за да успокоят нещата – във време, когато искат да направят обратното: да се отдръпнат от пазарите.

Има разделение относно това колко далеч да стигнете. Докато централните банки искат да прехвърлят подобни предпазни мерки, които вече съществуват в банковата система - като парични буфери - към сенчестия банков сектор, пазарните регулатори предпочитат по-специализирани опции.

Както казва Рос, не е вярно, че един размер пасва на всички.

"Според мен не е непременно правилният подход просто да кажем, защото имаме мярка X в банковия сектор или мярка Y в застрахователния сектор, трябва да имате същото непременно в друг сектор", обяснява тя. "Трябва да погледнете в това, което всъщност има смисъл в отделната област и сектор, с който се занимавате."

Все пак има общи позиции относно необходимостта да се утвърдят наличните инструменти по време на криза - като санкциониране на инвеститори, бързащи да си върнат парите бързо - и за предпочитане преди нещо друго да се появи.

Ние не сме банки

От своя страна фондовата индустрия силно се съпротивлява на каквито и да е реформи, които биха я принудили да държи буфери като банките, и се страхува да не бъде сложена заедно с други части от сенчестия банков сектор.

Но дори тя разпознава проблема.

"Смятам ли, че има риск от инциденти в небанковия сектор? Бих казал, да, да. Всеки път, когато имате толкова дълъг период на стимулиращи лихвени проценти и стимулираща фискална политика и след това излезете от него, ще видите това", обяснява Майкъл Педрони, главен директор по глобалните въпроси в ICI, който представлява глобалния фонд индустрия.

В ЕС тече дебат за това колко предписващи са наличните инструменти в ключов законодателен акт за фондовете и за подобряване на данните и докладването пред властите.

"Трябва да си подредим къщата в ЕС", каза Рос. "От друга страна, трябва да сме наясно, че живеем в глобална финансова система."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


85
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
5
 
17
 
! Отговори
От еврото преди 1 година
2008 г. България почти не усети кризата, защото не бяхме в еврозоната. На проектомонетите за "българско евро" вече е изобразен труПът на убитото лъвче под копитата на "конника на Апокалипсиса". Упорито се говори, че в завода за скакалци в Лозен са замесени депутатски интереси."Четем, жижели на Лозен искат оставката на министър депутат от ДБ". Стигаме до троВене яДрено гориво, пак гласувайте за ДБ, СДС, ГЕРБ, ПП, БСП, ДПС, БВ. Пак не гласувайте за малки партии! С 20% ви управляват анТибългари.
45
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
От въвеждането на еврото...
44
0
 
8
 
! Отговори
Щерю преди 1 година
Следващата финансова криза ще ни връхлети от Галактика "Водовъртежа"...
43
0
 
14
 
! Отговори
Аристител преди 1 година
Откъде ще ви връхлети следващата криза? Отзад както винаги.
42
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
де гол го свалиха американците - защото на времето натовари един кораб със зелени хартии и го закара на американците и рече - дайте златото - е те от тогава покритието на долара е американската армия и платените политици по света дето защитават американските интереси- и печатницата работи - ами задате си въпроса ком кого са астрономическите дългове на америка - ами към частните американски банки
41
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
ами всички нормални хора го знаят - от печатницата в краваршингтон дето печата зелени книги
40
1
 
18
 
! Отговори
До 43 преди 1 година
Доларите покрити със злато? Ти сериозно ли?
39
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Няма пари, няма собственост, няма частен,...всъщност няма никакъв бизнес, това са забранени думи и няма да има кризи. Изгорете парите! Забранете джендер идеологията!
38
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
След 2010 г. и фалита на САЩ дълговете им и на ЕС не бяха платени а се истеглиха 10 пъти повече и ьега трябва да се плащат скоро. Планини от нови дългове се трупат и няма как да да бъдат платени.
37
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Така е , когато за 1 квадрат тухли се дават хиляди евра .....
36
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Купувам само долари и Суис франкове. Това са единствените валути със златно покритие. Еврото го печатат като тапети
35
5
 
13
 
! Отговори
Веселинъ 7112136860 преди 1 година
Всичкото това се знае отдавна.Но не е само до знание,а и до действие.Капитализмът трябва да бъде удавен в собственната си кръвъ! Карл Маркс бе един пиптен и достиен евреин,който каза всичко,бидейки същият образован по велик начин от мъдрото равинство.Карл Маркс обясни Пътят.Не се сърахувайте да препрочетете и осмислите Добрият Карл Маркс.Капитализмът е трагедията на човечеството!
34
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На церемонията по откриването на Европейското първенство по фигурно пързаляне през 2023 г. в Еспоо, Финландия, транссексуалната Мина-Мария Антикайнен (бивш Марку-Пека Антикайнен) излезе на леда с демонстративно есенно представяне. Първите 20 секунди спортистката остана на кънки, но след това падна и не можеше да стане без подкрепа: Малко падане за транссексуален човек, но огромно за човечеството. t . me/simeonoffkss/14419
33
2
 
17
 
! Отговори
Ооо преди 1 година
Написаното в статията се отнася за пазарите на ценни книжа.. искат да кажат, че времето на повсеместно покачване на борсовите индекси приключва и, че ако инвеститорите започнат да имат нужда от ликвидби средства - т.е пари - това ще бутне пазара надолу. Общо взето същото положение като с крипто валутите. Затова се чудят как да продължат да подхранват схема в която всичко поскъпва, с което всяка инвестиция изглежда като печалба, но казват че това вече е толкова раздуто, че ще се пръсне скоро.
32
2
 
23
 
! Отговори
ДАВОС ЗНАЯТ преди 1 година
В ДАВОС знаят много добре откъде. Пландемия - ВОЙНА - цифрови валути, ДИГИТАЛНО РОБСТВО. Това следва
31
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Zohan - А сега се готвят от 90те срещу Русия, и санкции, и демонизирани и какво ли не, и вече обедняват и студуват, и ядат насекоми, и не им се получава. Защо е това? Сащо не бутнат Русия както бутнаха СССР?
30
2
 
8
 
! Отговори
До 22 преди 1 година
Може да падне цената на златото само при условие на глобален катаклизъм или война при където да загине по голямата част от цивилизования свят. Тогава тогава количеството злато на човек от населението ще се увеличи и съответно покупателната му способност може да спадне. Но не е сигурно защото има много фактори които определят това. Може и да се запази стойността. Докато има живи хора на тоя свят не може да падне до нула. Докато при фиатните пари това може да се случи за 24 часа
29
1
 
9
 
! Отговори
Zohan преди 1 година
До Анонимен. 28.Подготовката за събарянето на режима в СССР започва през 70те, като американци корумпират известна част от съветския елит с пари в швейцарски банки (срещу евтин петрол). Та този елит се консолидира около Андропов, чието протеже е Горбачов. Това е.
28
4
 
12
 
! Отговори
Пачки за Украйна преди 1 година
Това вече не е криза, това е катастрофа и не може да се компенсира дори с война, защото Русия и Китай ще отвърнат на икономическите санкции с реципрочни военни действия, ако интересите им бъдат нарушени.
27
2
 
10
 
! Отговори
До 28 преди 1 година
Със сигурност нарушиха две от Божите заповеди: "Не кради" и " Не убивай".

Спонсорирани публикации