Търсенето на имоти изпреварва предлагането

Има сериозен дефицит на качествени имоти под наем, заяви Владимир Мирков
Обновена: 6 фев 2023 20:51 | 6 фев 2023 20:48, Красимир Ангелов
26

В последните години имотният пазар премина през различни сътресения. На фона на инфлацията и усложнената икономическа обстановка, по-често си задаваме въпроса какво ще стане с цените на жилищата.

По темата разговаряхме с управителя на агенция за недвижими имоти Владимир Мирков в рамките на събитието "Бъдещето: Дом и офис". "Бъдещето" е специален проект на политематичната телевизия Bulgaria ON AIR. Целогодишната инициатива е съвкупност от експертни дискусии, които стартират през 2021 г. и събират представители на бизнес общността, експерти, професионалисти с мисия, за да представят глобалните промени и трансформациите в бизнеса, обществото и света.

Проектът насочва вниманието на обществото към успешни бизнес практики и възможностите за подобряване качеството на живот в сферата на имотите, образованието, кариерното развитие, предприемачеството.

"Годината беше динамична, пазарът все още е в нормално състояние. Не се очакват големи сътресения. До момента цените се изкачваха, но тази година очакваме нормализиране на цените и най-вече забавяне на ръста на лихвата", каза Мирков.

Според специалиста търсенето изпреварва предлагането. "Това е основният двигател. Търсенето е толкова активно поради ред причини. Една от тях са участниците на пазара. Ако преди няколко години основни участници бяха хора, които закупуват имот за лично ползване, към днешна дата са те, но има и много инвеститори и спекуланти - хора, които купуват имот с цел препродажба", поясни Мирков.

Гостът допълни, че инфлацията активира много хора, които имат заделени средства, да инвестират в недвижим имот.

"Не очакваме обикновеният купувач да се отдръпне от имотния пазар. Може би това отдръпване е, че около средата на 2022 г. се заговори за повишаване на лихвите по банковите кредити, това повлия", коментира управителят на агенция за недвижими имоти пред Bulgaria ON AIR.

Според Мирков ще има региони, в които цените ще бъдат в застой, а в други ще има спад. Но спадът е временен, смята експертът.

"Не е грешка инвестирането в имот. Важно е да се направи проучване, за да няма разочарование", изтъкна събеседникът

Гледайте целия разговор във видеото.


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
5
 
! Отговори
Аз Кочо преди 1 месец
Когато Титаник потъвал оркестърът свирел лек валс като че ли нищо не се случвало. Тези статии от строители и техните кредитни и брокерски агенции звучат по същия начин
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Падането на цените 60 процента София.Какъв застой?! Рецесия,фалит на строителни фирми,брокери!Че има реване,голямоооо.Банките,ще се напълнят с апартаменти.Кой, докъдето е стигнал,довършват собственици,веселба, безработица 30%.
18
0
 
6
 
! Отговори
Кокича преди 1 месец
Брокерите и инвеститорите са една и съща страна на монетата и си плащат за такива статии и интервюта. Българската икономика е базирана на две неща: Картел и глоби.
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Депозитите в банките се повишават.Явно умните пълнят банките с пари от продадени имоти а другите теглят кредити като невидели.
16
0
 
5
 
! Отговори
Хабер от Турция преди 1 месец
Да се готви София... имотите ще падат... истински
15
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе вие добре ли сте? Само ненормален може да си купи имот за инвестиция при тези земетресения? И като падне, ставаш собственик на купчина тухли, даже и земята не е твоя, за да си псотроиш отново нещо...
14
8
 
2
 
! Отговори
Бай Миле преди 1 месец
Търсенето ще изпревари предлагането в стотици пъти съвсем скоро, а точно като почнат демонтажите на общоопасните панелки! Отделно 85% собственици на панелки са БЕЗ право на строеж, земята чужда или общинска(без значение).....но така е, навремето да са мислили, все пак са плащали наполовината цена от тухлата...
13
5
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Тези здраво се излагат, стандарт като в Африка, цени като в Париж!В момента на запад има по-евтини наеми и апартаменти
12
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Поредния кривоглав брокер ни убеждава, че царят не е гол.
11
1
 
14
 
! Отговори
И в Украйна купуваха преди 1 месец
а сега какво?
10
2
 
14
 
! Отговори
Очаква се земетръс.. преди 1 месец
По правилата на доминото..запазете спокойствие
9
18
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Купуват, защото имотите поскъпват и няма да поевтинеят.
8
6
 
28
 
! Отговори
Samo minavam преди 1 месец
Тепърва ще се продават имоти на безценица. Помнете, какво съм казал
7
1
 
4
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
До СтефанИзтриха ми сининима затова пиша друг "народа е неразбиращ защото не е учил достатъчно".
6
1
 
3
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
До Стефан"Или народа е ***..." Изтриха ми затова давам със синоним.
5
5
 
21
 
! Отговори
Стефан преди 1 месец
Брееей, тоя народ пощуря да купува имоти за по 150 - 200 000 евро. Значи крият доходи обикновенните хора. Сигурен бях че в пощите вземат по 5 - 6 000 хиляди евро на месец и се оплакват за повече. Така е и при целия БГ народ. Да направим референдум: Лъжат ли имотните брокери или народа е ***. Давайте
4
3
 
35
 
! Отговори
Изпреварва друг път преди 1 месец
Затова всяка втора обява е или спешно или с големи надписи !!! НОВА НАМАЛЕНА ЦЕНА!!! Или любимото ми, натискаш стрелкичките на имот.бг и гледаш как имота се продава поне от 3-4 години и как цената се вдига с 20 после 30% и пак не е продаден, ама цената висока, много умно. Сетне го трият и след месец пак, седи седи седи. За офисите да не говорим. От 2019 следя 5 и още не са продадени. ЩОТО НЯМА БИЗНЕС, а пари за имоти има, не е ли странно и лъжливо?
3
0
 
31
 
! Отговори
Fool преди 1 месец
Вчера имаше статия как търсенето на кредити за жилища е паднало драстично от начало на годината. Сигурно хората са се ориентирали да си купуват кеш имоти. Няма друго логично обяснение за мен. Имам обаче един спомен как 2009-та същите такива 3 процентни карикатури обикаляха медия след медия да ни казват, как кризата е само в САЩ и Европа, а в България нямало да дойде. Сега всички големи икономики имат спад в пазара на имоти само ние пак имаме растеж. Гладен брокер 3% сънува :D
2
22
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
При толоова много пари в банките, да не е грешка да се инвестира в имот и да, няма да поевтинеят в следващите години, а ше има инфлация и минимум, задържане на цените.
1
2
 
40
 
! Отговори
Kuncho преди 1 месец
Като прочета такава статия и се чудя в паралелна реалност ли живея :)