Бизнес климата остава стабилен, но очакванията са за скок на цените

15.5% от мениджърите очакват поскъпване на услугите
Обновена: 30 мар 2023 11:46 | 30 мар 2023 11:43, Камелия Цветанова
5
Бизнес климата остава стабилен, но очакванията са за скок на цените
Снимка: Dnes.bg, архив

През март 2023 г. общият показател на бизнес климат запазва равнището си от февруари. Понижение на показателя е регистрирано в промишлеността, търговията на дребно и сектора на услугите, а в строителството се наблюдава увеличение.

Съставният показател „бизнес климат в промишлеността“ намалява с 0.8 пункта, което се дължи на влошените очаквания на промишлените предприемачи за бизнес състоянието на предприятията през следващите шест месеца. Същевременно и прогнозите им за производствената активност през следващите три месеца са резервирани.
Несигурната икономическа среда и недостигът на работна сила остават най-сериозните пречки за дейността на предприятията, макар през последния месец да се отчита понижение на негативното им влияние.

Относно продажните цени в промишлеността 14.0% от мениджърите предвиждат те да се повишат през следващите три месеца.

През март съставният показател „бизнес климат в строителството“ нараства с 4.0 пункта в резултат на подобрените оценки и очаквания на строителните предприемачи за бизнес състоянието на предприятията. Анкетата регистрира и увеличение на получените нови поръчки през последния месец, като и прогнозите за дейността през следващите три месеца  остават оптимистични.

Основният фактор, ограничаващ развитието на бизнеса, е несигурната икономическа среда, посочена от 74.7% от предприятията. На второ и трето място са цените на материалите и недостигът на работна сила.

По отношение на продажните цени в строителството делът на мениджърите, които продължават да очакват те да се повишат през следващите три месеца, е 31.7%.

Съставният показател „бизнес климат в търговията на дребно“ спада с 1.3 пункта, което се дължи на изместване на оценките и очакванията на търговците на дребно за бизнес състоянието на предприятията от „добро“ към „задоволително“ (нормално за сезона). Същевременно мненията им относно обема на продажбите през последните три месеца, както и очакванията им за следващите три месеца, са позитивни.

Несигурната икономическа среда остава основното затруднение за дейността на предприятията, следвана от конкуренцията в бранша и недостатъчното търсене.

В сравнение с предходния месец нараства делът на търговците на дребно, които прогнозират продажните цени да се увеличат през следващите три месеца.

През март съставният показател „бизнес климат в сектора на услугите“ се понижава с 1.2 пункта в резултат на по-неблагоприятните оценки на мениджърите за настоящото бизнес състояние на предприятията. Мненията им за настоящото търсене на услуги също са по-резервирани, докато очакванията им за следващите три месеца се подобряват.

Най-сериозните проблеми за развитието на бизнеса продължават да бъдат несигурната икономическа среда, конкуренцията в бранша и недостигът на работна сила, като през последния месец се наблюдава намаление на отрицателното им въздействие.

Според анкетата 15.5% от мениджърите очакват продажните цени в сектора на услугите да се повишат през следващите три месеца.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: цениНСИ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Какво означава несигурна икономческа среда? Икономическата среда в пазарна икономика няма как да е сигурна, това не ви е социалиъм. Що се отнася до работната ръка - започнете да се отнасяте с уважение към служителите и плащайте конкурентни заплати и няма да имате недостиг на персонал. Просто е.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Значи нищо стабилно няма, щом се очаква "скок на цените". Само заглавието още като се прочете, и се вижда, че пак някой си смукал от пръстите съчени пропаганди.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Цените в България са по-високи от средното за западна Европа. На каква основа ? Горивата ли са по-скъпи в България, или цената на труда може би е по-висок от този в Германия ? Господин есперт кокорчи.
2
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
На българите все им е скъпо. И да има криза и да няма криза и хляба им да е по 5 ст пак ще кажат че им е скъпо. Затова .... бойй с яките цени по картуните им ! Те си го заслужават.
1
1
 
8
 
! Отговори
Зрител преди 1 година
Подранихте. 1 април е в събота.

Спонсорирани публикации