Защо Канада не е икономически гигант?

Ниската производителност е в основата на предизвикателствата пред растежа на страната
17 сеп 2023 16:37, Красимир Ангелов
248
Защо Канада не е икономически гигант?
Снимка: БГНЕС

Канада рядко попада в световните икономически новини. Когато това се случи, то често се отнася до подвизите на канадски творци и музиканти - Джъстин Бийбър, Селин Дион и Дрейк. За страна с около 40 милиона души, което е приблизително населението на Калифорния, това не е лошо представяне на знаменитостите. Но макар че страната може да надхвърля очакванията на поп и рап арената, обратното е в сила на международната икономическа сцена в сравнение с огромния ѝ потенциал, пише икономическият коментатор на Financial Times Тедж Парик.

По площ това е втората по големина държава в света, с най-дългата брегова линия. Миеща се на огромните Тихи и Атлантически океан, тя има значителни търговски предимства, наред с достъпа до до голяма степен неизползваната Арктика на север. Канада е нетен износител на енергия; има третите по големина доказани петролни залежи и е петият по големина производител на природен газ - но също така може да се похвали с големи находища на критични минерали, жизненоважни за прехода към зелена енергия. И, разбира се, граничи с най-голямата икономика в света - САЩ.

По всяка мярка географията на Канада предполага, че тя може да бъде икономическа сила. Но малцина говорят за нея така. По паритет на покупателната способност нейната икономика е класирана на 15-то място в световен мащаб, след Турция, Италия и Мексико. ОИСР прогнозира, че растежът на канадския брутен вътрешен продукт на глава от населението до 2060 г. ще бъде най-ниският сред развитите нации.

Канада преживява бум в началото на 20-ти век. Поселенията се разрастват, индустриализацията е в разгара си, инвестициите се стичат от Великобритания и САЩ. През 1904 г. Уилфрид Лорие, тогавашен министър-председател, прогнозира, че „20-ти век ще бъде векът на Канада и канадското развитие“. Но експанзията след Втората световна война отстъпва място на периоди на висока инфлация, нарастващи дефицити и ниски цени на суровините. Прогнозата на Лорие не беше вярна за миналия век и не важи досега и за 21-ви: докладът на PwC "Светът през 2050 г." очаква икономиката на Канада да се смъкне до 22-ро място към средата на века.

Ниската производителност е в основата на предизвикателствата пред растежа на страната. За един час канадският работник произвежда малко над 70 процента от това, което прави един американец; също така под нивото в еврозоната и дори в Обединеното кралство, въз основа на данни от 2022 г. Мнозина биха очаквали богатата на ресурси икономика да се възползва от напредъка на глобализацията, но нейната относителна производителност на труда всъщност е спаднала от 2000 г. насам.

Канада агресивно преследва споразумения за свободна търговия; в момента тя е единствената държава от Г-7, която има в сила такива с всички останали членки на групата. Но не успява да се възползва от това. "Два от предишните основни двигатели на икономическия растеж на икономиката – природните ресурси и промишлеността – се затрудняваха да отчетат ръст през последните години поради комбинация от по-обременителна регулаторна среда и повишена конкуренция от чужбина", коментира Стивън Браун, заместник-главен икономист за Северна Америка в Capital Economics.

Изследователи от Центъра за производителност и просперитет към университета HEC Montreal твърдят, че канадската индустрия не е достатъчно силна, за да се конкурира в световен мащаб. Наистина, огромният размер на страната, планинската география и законодателството на отделните провинции може би възпрепятстват конкуренцията, инвестициите и иновациите сред нейните компании. Бизнес съветът на Албърта изчислява, че тези вътрешни търговски бариери са еквивалентни на 6,9% мито върху стоките. Протекционистките мерки пък често са глезили канадската индустрия.

Много неща се свеждат до населението. Канада има една от най-ниските гъстоти в света. Коефициентът на раждаемост рязко намалява и няма достатъчно хора, за да се възползва страната от икономическия си потенциал. Приоритетите ѝ също така може би са различни от тези на други страни. Канада се класира напред по показатели за здраве, образование и удовлетвореност от живота; нейните водещи градове, Калгари, Ванкувър и Торонто, се смятат за едни от най-добрите за живеене в света. И страната неизменно се нарежда сред най-добрите дестинации за емигранти.

Привлекателността на Канада като място за живеене и нейната отвореност към имиграцията означава, че има възможност за преодоляване на демографските проблеми. Миналата година страната постигна най-високия си годишен темп на нарастване на населението от повече от 60 години, отчасти поради усилията на правителството да привлича мигранти. Климатичният преход вече повишава търсенето на огромните канадски ресурси от мед и никел. Топенето на ледения шелф на Арктика ще отвори нови търговски възможности пред Северна Канада.

Изкачването в класацията по БВП не е всичко за която и да било нация. И очевидно канадският начин на живот е желан по целия свят - и не само в развиващите се страни. Но докато настоящите тенденции в производителността продължават, жизненият стандарт ще спада и огромният икономически потенциал на Канада ще остава латентен. Това би било много жалко за хилядите, които се преместват там в търсене на по-добър живот, както и за световната икономика.

Още икономически новини и анализи четете в Investor.bg


248
Още по темата: Канадаикономика
Още от Русия
Лавров: Всъщност САЩ водят война срещу Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
200
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Брейййй! Колко мързеливи канадци,да имат всякакви природни ресурси а да не ги използват,правителството им правело спънки,ами да по лесно е да отидеш до друга държава (България) с продажно правителство,да използваш евтината им работна ръка и да им вземеш техните природни ресурси,някой ден ще има разплата и за тях и за всички предали земята си!
199
0
 
3
 
! Отговори
да обобщим преди 6 дни
българския *** от долно нанагорнище специалист как се живее в Канада и по целия свят,но нека някой да се опита на него да му каже нещо,ще бъде смлян безмилостно,и да заплатите навсякъде по света са мизерни,а не космически като българските,хората работят,борят се,едва успяват да платят по едно жилище,а българина ден през ден с нов палат се хвали,колко пъти ви казвам,е такъв рай няма да намерите никъде,но вместо да оцените продължавате да хленчите,намери,че премерили сте
198
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Когато в бг свърши златото там ще е вече супер мега хипер яко. Ако още някой не е разбрал , Дънди метал прешъс изнася златото на бг с благословията на Доган, Борисов , Костов и ЕС. След това е отвратително студено, много по студено от Европа на същите ширини. Бг е много по добре за живот , пречат ни само българите.
197
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
"Защо Канада не е икономически гигант?" - Защото е западна страна която не експлоатира свои колонии и не краде директно от 3тият свят.
196
5
 
7
 
! Отговори
Я па ти.. преди 6 дни
До MIKE 188 Че от какво да се спасява Канада ?Кажи ние как да се спасяваме от Русия , че съсипа Украйна и Европа.
195
9
 
8
 
! Отговори
Съвет преди 6 дни
Хайде да не се грижим за Канада. Там всичко е на ред. Да видим какво ще се прави с богатата и пр-им-итив-на Русия .Има ли шанс след Путин да изберат нормален човек за президент , който да ги поведе към мир и благоденствие.Стига са дрънкали железа и набивали ботуши всяка година на Червения площад.Видяхме им могъществото.
194
2
 
10
 
! Отговори
Така е .. преди 6 дни
Имам приятелско семейство в Канада , и това което са ми разправяли ме шашна. Много висок стандарт на живот със страхотна социална политика. Няма да влизам в подробности , но тава и капиталистически социализъм , нещо за което можем само да мечтаем.Канада е много богата на нефт , газ, , злато , диаманти и други редки метали. Нищо като Русия , но за разлика от нея не бесуват за въоръжение и война , а са си подредили живота.
193
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Канада е симпатична държава, но с население от 38 милиона и огромна територия, но 80% от нея ненаселена заради климатични особености и други фактори няма как да е икономически гигант. Канадците имат нефт в Албърта, имат доста гори от които добиват дървесина, големи залежи на някои полускъпоценни камъни, имат известни производители на добавки, но не могат да се мерят с държави, като Китай, Русия и САЩ. Канада като ниво е малко над Австралия.
192
2
 
7
 
! Отговори
Мария преди 6 дни
Интересното е, че ние, българите, можем да пътуваме до Канада без виза! Уж руснаците били наши братушки, а не можем да пътуваме до Русия без виза! На всичко отгоре ни наричат "вражеска държава" - явно са забравили, че половин век им близахме задниците, а някои още продължават да ги ***. А колкото до Канада - ние българите и след сто години няма да можем да я стигнем!
191
6
 
9
 
! Отговори
Абе.... преди 6 дни
Преди 30 години мои братовчеди емигрираха в САЩ.Тя с висше , инженер , а брат и беше студент. Да, трудни години бяха. Как се развихме: Те 10 години бяха нелегални там Родителите им починаха...така и не ги видяха повече. Разносвачи на пици бяха, но дъщеря им изучи , стана маркетинг специалист в някаква компания, та скоро успяха да посетят родината. Аз тука - директор в международна компания, обикалям света. И двете ми деца на високи позиции в световно известни компании. Избор...
190
3
 
8
 
! Отговори
До 181 и др преди 1 седмица
Всеки сам трябва да усети и избере мястото което най- добре му пасва. Щом ви харесва , ваше е. Факт е , че има хора за които най- доброто място за живеене е затвора и хора , за които единственото такова е двореца. Разни хора, разни идеали. Факт е и че познавам трима интелигентни хора с канадски паспорти , които за нищо на света не биха се върнали да живеят там...но щом на вас ви харесва...
189
6
 
16
 
! Отговори
Чужденец преди 1 седмица
В Канада 1/3 от населението са емигранти от недоразвити страни и те носят със себе си всичките недъзи на тези страни, включително мързел, придирчивост и скатаване; оттам производителността е ниска. Това, съчетано с цоциалната политика крепяща паразитизма влошава икономиката от година на година. Това е една икономика характерна са недоразвитите страни - изключително базирана на износа на суровини. Бъдещето на Канада не е за завиждане.
188
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Канада е задушавана непрекъснато от психясала либерастия и абсурдна дегенерастия. Никога няма да е икономически гигант. Знаем че по дефиниция либерастията = упадък. Морален, социален, икономически и т.н.
187
3
 
27
 
! Отговори
До 192 преди 1 седмица
В Чикаго е пълно с такива, слушат чалга, правят лютеница и интриги.А като додрапат до пенсия се прибират на село и разправят басни какви баровци са там. Никаква интеграция с местните, никакъв опит да поемат някаква култура....Страшни чукундури!
186
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 174 Баш най големите тарикати и мизерници отидоха в северна америка през 90те дето така и не научиха английски и живеят е гетата на чикаго. Нещо си сбъркал топки с шкембе
185
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Защото има твърде много индийци
184
4
 
18
 
! Отговори
Dedo преди 1 седмица
Я кажете, тея дето се превъзнасяте за здравната система, по колко месеца чакате за преглед???..Кажете, кажете, щото това там е не гигантски, а вселенски проблем..С месеци, дами и господа, с месеци за един преглед!
183
8
 
12
 
! Отговори
Do 184 преди 1 седмица
Торонто е като трудов лагер-от работа в къщи и обратно. Забавления-нула, трафик -зверски. Градът е с 1 мол и половина Yorkdale и Fairview и 1 в Mississauga.
182
5
 
19
 
! Отговори
MIKE преди 1 седмица
Причината в 3 думи: Корупция, върл Комунизъм и Джъстин Трюдо. Спасение за Канада няма да има скоро.
181
5
 
17
 
! Отговори
Бил и видял преди 1 седмица
Една от най фашизираните страни. Полицейщина и двоен стандарт. Безспорно красива и величествена природа, но управлението е безкомпромисно и далече от демокрацията. Пълно е с индийци, които ходят на глутници и са безпардонни.....няма бъдеще тази страна