Toyota изтегля от пазара 160 000 хибридни автомобила Prius

Най-вероятно проблемът се дължи на засечка в компютърното програмиране, чрез което се контролират електронните елементи
14 окт 2005 10:38,
Toyota изтегля от пазара 160 000 хибридни автомобила Prius
Toyota Prius на автосалона в Лос Анджелис, януари 2005 г. Снимка: Corbis

Японският автомобилен производител Toyota изтегля от пазара в цял свят 160 000 броя от хибридния си модел Prius, съчетаващи бензинов и електрически двигател, заради електрически проблем с двигателя, съобщиха от компанията.

Не са регистрирани случаи на злополуки или наранявания във връзка с проблема, при който двигателите на някои коли от модела спират по време на движение и продължава да работи само електрическият двигател, е обяснил говорителят на Toyota Motor.

Най-вероятно проблемът се дължи на засечка в компютърното програмиране, чрез което се контролират електронните елементи.

Ще бъдат изтеглени 75 000 коли в САЩ, 70 000 в Япония, а останалите - в Европа, Австралия и другите пазара. Изтеглянето засяга автомобили, произведени от август 2003 до февруари 2005 г.

Компанията не е разкрила какви ще са разходите по изтеглянето. Дистрибуторите на Toyota ще поправят дефектните коли безплатно.

Toyota, която започна да продава модела Prius през 1997 г., беше лидер в световния пазар на хибридни коли, които превключват от бензинов на електрически двигател и обратно, за да осигурят възможно най-ефикасно и екологично чисто движение в зависимост от условията за шофиране и скоростта на колата. През миналата година Toyota е продала 125 700 броя Prius в цял свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Спонсорирано съдържание