Екопедал срещу мръсна газ

Японци изобретиха "екопедал" срещу любителите на "мръсната газ"
5 авг 2008 08:14,
27
Екопедал срещу мръсна газ
Снимка: Булфото

Японският автомобилостроителен концерн "Нисан" съобщи , че негови конструктори са изобретили педал за газта, който не реагира при рязко натискане и по този начин помага да се пести гориво, предаде АФП.

Системата, наречена "Екопедал", дава възможност на автомобилите на "Нисан" да икономисват между 5 и 10% от горивото в зависимост от стила на шофиране.

Тя автоматично връща педала нагоре, когато натискът върху него е прекалено силен, и по този начин предупреждава водача, че изразходва много гориво.

Освен това на командното табло има циферблат, който показва консумацията на гориво в реално време и променя цвета си, когато оптималното ниво на консумация се повиши при подаване на "мръсна газ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
varg1.blog.bg преди 15 години
стига с тия не обичам
25
0
 
0
 
! Отговори
Ime преди 15 години
Много ми е интересно, какво ще правите вие, разбирачите, когато в кризисна ситуация ви се наложи бързо да подадете газ за да предотвратите катастрофа, какво ще правите с този по- точно, можете ли да ми обясните? Занимавал се близо 20 години с коли...за толкова години нищо явно не си научил за шофирането.
24
0
 
0
 
! Отговори
bateto.blog.bg преди 15 години
А за *** да измислят система "Ойл- " - демек да не може да тръгнеш, ако драгстера ти гори масло над 100 г/1000 км! :)))Е тогава в София никога нема да има задръстване!!!
23
0
 
0
 
! Отговори
Ник преди 15 години
Това го имаше и в трабанта. Не разбирам защо това е ноеина. И ... защо колата да ти прави кракът на *** на газта лек, когато изкаш да бъде тежък ? Такава кола не е за мен!
22
0
 
0
 
! Отговори
IQfte преди 15 години
дървено трупче - 5 стинкибутване под *** на газта - 5 стинкиикономия - 5 стинки/минута безценно :))) това е за начинаещи, на напреднали и експерти опитите продължават с различна дървесина и национални сборове под надслов "Покажи си трупчето" ; "Който няма трупче е ***" ; " Дървотъпкачите - напред" и т.н.в главата само трупчета :))
21
0
 
0
 
! Отговори
a преди 15 години
i pedalite stanaha eko ekopedali za chist .... super
20
0
 
0
 
! Отговори
Bay Todor преди 15 години
sreshtu mrasen ..................usetriha se pedalite i te iskat chisto
19
0
 
0
 
! Отговори
Друг поп преди 15 години
Като ви гледам какви сте експерти, мед ми капе от сърцето!На дядо интелектчетата!
18
0
 
0
 
! Отговори
Охлю Бохлю преди 15 години
Ни са притисняйти момчиета - най-бръзио афтомобиу Гоуф винъги шъ сие тоукуз бръз и ша вози всие така спортнуму. П.С: Продавам пейка от парка идялна за спойлир на Гоуф. И стара тръбъ имам от кинефа за рйемус. За фйеновие биез пари.
17
0
 
0
 
! Отговори
do 16 преди 15 години
Приятел, изглежда ти си много светнат в тия неща. Японците надали биха се сетили за такъв проблем. Хаха. В кой клас научи как се пише "траорна агенция"? Или си имал предвид "тракторна" :-) Хахаха - ТеКеЗеСар :-)
16
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
mi ko staa ako tragna da izprevarvam i mi varne pedala a mai ne e doizmisleno do kraqmoje da ponijat razhoda na gorivo no shte povishat rabotata na traornite agencii
15
0
 
0
 
! Отговори
az sam преди 15 години
da go vavedat vav wrc.togava i az 6te u4astvam po 4ehli ili bos
14
0
 
0
 
! Отговори
stoqn4o преди 15 години
ako i bmw go napravqt zna4i sa pedali
13
0
 
0
 
! Отговори
мото преди 15 години
Това е "основателна" причина, доста от пишещтите тук, да не си купят новия нисан, иначе парите ги имат, ама ще си карат старите коли.Между другото, като четете и мислете. Има едно количество гориво, което при рязко натискане на *** се изхвърпя без да е полезно, точно това ще спестяват японците.Има и термин въртящ момент,ама стига за днес, който не знае, да чете, ане само ,да пише.
12
0
 
0
 
! Отговори
Майстор Гошо преди 15 години
или в Алуди и БиЕмТрабъл Ю? Катастрофите ще намалеят до 5-6 на година и ще умра от глад без работа.
11
0
 
0
 
! Отговори
laynovoz преди 15 години
става дума за рязко натискане на ***, не за висока скорост. наистина е глупост според мен, защото може да ти се наложи да избегнеш нещо или нз и аз кво и да ти върне ***. и това според мен не е въобще сложно. като ABS ,само че на газта
10
0
 
0
 
! Отговори
преди 15 години
Това не е новина,това е реклама......все повече започвам да се отвращавам от всякъква журналистика....особенно ако журналист *** си налага чрез статията селското си мнение.
9
0
 
0
 
! Отговори
jmi4ko преди 15 години
простотия, този път джапанките са измислили простотия!!
8
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 15 години
"Тука говорим за връщане на ***. Не е електронно регулируемо, ами направо сервото ти връща *** наобратно..."Абе Дядо Мраз, това да не са ти еленчетата, че като ги настъпиш и те да те настъпват. Газта на най-старите руски и всякакви други джогани е с жило и пружина за противодействие. Ако скъсаш жилото, дросела сам се затваря. Същото става и като пуснеш газта. Серво или хидравлика при подаването на газ при леките коли няма.Който иска да се научи да кара икономично да порови из нета за ППХ (принудителен празен ход). Принципа е, че когато колелата въртят двигателя, се прекратява подаването на гориво.
7
0
 
0
 
! Отговори
Дядо Мраз преди 15 години
Тука говорим за връщане на ***. Не е електронно регулируемо, ами направо сервото ти връща *** наобратно. Всее дно аз да натискам една врата от едната страна, пък някой друг да ми я връща от другата. И таман да изпреваря някой и ахаааааа и увисвам!!! Дее....