Революционен електромобил – сгъваем, но засега непродаваем

Hiriko Citycar EV сам променя формата си след паркиране
Обновена: 25 яну 2012 11:31 | 25 яну 2012 11:30, Красимир Ангелов
42

Снимка: БТА

 

Инженери от Испания изпревариха колегите си от Япония и показаха революционен електроавтомобил с малки размери. Hiriko Citycar EV трябва да излезе в серийно производство догодина, а най-ценното при него е, че променя размерите си при паркиране.

Машината на фирмата Hiriko Driving Mobility може да бъде сравнена с детска количка, която при експлоатация има едни размери, а когато бъде прибрана в къщи или натоварена на автомобил – съвсем други.

Това е и най-голямото предимство на електромобила – когато бъде паркиран, става по-малък на дължина, а в същото време пораства на височина, като прибира под себе си задните колела.

Преведена от езика на баските "hiriko" означава "градски", в което се побира целия смисъл от направата на този електроавтомобил. Неговият максимален преход с едно зареждане на акумулаторите е 150 км., а скоростта, която може да развие – 110 км/ч.

Основната идея на неговите създатели е той да бъде даван под наем. Нещо подобно правят с велосипеди в Париж, Копенхаген и други големи градове на Европа. Така потребителят няма да има нужда да си купува машината, чиято цена ще бъде около 12 500 евро.

Само преди няколко дни компанията Hiriko Driving Mobility представи Hiriko Citycar EV пред Европейската комисия, като се надява на субсидиране от нея, за да довърши проекта си.

Снимки на новия електромобил вижте в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
1
 
3
 
! Отговори
White Rabbit преди 12 години
харесва ми :) ако накарат жените да я възприемат като сладка гъзарийка, ще си спестим мноооооооого катастрофи градско :)
34
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
39Еми и тази кола е за града. Да отидеш на работа и да се върнеш. Не може всички да сме големи шефове. :) Някой сме нормални роби на заплата.
33
3
 
2
 
! Отговори
^3DAttack преди 12 години
Za da napravite tok pak gorite goriva .. taka che kade mu e keriqta kakto se kazva .. v USA pravqt tok ot vaglishta v Australia sashto . razbira se ima i qdreni no TECovete sa poveche .. i BG imate TECove kakvo shte izgorite vaglishta da napravite tok .. a posle tok shet go izgarq kolata ..pak .. neshto ne se vrazva kolko pechelish .. neznam nqkoi zapoznat li e gorivnite kletki tam mai s Vodord polzvaha .. dali to ne e po praktichno i ekologichno
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
36Представям си какво мислиш за велосипедистите.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
32Това е градска кола бре ! Не харесвам неподготвените мнения,изобщо не ги харесвам ...
30
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
имам 30 годишна баварка автоматик 120 коня,не я сменям за нищо
29
1
 
8
 
! Отговори
Бай Хой преди 12 години
До gruhЗнаеши ли що е така пич? Щото в САЩ имат зверска инфраструктура и място бол. Но и американците наподледък се ориентираха към по-нормали (по нашите разбирания) коли. Горивата и при тях се качиха и доскоро непознато за Америка явление взе да става все по често - зареждат на бензиностанциите и бягат, без да платят. Тъй че забрави я таз песен любовна - истината е в малките коли на ток.
28
9
 
3
 
! Отговори
до 21 преди 12 години
Запитай се сам себе си какво караш. Отговори си сам на себе си. Не отговаряй на мене. Такива дето хейтват другите като теб будят само усмивки, не хората с 10 годишни баварки, защото не можеш да слагаш всичките под 1 знаменател. Аз с 10 годишна баварка взимам 300 км за има няма 2 часа,щото ми се налага. А с тая кутийка колко време ще карам. Не харесвам неподготвените мнения,изобщо не ги харесвам ...
27
5
 
3
 
! Отговори
joro преди 12 години
ако го нагpби някой джип няма да усети че я има тая пучивъшка.....
26
0
 
13
 
! Отговори
Инж преди 12 години
Да я направят надуваема направо, таман и ербеци няма да и трябват.
25
3
 
14
 
! Отговори
Найс :) преди 12 години
В смисал, паркираш, смалява ти се колата, после някой те запушва, и после викай техници от завода в Испания д ате изкарат от там :) Иначе радва :)
24
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Защо да не си я купим? За 25 хил лева ако наистина предлага това което обещават колата няма никаква конкуренция в момента! Така че дано да стане работата, но това малко ми намирисва като онези супер руски хибриди e-mobil които са по 10 хил евро но за да го купиш се записваш и си на ред след 10 години...
23
0
 
6
 
! Отговори
сд преди 12 години
Проблема е че минава много малко разстояние само 150 км и не стана ясно колко време ти трябва да го заредиш,още не са доизкусурени тези коли но да това е бъдещето петрола не е неизчерпаем
22
10
 
6
 
! Отговори
Баровец с Г55амг преди 12 години
А *** прави ли?Аз си карам джипки ич не ми дреме тва сгъва ли се или не.Като имаш деца те къде ще се возът а багажа?
21
0
 
5
 
! Отговори
gtf преди 12 години
идеята не е лоша, цената също.. ама има кусур - тая врата отпред, ще е супер неудобно.. както каза 11, и аз гоня 2м., как ще се сгъна хич не ми е ясно...
20
4
 
3
 
! Отговори
da be преди 12 години
кой ще си купи тази сапунерка,на тея пари може да си купи пак нова,но сносна кола
19
2
 
17
 
! Отговори
до 11-ти преди 12 години
***,Ганьооооо,много си далеч от истината.Ама нищо,толкова ти е акъла,та се "кефиш" на мощните и големи неща.Съчетанието на комплекси,лош вкус и липса на интелект е потресаващо фатална:)))
18
0
 
9
 
! Отговори
Васо преди 12 години
Аз имам по иновативно предложение. Колата да прави челна стойка при паркиране, самото паркиране да е над един капак, който като се плъзне хоризонтално разкрива една шахта и колата влиза в нея. Капака се затваря и ето ландшафт без коли. При това положение тротоарите биха могли да станат паркинги не, че сега не са станали. Обаче няма да го има конфликта. Има обаче един голям проблем. Как да забраним на уличните кучета да пикаят. Каквото и да си говорим добра количка са направили хората. Ние нищо
17
1
 
24
 
! Отговори
:) преди 12 години
Това е бъдещето, а не ГолфУ с лепенките, свиквайте :) БГ "играчът" си мисли, че като кара 10 годишно баварче или мерцедесче за 3000 евро е хванал бога за рога. В белия свят такива *** будят само усмивки :)
16
2
 
5
 
! Отговори
Темерут преди 12 години
А, бе стига говорили, как скоро нямало да има бензин, това са просто поредните спекулации! А, тая избушица е предвидена да се дава под наем, иначе на цената, която е обявена, все ще се намери и кой да си го купи това.