Toyota тихомълком сдаде лидерството си

Японците признаха, че през 2011 г. са трети по продажби
Обновена: 25 яну 2012 13:52 | 25 яну 2012 13:52, Бойчо Попов
23
Toyota тихомълком сдаде лидерството си
Снимка: Reuters

Японският производител на автомобили Toyota изгуби лидерската си позиция по продажби в световен мащаб. Това вече е официален факт, след като компанията призна, че през 2011 година е продала 7,95 млн. автомобила, пише АФП.

Така короната преминава в ръцете на възкръсналата след банкрут американска икона General Motors. Лидер за предходните три години, японският гигант се е смъкнал до трета позиция по продажби в света, като е бил изпреварен от немския концерн Volkswagen.

През 2011 година от General Motors са продали общо 9,03 млн. автомобила, докато продажбите на Volkswagen са достигнали 8,16 млн. броя. Toyota отстъпва и на стратегическия съюз между Renault, Nissan и АвтоВаз.

Информацията за броя на продадените автомобили бе публикувана в последното изречение на прессъобщение, с което Toyota обявява, че повишава таргета си за продажбите в Япония за 2012 година със 100 хил. броя.

Слабите резултати на Toyota идват след изключително тежки за компанията две години.

През цялата 2010 година около японската компания имаше скандали, свързани с изтегляне на автомобили заради различни дефекти.

През 2011 година пък производството на няколко пъти бе спирано заради опустошителното цунами, което връхлетя Япония през март, както и заради други природни катаклизми.

Още новини за световната икономика четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


23
Още по темата: toyotaпазар на автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
1
 
! Отговори
bbb преди 12 години
Golqm smqh... Edna firma otstypva na strategicheski syiuz mejdu firmi. I selqnite se karat golf vs toyota.....Marsh pri drugite svine...
22
1
 
2
 
! Отговори
Ангел преди 12 години
Тойота едва ли ще фалират но мога да ви каза кои ще издадат багажа много скоро.GREET WALL китайските колички с българско производство.За нищо нестава ,тропът и чарковете като нови представям си след 50 000 км.За да затвориш вратата трябва да я блъснеш.Тествах една и съжалявам че си загубих времето и надеждите че в БГ ще правят добри коли.Гришата май ще скуби коси с тея бракми
21
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 18 - карам Шкода Октавия, вече е на 280000 км. сменял съм само накладки. Не случайно флксваген са 2-ра позиция
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Моята тойота авенсис, бензинов двигател, стана на 10 години и все още си е с оригиналния ауспух, оригиналните амортисьори, оригиналните лагери, оригиналните шарнири! Смених един бушон, един акумулатор, и един релерегулатор, крушки (предните фарове и задния фар, не помня кой беше) - другите крушки си светят вече 10-та година, както и всички системки и копчета си работят безгрешно! Какво да ви кажа, доволен съм!
19
1
 
3
 
! Отговори
Веселин преди 12 години
До 13-ти: Много ясно ,че немското си е немско! Какви са тия жълти ***...
18
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Аз имам тойота авенсис, вече е на 200 000 км и не съм имал проблеми! Освен тампони на задницата, по ходовата част не съм пипнал нищичко! Моите приятели с немски бракми така и не могат да повярват, че е така! Но си е факт - по българските пътища е карана само и никакви проблеми! Когато немска кола издържи толкова по нашите пътища без нищо да се пипа по ходовата част, тогава ще призная, че има кола, равностойна на тойота! Следващата ми кола познайте каква ще е? Разбира се, тойота!
17
2
 
7
 
! Отговори
Yaris 2011 преди 12 години
Карам Toyota Yaris 2011 и искам да ви кажа, че колата е страхотна!
16
10
 
2
 
! Отговори
Дъмбела преди 12 години
Абе само АЛФА
15
4
 
10
 
! Отговори
радо готиното преди 12 години
г-да имах възможноста да карам ЛЕНД КРУЗЕР в разстояние на 14 месеца.За първи път се качвах на такъв клас автомобил.От тук натам карах почти всички марки автомобили на приятелите намоят шеф които са изключително скъпи и модерни но като ЛЕНД КРУЗЕР-а друг такъв добър икачествен автомобил нямаше.За 2005г. и англичаните му се поклониха.
14
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
за съжаление от това страдат масово японските коли (с изключение на им луксозните дивизии, разбира се) - изключително пластмасов и първобитен интериор, това връща колата 10 години назад. имах хонда прелюд от 2000ната - уж се води леко луксозно купе. Е, колата беше ОК - бърза, здраво окачване и идиотоустойчив двигател, но управлението на парното беше с плъзгачи като на ЛАДА от 75-та, въобще беше като от рециклирани кофички от кисело мляко. Но така се постига ниската цена спрямо евро-колите....
13
5
 
9
 
! Отговори
Ценител преди 12 години
Тойота са синоним на здравина и новатерство, доказвано от статистиките на застрахователите и забелязвано от собствениците и сервизите. Това го знаят само интересуващите се, за повечето е достатъчно чутото от родителите си, че "немското си е немско".
12
1
 
4
 
! Отговори
драйвър преди 12 години
до 4 Азиатските кали да , но китайските автомобили особено тези на Great Wall имат вече много изчистен и лишен от азиатски орнаменти дизайн. Споделям мнението , че поне у нас ще ядат дървото на ловешката сглобка.
11
4
 
18
 
! Отговори
Toyoda преди 12 години
Аз имам RAV 4 D4D сглобяван в Япония, не е пластмасов отвътре, защото е с всички екстри за модела и да ви кажа нямам никакви грижи. PS. Освен от калпавата нафта Made in Lukoil.
10
18
 
11
 
! Отговори
СКРАП! преди 12 години
Японските коли са абсолютни ***,а за по-новите след 2003г. изобщо не ми се говори.Всичко е пластмасово с изключение на двигателя и е направено за еднократна употреба!
9
3
 
12
 
! Отговори
ss преди 12 години
Аз имах Tойотa Auris и аз съм разочарован, сглобена е като от зрънчо, едни пластмасории едни чудеса ..... очаквах много повече ....
8
4
 
11
 
! Отговори
1111 преди 12 години
Аз съм много доволен от моята Тойота и ако имам възможност след време, пак Тойота ще си купя.
7
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дошо Дошо , ти си някаде в твой свят много си далече от Тойота , !
6
13
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Имах Тойота 99% разочарование от нея ! Нека се заинтересуват собствениците та да им кажа ! Купих я на 70 км чисто нова едва я продадох ! от ден на ден се скапваше и като отида в сервиза все ми казваха това е нормално това е така и така трябва да бъде ! Искам да фалират от сърце им го желая !
5
4
 
7
 
! Отговори
Stan преди 12 години
Причината е най-вече заради земетресението и последвалото цунами.
4
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Новите им модели са едни такива развълнувани, развихрени- много характерен китайско-азиатски дизайн. Кой ще ги купува ? Ще си спомняме с носталгия по стария ,леко ръбест Ланд Круизер , с Д4Д мотор....... По същия начин спаднаха продажбите и на Пежо и на Рено. Секси отзад ,нам ква отпред ???? Кой ги харесва тия коли ?