Официално: След 16 години България отново произвежда коли

Бойко Борисов откри завода за автомобили край Ловеч
Обновена: 21 фев 2012 15:57 | 21 фев 2012 15:50,
276
Официално: След 16 години България отново произвежда коли
Снимка: AutoMedia.bg

От днес официално в България след 16-годишно прекъсване отново се произвеждат автомобили.

Те са китайски на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM), който е партньор на българската компания Литекс моторс.

По-рано през деня се състоя официалното откриване на новопостроения завод за автомобили в ловешкото село Баховица.

Серийното производство на автомобилите стартира на пълни обороти веднага след откриването. Първоначално в Баховица ще сглобяваме три модела на Great Wall Motor, които ще се продават както у нас, така и в чужбина.

Моделите са сертифицирани във Великобритания, покриват нормата Евро 5 и европейските стандарти за безопасност.

Още през следващата година, заедно с компактният Voleex С10, кросовърът Hover H5 и пикапът Steed, на поточните линии в Баховица ще бъдат качени моделите Voleex С30, Voleex C20R и Hover H6.

Планът предвижда произведените у нас коли първоначално да задоволяват търсенето в България и околните страни, а след това и останалите страни в Европа.

В завода към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години.

Плановете предвиждат през 2012 година в завода да бъдат произведени около 2000 коли. До 2014 година, когато в Баховица ще работят около 2000 души, капацитетът на завода трябва да достигне производството на 50 000 автомобила. Те ще се продават в цяла Европа. Ще се произвеждат и автомобили Great Wall с десен волан, които ще се изнасят за пазара на Великобритания.

До момента в предприятието са инвестирани 55 000 000 лева, като тази сума не включва земята, на която е изградено. През следващите две години инвестицията трябва да достигне 150 - 170 000 000 лева.

Марката вече има 17 дилърски центъра в България, а клиентите й са над 300 (автомобили доставени от Китай). Дилърства има още в Албания, Черна гора и Македония, а в момента се изгражда и шоурум в Сърбия.

По повод бъдещото конкуриране c Dacia, маркетинг директорът на Литекс Моторс Иво Деков заяви:

"Убеден съм, че българчетата в нашия завод могат да правят по-качествени автомобили от румънските или сръбските си връстници".

Той допълни, че България е избрана, тъй като се намира на стратегическо място, има сравнително евтина работна ръка и е част от ЕС.

На събитието присъстваха Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на GWM, Гуо Йеджоу, посланик на Китай в България, министърът на икономиката Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на първият произведен у нас автомобил Great Wall.

"Поне милиард евро китайски инвестиции ще влязат в България, а този завод е първата стъпка. Най-хубавото е, че от всеки изнесен навън автомобил държавата ще печели", заяви Борисов и допълни:

"Това, което от нас се искаше - да построим пътя и администрацията да помага бързо да става, сме го направили".

GWM е единственият китайски автомобилен производител с типово одобрение на продуктите си за продажба на територията на Европейската общност. Компанията е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна.

Оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др.

Още снимки от откриването вижте само в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
212
0
 
8
 
! Отговори
Кочо преди 12 години
Ако качеството е на ниво ще имат успех, макар че цената не е много по масовия български джоб.
211
2
 
16
 
! Отговори
Великата стена преди 12 години
Най- накрая произвеждаме реален продукт. Засега автомобилите само се сглобяват в България, но дано след време и част от детайлите да се поемат от бг производители. Ловеч ще стане едно добро място за живот !
210
2
 
16
 
! Отговори
didoo преди 12 години
Аз се радвам, че тези автомобили ще се продават в България. Това според мен е една много добра възможност за всички българи. Тепърва ще се откриват още работни места в завода и много скоро ще ври и кипи!
209
0
 
13
 
! Отговори
Морски преди 12 години
Тази година полупроводници,другата цели проводници! Успех!
208
4
 
15
 
! Отговори
La Ciocara преди 12 години
Брех, че и претенции! Не стига, че сме голтаци, ами и плюем в аванс, без да знаем какво ще е реалното качество на автомобилите. Ще рече човек, че цялата ви техника у дома не е мейд ин Чайна!
207
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената говори за качеството. Купете си кисело мляко от 19 ст. и от 1 лв и ще разберете за какво говоря.
206
3
 
23
 
! Отговори
ЗОРО преди 12 години
Пишете глупости за китайците,дори и Мерцедес си правят някои заготовки там!!!
205
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Успех им желая. Ако дойдат и други големи китайски корпорации, България само ще спечели.
204
1
 
17
 
! Отговори
1 преди 12 години
Китайците ще отворят заводи в USA пък местните ще им гледат ориза.
203
3
 
24
 
! Отговори
д-р. Хаус до 224 преди 12 години
19 годишна Тойота Корола?!?! Не ме разсмивай! :-) Такова животно няма! Това отдавна не е автомобил, а купчина желязо, обявите за автомобили го доказват, Короли над 15 години почти не се намират, а ако намериш, цената е около 1500 лева. Според теб кола за 1500 лева е по-добра от нов автомобил? Прегледай се при психиатър и после сериозно лечение!
202
8
 
42
 
! Отговори
софийски ШОП преди 12 години
я че си купим една китайка на изплащане,па вие си карайте 15 годишните си нужници....германецо пърдял в нея толкова години и да и се радвам като нова ли???...я се е---бете у га-----зо...............
201
19
 
17
 
! Отговори
до 236 преди 12 години
тиквена главо, само ти ли не си разбрал, че на Балканите хамериканците подкрепят единствено и само мюсюлманите! анадънмо?!
200
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
238, не забравяй, че има вариант нищо да не взимаш и да пукнеш от глад.
199
24
 
11
 
! Отговори
к.сидерова преди 12 години
Всички знаем, че китайците нямат кой знае какво качество и всичките им стоки са евтини еднодневки.. Може би и колите им ще са на същото ниво, кой знае???Качеството се доказва с времето!!
198
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Очаквайте ни скоро и в кехномаркет.Със всеки електронен китайски продукт получавате безплатно и друг такъв с ДВГ
197
4
 
37
 
! Отговори
до 230 преди 12 години
Много си наивен. Още не си го проумял че каквото и да се направи в нашата държава печелят само корпорациите , обикновенният човек си остава пак беден , работещ като роб и ***.Бях свидетел и участник в построяването на 1 такъв завод с начална инвестиция над 1 млрд. евро и никой нищо не спечели от това. Директора взема сега 15-20К на месец а ние обикновенните шерпи по 350-400лв на месец.Иначе работим с модерни технологии но пари - няма.И в тоя "чайна плант" ще е същия....
196
8
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Цената е солена, предпочитам новата Лада ако е 6000 евро, както казаха
195
12
 
19
 
! Отговори
za 229 преди 12 години
САЩ не са ни братя, нито се натискат за разлика от мужиците. САЩ искат да те отърват от рашките ,но си толкова ***, че не може да ти се помогне.....а китайците дойдоха тук само защото сме в ЕС, не си мисли че заради черните ни очи
194
10
 
26
 
! Отговори
Бравооо!! преди 12 години
!!!Изключително печеливш ход на Гриша Ганчев!!Бъдещето е на Азия!! Ясно се видя, че Историята постепенно натиква западните "демократи" в *** ***!!
193
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Ееееее,голяма и тенденциозна реклама на *** на банкера на държавата.Чакам парламентаристите да си поръчат и те от тея кибитки с волан.