Официално: След 16 години България отново произвежда коли

Бойко Борисов откри завода за автомобили край Ловеч
Обновена: 21 фев 2012 15:57 | 21 фев 2012 15:50,
276
Официално: След 16 години България отново произвежда коли
Снимка: AutoMedia.bg

От днес официално в България след 16-годишно прекъсване отново се произвеждат автомобили.

Те са китайски на автомобилния гигант Great Wall Motor (GWM), който е партньор на българската компания Литекс моторс.

По-рано през деня се състоя официалното откриване на новопостроения завод за автомобили в ловешкото село Баховица.

Серийното производство на автомобилите стартира на пълни обороти веднага след откриването. Първоначално в Баховица ще сглобяваме три модела на Great Wall Motor, които ще се продават както у нас, така и в чужбина.

Моделите са сертифицирани във Великобритания, покриват нормата Евро 5 и европейските стандарти за безопасност.

Още през следващата година, заедно с компактният Voleex С10, кросовърът Hover H5 и пикапът Steed, на поточните линии в Баховица ще бъдат качени моделите Voleex С30, Voleex C20R и Hover H6.

Планът предвижда произведените у нас коли първоначално да задоволяват търсенето в България и околните страни, а след това и останалите страни в Европа.

В завода към момента са заети над 120 души, като средната възраст на операторите е 19 години, а на инженерите е 25 години.

Плановете предвиждат през 2012 година в завода да бъдат произведени около 2000 коли. До 2014 година, когато в Баховица ще работят около 2000 души, капацитетът на завода трябва да достигне производството на 50 000 автомобила. Те ще се продават в цяла Европа. Ще се произвеждат и автомобили Great Wall с десен волан, които ще се изнасят за пазара на Великобритания.

До момента в предприятието са инвестирани 55 000 000 лева, като тази сума не включва земята, на която е изградено. През следващите две години инвестицията трябва да достигне 150 - 170 000 000 лева.

Марката вече има 17 дилърски центъра в България, а клиентите й са над 300 (автомобили доставени от Китай). Дилърства има още в Албания, Черна гора и Македония, а в момента се изгражда и шоурум в Сърбия.

По повод бъдещото конкуриране c Dacia, маркетинг директорът на Литекс Моторс Иво Деков заяви:

"Убеден съм, че българчетата в нашия завод могат да правят по-качествени автомобили от румънските или сръбските си връстници".

Той допълни, че България е избрана, тъй като се намира на стратегическо място, има сравнително евтина работна ръка и е част от ЕС.

На събитието присъстваха Ван Фън Йн, президент и изпълнителен директор на GWM, Гуо Йеджоу, посланик на Китай в България, министърът на икономиката Трайчо Трайков и премиерът Бойко Борисов, който преряза лентата на първият произведен у нас автомобил Great Wall.

"Поне милиард евро китайски инвестиции ще влязат в България, а този завод е първата стъпка. Най-хубавото е, че от всеки изнесен навън автомобил държавата ще печели", заяви Борисов и допълни:

"Това, което от нас се искаше - да построим пътя и администрацията да помага бързо да става, сме го направили".

GWM е единственият китайски автомобилен производител с типово одобрение на продуктите си за продажба на територията на Европейската общност. Компанията е най-големият частен производител на автомобили в Китай и износител от азиатската страна.

Оперира на най-големия автомобилен пазар в света, като реализира автомобилите си Great Wall в над 120 страни по целия свят – Европа, Близкия Изток, Африка, Централна и Южна Америка, Азия, Австралия и др.

Още снимки от откриването вижте само в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


276
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
192
6
 
4
 
! Отговори
до ширлиц преди 12 години
абе то е едно да го гледаш ,друго е да навъртиш с него 100 хил км ! ама още няма такава китайска кола в България навъртяла тези километри нали
191
16
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
карайте си скапаните китайски клонинги ,ся ще видим къде ще си продават *** ,той европееца не е толкова *** да си дава парите за полуфабрикати ментета . при тази конкуренция китайска кола ли ? ха ха ха
190
6
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Дай Боже, повече производства да се открият в България. След разрухата и ограбването на всичко, да може сега едно по едно да се възобнови.
189
10
 
46
 
! Отговори
rumen221 преди 12 години
НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ...- КОМУНИСТИЧЕСКИ КИТАЙ НИ ДАДЕ ТЕХНОЛОГИЯ ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА АВТОМОБИЛИ...- БРАТСКА АМЕРИКА ИСКА ДА ПРЕВЪРНЕ ЦЯЛА ДОБРУДЖА В ПУСТИНЯ...А СЕГА ДЕ..."... - КОЙ ПРИЯТЕЛ..., КОЙ СВАТ... И КОЙ НА БУЛКАТА БРАТ..."
188
0
 
21
 
! Отговори
joro преди 12 години
между другото оня ден видях джипа на живо много добре изглеждаше и каката дето го караше.
187
1
 
30
 
! Отговори
joro преди 12 години
поне частите няма да са фалшиви.
186
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
От 00:00 часа на 21.02.2012 г. цената на газта в Бензиностанциите на "ЛУКОЙЛ" ще се продава на цена 1,44 лв. За другите горива не зная. ЧЕСТИТО :) :) :)
185
19
 
5
 
! Отговори
до 223 преди 12 години
твоята 5 годишна гаранция си запази за себе си ,това не е японска Тойота това е китайска тойота менте ! така че айде със здраве .не миги хвали тия копирани *** . 5 години гаранция на празни думи . като почнат да ги карат в западна европа тогава и аз ще почна да си замислям да я карам ,карам 19 годишна Тойота Королла и не е мръднала , само гориво ,гуми и масло !!! айде бягай с китайското си менте че не ми се слуша
184
4
 
15
 
! Отговори
до 222 преди 12 години
Какви части бе, този автомобил е с 5 годишна пълна гаранция. Дори и да смениш нещо, няма да го плащаш ти. Това да не ти е 20 годишният дарак, който се чупи всеки месец!
183
8
 
6
 
! Отговори
до 220 преди 12 години
*** са ,като почнеш да сменяш части на втория месец ще те видя . първо ,твоите китайски автомобилчета трябва да се докажат ,,, това може да стане чак като минат няколко години .като се докажат пак заповядай на сайти и ги възхвалявай .
182
9
 
7
 
! Отговори
бойко мутров преди 12 години
Официално: След 16 години България отново произвежда некадърници ,лентяи ,мутри ,рецидивисти ,*** ,търтей ,бедняци ,крадливи политици .
181
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Интересно ми е да науча какви автомобили карат повечето от пишещите в този форум, за които тези нови автомобили са ***!
180
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
До 209 и 210: Това, което се произвежда в Япония за вътрешния пазар, няма нищо общо с ментетата, които се продават тук в магазините. Вярно е , че фирмата Matsushita Electric произвежда търговските марки National за вътрешния пазар и Panasonic за износ, но оригинално японско производство може да се купи най-много в Сингапур. В най-добрия случай - Sony от Полша или Унгария, а в по-лошия - китайски SQNY или Panasoanic.
179
4
 
14
 
! Отговори
До 208 преди 12 години
Значи 208 е типичен БАЙГАНЬОВЕЦ, веднага бърза да се изсере на пометеното, вместо да адмирира построяването на завода и даването на хляб на 4000 семейства , той тръгнал да дири кусури, къде е бил построен завода!?.... Чисто и просто, българска му работа...
178
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Не беше ли честно този които доведе китайците а имено ГРИША ГАНЧЕВ да пререже лентата! Оня *** няма място там!
177
1
 
2
 
! Отговори
до 125 преди 12 години
Мотика и лопата няма ли за тебе, ленивецо :-)
176
0
 
2
 
! Отговори
a преди 12 години
Не виждам добре ножицата за лентичката.
175
4
 
4
 
! Отговори
до 211 преди 12 години
Мутро...да ти с*рем в устата!
174
0
 
2
 
! Отговори
Технополис до 209 преди 12 години
Да, сигурно за японска техника ходиш чак до Германия, защото в Източна Европа всичко идва от Китай.P.S. Изключват някои телевизори на Panasonic, които все още се правят в Япония, заради което имат и 5 годишна гаранция.
173
2
 
6
 
! Отговори
мутроавтомобилист преди 12 години
да ви е честита китайската кола българи ха ха ха ха