Чиновниците в Китай - само на местни автомобили

Правителството забрани държавните служители да се возят на чужди коли
Обновена: 1 мар 2012 09:06 | 1 мар 2012 09:06,
46
Чиновниците в Китай - само на местни автомобили
Снимка: AutoMedia.bg

Всички държавни служители в Китай са длъжни да се возят само на автомобили на местни компании. Целта е да се стимулира допълнително производството на коли в страната.

Министерството на промишлеността и информационните технологии на азиатската държава публикува списък от 412 модела, които ще бъдат закупени за местните чиновници, като сред тях няма нито един чуждестранен бранд.

Списъкът ще бъде "отворен" до 9 март, като в него ще могат да се нанасят корекции. Според експертите обаче това няма да промени решението да се помогне на местните производители.

През 2010 г. Китай е похарчил 12.7 млрд. долара за закупуване на служебни коли, които представляват 4.5% от автопарка в страната (при средна цена на автомобил около 25 000 долара).

От 2007 г. досега броят на служебните автомобили е нараснал до 5.2 млн., като 80% от тях са произведени от чужди компании. С най-голяма популярност се ползват моделите на Volkswagen, General Motors и Toyota Motor.

Веднага след публикуването на списъка акциите на борсата на водещите китайски производители скочиха - тези на Dongfeng Automobile с 10%, на FAW с 4,9%, а наGreat Wall Motor с 3,6%.

Още автомобилни новини вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Това и у нас трябва да стане. Желия авто-парк в държавния сектор да се смени с коли произведени в Ловеч.Така се правят нещата. Въпреки, че печалбата ще пътува към Китай, поне ще се осигури работа и развитие в БГ, а не да ми купуват БМВ-та в цвят "пепел от рози" (виж Петков и щерка му)Няма как да се влеят пари в БГ, щом дори от държавния сектор купуват вносни продукти и нежелаят да инвестират във БГ производство
15
0
 
12
 
! Отговори
... преди 12 години
Абее Азии, а тая фирма колко българи храни бе, тъпук ? Нали после държавата по един или друг начин пак ще си вземе част тия пари, или викаш да ги налее направо в Германия, както направиха половината новозабогатели строители преди биг бума - колкото пари се вкараха в БГ за жилища, толкова после се изнесоха навън за коли и други глупотевини.
14
11
 
2
 
! Отговори
Ази преди 12 години
Аве, млъкнете с родното производство. Частна фирма която плаща супер малко данъци защото се води приоритетен инвеститор, си произвежда коли. Държавата от там ако досега е взела и половин милион, трамвай да стана. Иначе и аз карам Great Wall, просто не е родно производство обаче. Тъпуци !
13
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
не всичко е пари пичове, стига сте сравнявали всичко в пари ... това е добра идея и за БГ, ние също имаме вече "родно" производство
12
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Кво пък толкова ви хареса Китай?Заплатите ли ши харесват там (макс 1000 долара) работното ли време (по12-15) часа?Що не се преместите да живеете там?Ама все към САЩ и Европа ви се ходи?Ехх българино колко си сбъркан...
11
3
 
11
 
! Отговори
Никодим Харизанов преди 12 години
No. 12 :"вечво ще живеят в простотия, кич, малоумие, гнет и терор, щото са си китайци".Моето впечатление от Китай (живях там 6 месеца) е че китайците общо взето са много по-пестеливи от нас, по-организирани и определено по-трудолюбиви. Кич има, защото търсят по-евтиното. В университетите им, например, - казармен ред. Полицаите им - с бели якички и бели калъфи на фуражките. Заповедите на полицая се изпълняват БЕЗПРЕКОСЛОВНО! (Ако това е "гнет и терор" - бих желал такъв и в БГ)
10
1
 
8
 
! Отговори
СФ преди 12 години
Какъв комунизъм бе, това са служебни коли, за които плаща държавата, не лични автомобили. Не виждам нищо лошо като така или иначе са предвидени да се дадат тези пари, да се дадат където трябва.
9
19
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
Сега ще папат дръвцето.Не Европа и САЩ имат нужда от Китай а обратното :)
8
2
 
28
 
! Отговори
Българин преди 12 години
Ето това е държавност и така се подпомага собственото производство! Саркози се вози на "Ситроен", в Италия на "Фиат". В САЩ е въпрос на патриотизъм да си купиш местно производство автомобил. А нашите депутати и кметове се возят на БМВ и Мерцедес?! Има толкова добри коли , на много по ниски цени за същите функции. Да се удари рамо на "Литекс" , възродил автомобилното производство у нас!
7
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 12 години
e tova e ve4e komunizam i stimulirane na rodno proizvodstvo a ne kato nashte tikvo4i
6
11
 
3
 
! Отговори
свидетел преди 12 години
мое ноо пари да си натрупал и па да си *** и алчен. китайската тъпотия, лъжливост, крадливост, не лоялност...нема край и вечво ще живеят в простотия, кич, малоумие, гнет и терор, щото са си китайци.
5
1
 
26
 
! Отговори
Koko преди 12 години
Само GREAT WALL, мачкай Ловеч мачкай!
4
1
 
7
 
! Отговори
Литекс Моторс преди 12 години
Обява за работа:"Спешно се търси търговец за китайския пазар, да знае китайски и да има опти с обществени поръчки!"
3
0
 
25
 
! Отговори
БЪЛГАРИН преди 12 години
РЕШЕНИЕТО СИ Е ПРАВИЛНО. ПО ТОЗИ НАЧИН ПО-БЪРЗО ЩЕ НАСТИГНАТ ПО КАЧЕСТВО ЕВРОПЕЙЦИ И АМЕРИКАНЦИ И ЯПОНЦИ ПО КАЧЕСТВО. ЗАЩОТО АВТОМОБИЛА НЕ Е ХЛАДИЛНИК. МНОГО ГОДИНИ ТРЯБВА ЧРЕЗ ОПИТА И ГРЕШКАТА ДА ДОСТИГНАТ ВОДЕЩИТЕ.
2
1
 
22
 
! Отговори
Литекс преди 12 години
Сега е времето да продадем всички ловешки коли на китайските държавници
1
0
 
28
 
! Отговори
Гриша преди 12 години
Бат Боко да слиза от Тойотата.