"Жигули" навърши 42 години

От легендарния автомобил са произведени над 4.8 млн. бройки
Обновена: 20 апр 2012 16:27 | 20 апр 2012 16:25,
103
"Жигули" навърши 42 години
Снимка: АвтоВАЗ

Точно преди 42 години от конвейра на АвтоВАЗ слизат първите 6 автомобила ВАЗ 2101, познати като "Жигули". Машините са боядисани в цветовете на бившата РСФСР – синьо и червено, и са базирани на италианския Fiat 124.

Производството на ВАЗ 2101 е заигравка от страна на съветското правителство с италианската комунистическа партия. По същото време град Ставропол на Волга е прекръстен на Толиати в чест на лидера на италианските комунисти Палмиро Толиати.

Името на автомобила е избрано след всенародно гласуване. С помощта на съветски и италиански конструктори той е модернизиран, за да може да отговаря на климатичните условия в бившия СССР. Усилена е каросерията, напълно преработено е задното окачване и е увеличен пътния просвет. При Fiat 124 той е 140 мм., докато при "Жигула" – 174 мм.

Освен това при италианския автомобил клапаните на двигателя са разположени отдолу, докато при руския са отгоре. Като цяло измененията в 2101 са повече от 800, като автомобилът напълно преобръща представите на руските водачи за леките автомобили.
 
"Копейката", както наричат „Жигула”-та в бившия СССР, се отличава с просторен салон, съвсем нелоша динамика, леко управление и по-икономичен от познатите по това двигатели. Машината бързо се превръща във "всенародна", като до края на 90-те години на миналия век от нея са произведени над 4.8 млн. бройки.

Тя играе важна роля и с факта, че само заради нейното производство и модернизиране на територията на СССР са открити над 60 научно-изследователски центъра. ВАЗ 2101 е първият руски автомобил, в чието производство са използвани материали като пластмаса например.

Още любопитни новини от света на автомобилите вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
31
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
До 25: Все пак става дума за автомобил, чието производство е започнало преди 42 години! Това никак не е малко! Колко се гъне при челен удар е тема засягаща некадърните шофьори! Не забравяй, че по времето, когато масово се караха Жигули, нито движението беше с днешния интензитет, нито нищо! Глупаво е да сравняваш нещо толкова старо, със доста по-съвременни автомобили!
16
3
 
19
 
! Отговори
до 19 преди 11 години
Навремето Рейгън казал на някакъв конгресмен,че 7-ми ноември трябва да се чества и в САЩ. На въпроса "защо" отговорил: "Вие представяте ли си какво щеше да е Русия,ако не беше комунизма?!"
15
43
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всичко руско е ***, най много населението
14
27
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
този жалък *** прилича на автомобил само по това, че има 4 гуми, върхът на съветския мозък е да открадне, а *** червени *** да карат жигула, че белки изчезнат от този свят
13
2
 
17
 
! Отговори
ИВАН преди 11 години
АБЕ , СУПОЛАНКОВЦИ ТОЛКОВА СТЕ *** 4Е, НЯМАМ ДУМИ
12
1
 
38
 
! Отговори
Темерут преди 11 години
Не се бъзикайте със Жигулките, наистина са легендарни коли! Има доста от тях в движение и до днес! Лесни са за поддръжка, надеждни са, и наистина са със завидна динамика за времето си!
11
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко хубаво в Русия е правено въпреки комунистите.Корольов например (а и не само той) е работил в специални трудови лагери (тип Гулаг, но с по-мек режим) през голям период от живота си.Успехите на руснаците във всяка област са въпреки болшевиките.Ако нямаше революция, сега Русия щеше да е No. 1 и по стандарт и по технологии във всяко отношение.Въпреки всичко тя и сега е No. 1 в много отношения - технологически.
10
31
 
5
 
! Отговори
До 17 преди 11 години
Да те допълня - само най-изпадналите *** карат жигули ФАКТ!
9
21
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Руснаците казват така: Като си купиш руска кола и после три месеца не излизаш от гаража докато не си я направиш годна за каране.
8
28
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Доста ниско качествен автомобил. Има един много кофти производствен дефект с окачването, да не говорим и колко е настабилна на пътя.
7
2
 
41
 
! Отговори
ЛАДА 7-ма серия преди 11 години
КУПИХ СИ ЖИГУЛИ страшна кола ГАЗТА НАТИСКА НАПРАВО ЛЕТЯ ЖИГУЛИ ти си моята кола ЖИГУЛИ не те разменяма за ЖЕНА ЖИГУЛИ с теб до края на света ,КЕФ ти море КЕФ ти планина ЖИГУЛИ Е МОЯТА КОЛА кат ШУМАХИР съм не е ли така
6
26
 
8
 
! Отговори
гочо преди 11 години
до анонимния под номер 3-братчед май си прекалил с опиатите.жигулата не гниела-бухахахахаха.ми тя след петата година само боята я държеше бе.отдолу вече нямаше ламарина
5
5
 
42
 
! Отговори
булгар булгар преди 11 години
Шапка й свалям на Жигулито
4
51
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пълен ***.
3
36
 
11
 
! Отговори
долу преди 11 години
виж им колите сети им се за ракетите.какво може да се очаква от комунист
2
6
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Желязна кола е жигулито и след 40 години продължава да се движи, имам познат с жигула на 35 години, без проблеми развива 140 км и нагоре с оригиналния си двигател.Частите евтини, малко горят.За разлика от съвременните коли който и 10 години не издържат без да се изпотрошат по родните пътища.Жигулата си е цял танк за пътища като наще.СЪщо така и по бавно гние, за разлика от някой нови коли който след 2-3 години и вече загниват здраво.
1
4
 
25
 
! Отговори
JIGULA PAWAR преди 11 години
JIGULI ti si moqta kola JIGULI s teb do kraq na sveta KEF TI MORE KEF TI PLANA JIGULI E MOQTA KOLA