Audi свързва колите си със светофарите

Технологията може да редуцира потреблението на гориво с до 15%
11 мар 2014 12:26, Диян Пенев
8
Audi свързва колите си със светофарите
Снимка: Audi

Германският производител Audi разкри допълнителна информация за новата си система, носеща името Audi Online Traffic Light Information. Тя свързва автомобилите с мрежата от светофари и може да редуцира потреблението на гориво с до 15%.

Системата черпи информация от централното управление на светофарите, която предава директно на водача. Предава я и на компютъра на колата, който изчислява скоростта на движение, за да може автомобилът да "хване" зелена вълна.

Ако колата изчаква на червен светофар, системата показва времето до светването на зелена светлина. В такива случаи, Audi Online Traffic Light Information стартира автоматично двигателя - при моделите със старт/стоп система на двигателя - пет секунди преди да светне зелено.

От Audi подчертават, че технологията е напълно готова за серийно производство и може да бъде интегрираната във всеки техен модел. Според изчисленията на компанията, ако технологията бъде въведена на пазара в Германия, тя може да спести около 900 млн. литра гориво и да намали вредните СО2 емисии с до 15%.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg


8
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
9
 
! Отговори
или преди 7 години
При нас няма централна система на светофарите, всеки светофар си е за себе си, затова тук забравете да се използва това :)
5
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 2ние караме 99% автоматици вкл. и аз и мислиш че някой ще седне да ти включва и изключва "гениалната" простотия.. ахахахах я пак си помисли...селски ти е манталитета с москвичо на село там си свикнал да включваш и изключваш всякви жалузи смукачи и кво ли още не.Не си за развитите страни мисленето ти е на Ганьовец отивай на село с москвича ахахах този модел е за таквиа като теб значи да си оператор на аграрно земеделска машина ахахахаПоздрави от Сидни Ав$тралия
4
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 2Ех, ганьовецо замисли се пак, не само НИЕ но и ВИЕ карате австралийски коли, в БГ само виж обявите. Ти за Холден да си чувал? Дори има много холдени от ерата на зверовете от 70-те реставрирани от маняци честа гледка по сфетофарите. Холден са подобни на поинтиак. Виж модела Сенатор или Комодоре или Калаис.Само напиши в обявите за коли в БГ колко Австралийски коли карате аахахахПоздрави от Сидни Ав$тралия
3
4
 
7
 
! Отговори
Avi преди 7 години
Стоп-старт система намалява живот на двигателя двойно,+ауди имат проблеми с двигатели хар4ат масло,не искам да коментирам немско ку4ество или ка4ество,трагедия.
2
5
 
10
 
! Отговори
Европеец преди 7 години
Ех, аборигенино... Всяка система в Ауди може да се включва и изключва. Ако в Австралия все още паркирате на светофара, значи живеете в друга епоха. Иначе като се замисля, май не карате австралийски коли....
1
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
АХАХАХАХ това само в Мизерна Европа може да го има! А кво става ако човека иска да паркира до сфетофра? Ще танцува като в дискотека или ако иска да се пристрои в съседна празна лента трябва да слезе да бута или просто насред маневрата колата ще изгасне и ще стане цирк...колко ще отнесе ахахахдобрече сме далеч от такива "гениални" икономии, караме си нови коли на бензин, малко дизел а газостанции почти няма аааа ахаххахахапоздрави от Сидни Ав$тралия