Карлос Гон оглави АСЕА

Бразилецът пое поста от Филип Варен
13 май 2014 13:21, Диян Пенев
0
Карлос Гон оглави АСЕА
Карлос Гон. Снимка: Ройтерс

Бордът на директорите на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA) избра Карлос Гон, председател и изпълнителен директор на Renault, за своя нов президент, съобщават от френската компания.

Автомобилният експерт поема поста от Филип Варен, бивш председател на борда на директорите на PSA Peugeot Citroen. Промяната влиза в сила веднага.

"Г-н Гон ще ръководи ACEA през един много важен период на политически преход в Европа. Под неговото ръководство, АСЕА ще продължи фокуса върху ключовите препоръки към нашата политика, които са тласък към иновациите, подсилване на растеж чрез международна търговия и призив за по-благоприятни регулаторни рамки“, коментира генералният секретар на ACEA.

Карлос Гон, доказал се като един от най-опитните ръководителите в автомобилния бранш, стартира кариерата си през 1978 г. когато е назначен за мениджър на фабриката Le Puy на Michelin във Франция. Той заема позицията на главен оперативен директор на южноамериканските дейности на Michelin, базирана в Бразилия преди да бъде назначен като председател и главен изпълнителен директор на Michelin Северна Америка през 1989 г.

Роденият на 9 март 1954 година в Бразилия, но притежаващ и френски паспорт бизнесмен, се присъединява към Renault като изпълнителен вицепрезидент през 1996 г. В допълнение към ръководене дейностите на Renault, той е отговорен за развойната дейност, автомобилното инженерство и развитие, производството, покупките.

Карлос Гон се присъединява към Nissan Motor като главен оперативен директор през юни 1999 г. и е назначен за главен изпълнителен директор през 2001 г. Председател на Renault от май 2005, той остава и председател и главен изпълнителен директор на Nissan. А от 6 май 2009 година става председател и главен изпълнителен директор на Renault. Карлос Гон е също така директор на АвтоВаз и член на борда на директорите на бразилската банка Itau Banco.

Освен това Карлос Гон е член на Международния Консултативен Съвет на Университета Tsinghua, Пекин, Китай. Той е също така член на Международния Консултативен Съвет на Американския университет в Бейрут, Ливан и е член на Стратегическия Съвет на Saint Joseph University, Бейрут, Ливан.

В Европейската асоциация на автомобилните производители (АСЕА) членуват BMW Group, DAF Trucks, Daimler, FIAT SpA, Ford of Europe, General Motors Europe, Hyundai Motor Europe, IVECO SpA, Jaguar Land Rover, PSA Peugeot Citroën, Renault Group, Toyota Motor Europe, Volkswagen Group, Volvo Cars, Volvo Group.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари