Датчици в колите ще прогнозират поледиците на пътя

Пускат 1000 такива автомобила в Швеция
Обновена: 22 окт 2014 11:26 | 22 окт 2014 11:26, Красимир Ангелов
0
Датчици в колите ще прогнозират поледиците на пътя
Снимка: Булфото

Шведски учени ще монтират върху 1000 автомобила в Гьотеборг експериментални датчици, които ще прогнозират поледицата по пътя 8 часа преди настъпването й, предаде ТАСС, като се позова на шведски медии.

По този начин жителите на града ще могат да получават оперативна информация за състоянието на пътя и ще са подготвени за извънредни ситуации.

Датчикът е разработен от инженери на техническия университет "Лулео". Устройството събира данни за влажността и структурата на пътното покритие, за температурата на въздуха и може да прогнозира предстоящото му състояние.

Тези данни се предават на централния компютър, който след обработката им изпраща съответната прогноза на специална програма в мобилните телефони на шофьорите.

С датчиците сега ще бъдат оборудвани 1000 автомобила "Волво", които през зимата ще се движат по улиците на Гьотеборг.

От експеримента се интересува най-вече пътното управление, което ще може своевременно да хвърля пясък и сол по проблемните участъци, разказва ръководителят на групата създатели Юхан Каселгрен.

Управлението е и главен спонсор на проекта. Сега то използва стационарни сензорни устройства, монтирани в 800 точки по цялата страна.

"След 2-3 години новите автомобили ще получават "автоматична сигнализация срещу поледици". Самата технология вече е налице", казва Юхан Каселгрен.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари