Новият водороден модел на Honda

Моделът ще бъде на пазара след по-малко от две години
17 ное 2014 22:36,
1
Новият водороден модел на Honda
Снимка: Honda

Японската компания Honda представи нов модел с горивни клетки. Това е концепцията FCV, която ще се превърне в сериен модел и ще стъпи на пазарите през март 2016 г.

Новият автомобил представлява усъвършенствана версия на концепцията FCEV, показана през миналата година в Лос Анджелис. Тя разполага с по-малък резервоар за водород, който обаче съхранява горивото под по-високо налягане. Мощността на двигателя също е увеличена до над 136 к.с., а общото представяне на колата - динамика и разход на гориво, е подобрено с около 60%, сочи информацията от Honda.

Благодарение на оптимизациите, новата Honda FCV може да измине около 700 км с пълнен резервоар. Самото зареждане с водород трае едва 3 минути, или колкото при автомобилите с конвенционални двигатели. Агрегатът на Honda FCV се захранва от електричество, получено от химическа реакция между кислород и водород. Единственият отпаден продукт, който се отделя при тази реакция, е вода.

Интересна новост при водородната кола е възможността тя да работи като генератор на електроенергия, което може да бъде използвано, например, при природни бедствия.

Припомняме, че Honda предлага сериен автомобил с горивни клетки още от 2007 година. Той носи името FCX Clarity, разполага с мощност от 134 к.с. и предлага ускорение от 0 до 100 км/ч за около 10 секунди. Максималната скорост на автомобила е 160 км/ч, като с едно зареждане той може да измине 570 км.

Друга японска компания - Toyota, също показа сериен водороден модел, който ще бъде на пазарите през пролетта на 2015 г. 

Още снимки на Honda FCV вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още по темата: Honda
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Новата водородна бомба на Япония.