България сред лидерите по загинали на пътя

В ЕС са сериозно обепокоени от броя на жертвите при ПТП-та
25 мар 2015 10:44,
15
България сред лидерите по загинали на пътя
Снимка: Ройтерс

Намаляването на броя на загиналите при пътни инциденти в ЕС не върви с предвидените темпове. Това съобщи пред журналисти в Брюксел един от членовете на Европейската комисия по транспорта Виолета Булц, цитирана от агенция Interfax.

След взетите от Комисията мерки, през 2012 и 2013 г. е бил отчетен спад на фаталните инциденти с около 8% спрямо предишната година. За 2014 г. обаче намаляването е едва 1%, което сериозно притеснява ръководството на ЕС. Статистиката сочи, че всеки ден смъртта си на пътя намират около 70 европейци. Общият брой на загиналите при катастрофи за 2014 г. е 25 000 души, което е с 5 700 по-малко от 2010 г.

Големият проблем се оказват няколко държави, които държат висок процент загинали – около 90 жертви на 1 млн. жители. Сред тях са България, Латвия, Литва и Румъния. Именно те са начело на „черния” списък, като резултатите им рязко се отличават от тези на Малта, Швеция, Холандия и Великобритания, където на 1 млн. се падат под 30 загинали. Средният резултат за страните от ЕС е 51 жертви на милион жители.

От Комисията отчитат, че увеличение на загиналите има в Гърция, Португалия и Испания, докато в Дания, Хърватия, Малта, Кипър, Италия, Румъния, Словения и Чехия броят на жертвите е намалял. Целта пред ръководството на ЕС е през 2020 г. броят на загиналите при катастрофи да бъде съкратен наполовина.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Както самоубииствата, така и катастрофите са в следствие на ефекта Вердер! За съжаление в България се прилага на 100%! Явно управляващия България елит(който не е български) много държи към икономическия геноцид да прибави и всички известни методи на етническо прочистване!Впечатление прави, че нито един учен до момента не е подхванал темата във форумите! Както престъпността е следствие от изкуствено създадената на криминогенна среда така и всичко останало е последователно действие на професионал
6
5
 
7
 
! Отговори
до 9 преди 9 години
България не е на първо място по самоубийства! Погледни статистиките за северните държави там ги гони депресията от липсата на слънце и самоубийствата са по-честичко срещани отколкото в България - само дето тука са от нищета а там хората са по-задоволени от към материални блага но явно това не винаги влияе.
5
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Нормална статистика... там където книжката се купува като хляб в магазина, там където може да не можеш да прочетеш едно изречение но да имаш книжка, там където всеки качил се в кола си мисли че е безсмъртен, там където ако с по-голям на вид автомобил то си с предимство, там където и улиците са улици само за паркиране а не и за каране, там където гаражите са превърнати в магазини, там където този с парите хич не е равен пред закона, там където наказанието е минимално..... Е как да не сме начело?
4
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
я не моем да карам
3
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
i bimzi spasyava jivot ako nee v dvijenie dnes
2
11
 
6
 
! Отговори
Ц.Ц. преди 9 години
Фаровете спасяват животи
1
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
va6eto veli4ie e nezamenimo