Българите се юрват да купуват нови коли

През март са продадени с 1/5 повече возила, отколкото преди година
Обновена: 16 апр 2015 14:05 | 16 апр 2015 12:15, Бойчо Попов
76
Българите се юрват да купуват нови коли
Снимка: Reuters

След като отбеляза ръст през първия месец на годината, а през февруари отчете отстъпление от 2,7% спрямо същия месец на миналата година, през третия месец на годината автомобилният пазар в България отчита стабилен ръст.

През март в страната са продадени 2108 нови коли, което е ръст от цели 21,4% на годишна база. За сравнение – за същия период година по-рано са били продадени 1736 нови автомобила. За първите три месеца на годината ръстът е по-скромен, но въпреки това стабилен – от 8,4 на сто (5008 спрямо 4619 нови коли преди година), става ясно от статистиката на Европейската асоциация на автомобилните производители (ACEA).

Като цяло в ЕС регистрациите на нови автомобили през март скачат с 11% спрямо миналата година до 1,65 млн. коли, обяви базираната в Брюксел асоциация. За първото тримесечие ръстът е от 8,5% до 3,64 млн. броя, което представлява възстановяване от двугодишното дъно, постигнато през 2013 г. Растежът през май пък е най-висок за последната година.

В Португалия е постигнат най-сериозен растеж през март - от 42 на сто, докато Италия и Испания отчитат нарастване от съответно 15% и 41%. Гърция и Ирландия също могат да се похвалят с двуцифрен ръст.

Във Франция нарастването е от 9,3%, докато Германия, най-големият автомобилен пазар на Европа, отчита ръст от 9%. Във Великобритания е отчетен ръст от 6% - най-силното нарастване за този век.

„Изглежда, че най-сетне сме свидетели на силен ръст на пазара след години на незадоволителни резултати“, коментира пред Bloomberg Джонатан Поскит, анализатор от LMC Automotive в Оксфорд, Англия. Изследователската компания повиши прогнозата си за 2015 г. за западноевропейските доставки до 12,84 млн. автомобила, което би представлявало най-високата стойност от 2010 г. насам.

Силното търсене е знак за подобряващите се перспективи в региона, въпреки че еврото продължава да отслабва, а борбата за финансиране на Гърция не стихва. Доверието на бизнеса и потребителите в страните, използващи еврото, нарасна до 3-годишен връх през миналия месец, което също е признак, че възстановяването на икономиката се стабилизира.

Още икономически новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


76
Още по темата: пазар на автомобили
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
0
 
0
 
! Отговори
Иво преди 9 години
Явно при Бойко нещата се подобряват и хората започват да купуват нови коли.Няма значение дали са лични или служебни.Но не купуват "Лада", защото са едни ламаринени ковчези, а и са некомфортни и трошляци.Ладите преди 30 години бяха по-добри от съвременната Лада!
58
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Вероятно най-продаваната нова кола за лични цени е Mercedes S Class :D
57
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Това като с огромния ръст на покупки на мотори :) с продадени 400 вместо 300 година по-рано. Количеството на купени нови автомобили добре говори за жизнения стандарт. И то като се има впредвид, че 50% са служебни. И като се има впредвид, че най-много вървят Дачиите. Общо за лични цели в държавата се купуват толкова авомобили, колкото в един град с големината на Пловдив на запад.
56
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Продавачите на нови коли без значение как се казват са абсолютни грабители.Цените им са с 20% по високи от останалите страни в Европа.Не коментирам качеството на гаранционната поддръжка която е на светлинни години от нормалните страни.Цената обаче е два до три пъти по- висока от да речем Гърция.Мой познат си кара новата Sкласа в Солун на сервиз ,комбинира го с разходка за цялото семейство до морето,ресторант пазаруване и обслужванено му е на200%.по евтино.
55
0
 
5
 
! Отговори
A преди 9 години
"Българите се юрват да купуват нови коли" ... Даа с доходи от по 700 лева и най евтина нова кола от магазина за 12/14 000 лева, масово се купуват нови автомобили. Пред всеки един дилър на автомобили има огромни опашки. Хората си пазят ред и спят пред представителствата ... малии то юрване то чудоо !
54
0
 
6
 
! Отговори
ha ha преди 9 години
Тъй като желаещите са много за нови коли, а те не стигат за всички, вземете пак да въведете вноските по 1500лв, и да се чака по 12 до 15 години. Така де, да не се блъскат хората по опашки.
53
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
бедният народ трябва да има поне един радостен лъч. Както пишат мнозина от коментиращите, масово хората ровят за храна в кофите за ***. Явно така спестяват и все повече успяват да си купят нова кола.
52
0
 
4
 
! Отговори
Верно бе преди 9 години
"Българите се юрват да купуват нови коли"Верно е това. Одеве една тълпа юрнала се да купува за малко не ме премаза.
51
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
мда юруш на новите коли ,и апартаментите също ,да не забравим и кредитите -всичко е на горе бе.Такъв напредък.И 70 000 души пътували в чужбина за празниците -толкова е богата 7милионна България ,значи ,да се неначуди човек,
50
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
100-120 бинки за нова кола нямам, пък за по-малко не си струват.Затова ще си карам 7-годишната 5-ца с фул екстри
49
0
 
21
 
! Отговори
vesko02 преди 9 години
Човек би си помислил ,че Европа си има нов икономически тигър
48
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Важни е кой купува. Реален е ръста когато купувачи са частни фирми и лица. Ако основни купувачи са държавни учреждения и други на бюджетна издръжка това е просто преразпределение на обществени средства.
47
0
 
9
 
! Отговори
БЪРЗО СВЪРШВАТ! преди 9 години
БЪЪЪЪЪРЗАМЕ ДА НЕ ВЗЕМАТ ДА СВЪРШАТ НЕЩО....
46
0
 
5
 
! Отговори
правилно преди 9 години
и печалбите на застрахователите с повишиха с над 6%
45
0
 
4
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
neznam kak gi kupuvat,az vzemam 1000 lv v na6iq krai i me mislqt za bogat,ma za tokova ne6to ne si i pomislqm za6toto edin moi kolega stana pi6man s takava nova kola 90%vzemat pod 600lv i kak mislite spored men tqa statistika e za nqkvi firmi ne za lica
44
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Така е когато българина си няма друга работа си купува нова кола
43
6
 
8
 
! Отговори
Шаман преди 9 години
Балонът скоро ще се спука обаче :) Реалността ще се окаже малко по-различна, но ще го разберете като изгърми :) Ще го разберат и "стоте" човека с новите коли, в един момент ситуацията доста ще натежи и икономиката ще потъне в дълбоки води :) Неосъзнатостта ви сега ще ви приземи :)
42
0
 
32
 
! Отговори
Кольо Камиона преди 9 години
В момента моя чисто нов автомобил го закупува някой италианец или немец, ще го покарат 10-15 години да ми го разработят както е по сервизната книжка, че аз юркам яко и нямам време за смени на масло и други глезотии, ще го лъснат и стегнат в Дупница и ще си карам не просто нов, а "нов внос" автомобил. Може и нова сервизна книжка да ми дадат като подарък.
41
0
 
2
 
! Отговори
anonimen преди 9 години
da vzemat gi na lizing i posle kato ne mogat da si gi pla6tat bankite im gi vzemat i gi prodavat
40
6
 
17
 
! Отговори
NN преди 9 години
но пък това го има само в България: аз взимам 6000лв/м и карам Форд на 2години, офис асистентката взима 2100 и кара Audi на 5 години, а общия работник взима 1500 и каза BMW на 10г.. Шефът ми от Германия като идва тук си взима кола под наем винаги Голф или подобно, с заплата от 15000евро .... ориетна си е ориент. Тея комунисти достатъчно ни осъкатиха и мислене и манталитет. Превърнаха ни .... в прости роби!