Германци правят евтини джанти от карбон

Те ще бъдат с около 40% по-леки от алуминиевия си аналог
24 юни 2015 12:47,
17
Германци правят евтини джанти от карбон
Снимка: VW

Германските компании ThyssenKrupp AG и Maxion Wheels подписаха договор за сътрудничество, според който съвместно ще разработят джанти от карбон и алуминиева сплав. Представители на фирмите обявиха, че целта им е полученият продукт да бъде предложен на пазара на напълно достъпна цена.

Партньорите допълват, че подобни джанти тежат с 40% по-малко от аналозите им от кован алуминий, които в момента се използват на състезателните автомобили. Прототипи на новите джанти вече са били изпробвани при луксозни автомобили и всъдеходи, като тестовете са извършени в лабораториите на Maxion Wheels.

Джантите са изпитвани и при пътни условия върху специален прототип, построен от компанията Volkswagen. Резултатите са показали, че продуктът осигурява ниски нива на шум и вибрации, като същевременно се амортизира много по-трудно.

Очаква се през 2016 или 2017 г. компанията BMW също да пусне на пазара собствени джанти, частично направени от алуминий. При тях също ще бъде използван карбон, като това ще позволи намаляване на теглото с около 1/4 в сравнение със сегашните аналози.

Още новини с автомобилна тематика четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Поздрави веселяци!!! преди 8 години
Карбонът по-подходящ ли е като материал, за по-чести посещения за ремонти в сервизи, предизвикване на повече ПТП-та, суета, обедянване, изглупяване ? Слугите си знаят урока - в името на гибелта!
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Карайте си с такива .... до първата дупка и до там Композитите базирани на въглероди влакна за здрави,леки ,но крехки и трошливи .т.е издържат трудно в сложно комбинирано деформирано състояние ,такова каквото изпитва една автомобилна гума При рязко и силно натоварване настъпва мигновено крехко счупване За джанти на колело стават Навремето тук се правиха опити да се правят джанти от полиамид Макар и грозни желязните джанти си остават класика ,отивате на майстор и ви ги изправя
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А за велосипеди с лети капли ще става ли?
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До ЙоргоКоване на алуминийКоването на алуминий и неговите сплави има все по-голямо значение поради относително ниското тегло и изключителните механични свойства на метала. Поради проблем с адгезията технологията на обичайните механични процеси с висока степен на деформация още е недостатъчно развита, но тя продължава да се развива, особено по отношение на трибологическите характеристики. Най- широко използван смазочен материал се явява диспергиран във вода графит.
8
2
 
8
 
! Отговори
Стоян преди 8 години
До Младен1000 пъти си прав,техния полигон няма такива дупки като българските пътища.
7
0
 
8
 
! Отговори
младен преди 8 години
"Джантите са изпитвани и при пътни условия върху специален прототип, построен от компанията Volkswagen."Тия па от VW, що са си играли да правят такива неща - един месец по българските пътища и ако не е на парчета значи става.
6
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Въглерод на български, не карбон.
5
1
 
1
 
! Отговори
Cheti преди 8 години
До Йоргоmaslata/articles/89-2014-04-17-07-26-24
4
6
 
13
 
! Отговори
Йорго преди 8 години
Кован алуминий????? Ало журналистчето току що измисли нов процес в пластчното обработваме на металите. БРАВОС!
3
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Леле..е..е сега каква джанта са направили за запорожеца сама се върти без болтове , направо лети като самолет . Е сега Мерцедес гризна дръвцето .
2
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До Пиар агент-руснак............ку-ку...ку-ку...даже иронията ти е глупава.
1
18
 
20
 
! Отговори
Пиар агент-руснак преди 8 години
Това не е вярно, само др. Путин може да прави хубави коли и джанти от карбон . Той е велик и има ракети и танкове , а народа живее по добре от Германците , защото е победител във войната.