Нововъведение: Коли, управлявани с мисъл

Китайски учени представиха изобретението си
Обновена: 10 дек 2015 14:45 | 10 дек 2015 14:37,
18
Нововъведение: Коли, управлявани с мисъл
Снимка: Reuters

Забравете за самоуправляващите се автомобили, скоро може да караме контролирани с мисли коли.

Китайски инженери са разработили система, която е в състояние да разчита мозъчните сигнали и да предава командите към автомобил, пише британският "Телеграф".

Засега технологията може да движи автомобил напред, назад, да задейства спирачки, да заключва и да отключва вратите, без да е необходим физически контрол.

Учените казват, че разработването на технологията им е отнело две години работа.

Системата се състои от 16 сензора, които засичат електроенцефалографски сигнали в мозъка на шофьора и софтуер, преобразуващ сигналите в инструкции.

Целта не е само да се създаде атрактивна авангардна технология. Системата е създадена за парализирани или пък възрастни водачи със затруднени движения.

"Проектът има две изходни точки. Едната е да се предостави метод за управление без използване на ръце и крака за инвалиди, които не могат да се движат безпроблемно. Втората - да се разработи "по-интелектуален" режим за управление за здрави хора", казва Джанг Джао, ръководител на проекта.

Контролирането на превозно средство с мисли при натоварен трафик изглежда опасна идея, но изследователите са категорични, че отклоняване на вниманието не би причинило инцидент.

Мисловна концентрация е необходима само при промяна на движението на автомобила - нещо, което така или иначе правим на подсъзнателно ниво. Според учените крайната цел би могла да включва интегриране на тази технология със самоуправляващите се коли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
Щиглиц преди 8 години
малииии като знам колко безмозъчно същесътва ходят по тая земя - ще стане опасно с тая технология
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Пайнерките какво ще правят тогава, май ще се возят с градския транспорт. Но това е бъдещето- високите технологии и модерния начин на живот ще изместят примитивността и глупостта.
11
0
 
3
 
! Отговори
Рв преди 8 години
Карам си аз и изведнъж... Някъв с фуражка ми маха да спра.... Ех как искам да го прегазя си помислям за момент!
10
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
а к'во пра'им ако имам само една гънка, и тия е от ... удар с мотика?!!
9
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако седне жена, ще блокира
8
0
 
7
 
! Отговори
Онанимен преди 8 години
А какво се очаква да направи колата, когато шофьора започне да псува наум? :)
7
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
У нас няма да вървят
6
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ТОВА Е ПЪЛНА ГЛУПОСТ. В ЧОВЕШКИЯТ МОЗЪК ЗА СЕКУНДИ ПРЕМИНАВАТ ТОЛКОВА МИСЛИ И ГЛУПОСТИ ЧЕ ТАЗИ КОЛА ЩЕ СЕ ПОБЪРКА. ГЛАСОВАТА КОМАНДА ЩЕ Е НАЙ ДОБРИЯТ ВАРИАНТ Е НЕ МИСЛОВНИЯТ!!! КАЗВАШ И КРАЙНАТА ТОЧКА КЪДЕТО ИСКАШ ДА ТЕ ОТКАРА И СИ ЛЯГАШ НА ЗАДНАТА СЕДАЛКА. КАТО ПРИСТИГНЕ НА МЯСТОТО КЪДЕТО И Е ОКАЗАНО ТИ БИЕ ЕДИН ШУТ ОТЗАД И ТЕ ИЗХВЪРЛЯ ОТ СЕДАЛКАТА.
5
0
 
5
 
! Отговори
До Анонимен 3 преди 8 години
Като са толкова ***, защо ние им дишаме прахта????
4
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Важното е, че троловете омазаха и тази статия, политизираха я един вид така да се каже. Но какво да се прави, кой за каквото му плащат, за това пише.
3
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За мен това са глупости. Невронният интерфейс не е разработен от китайците, а го има от няколко години. С него много инвалиди успяват да комуникират чрез компютри. При управлението на кола с мисъл все още остава проблемът концентрация! Ако човек се разконцентрира, катастрофата пак си е гарантирана. Единственото предимство, което аз виждам е, че реакциите на човек ще са по-бързи. Няма да е необходимо физическо натискане на спирачката примерно. Но до там.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
В главата на българския шофьор са все благи пожелания за мамите на другите шофьори, пешеходци, кметовете и агенцията по пътищата. Тогава този китайски компютър, как ще се справи с такъв обем информация.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Ако на човек в главата му са само бръмбари, летящи чинии, цената на тока и винетките и тем подобни, как ще се упрявлява колата с мисъл?