Scirocco – най-бързата кола в България

1400 к.с. изстрелват този VW до 100 км/час за само 2 сек
Обновена: 5 яну 2016 15:21 | 5 яну 2016 15:07,
29
Scirocco – най-бързата кола в България
Снимка: YouTube

8 секунди - горе-долу толкова са необходими на по-сносните коли да развият скорост от 100 км/час. Един стар Volkswagen Scirocco обаче е способен да развие внушителните 290 км/час за същото време. Колата е дело на българи и не спира да чупи рекорди.

Въпросният Volkswagen Scirocco е най-бързата кола в България. Автомобилът е пистов, изграден е от нулата, като за това са били необходими цели 10 години.

"Чухме за състезания, които се правят на Божурище и от интерес просто отидохме да опитаме. Колата изобщо не беше готова тогава за такива състезания. Тя беше със стандартен двигател със 75 коня. Оттам се запалихме", разказва пред bTV собственикът на машината Христо Петров.

През годините той и екипът му правят последователни промени, като в момента единствените оригинални компоненти на автомобила са предното стъкло и тавана. Всичко останало е подменено с нови части.

В момента автомобилът развива 1217 к.с. на колелата, което са равнява на приблизително 1400 к.с. мощност на двигателя.

Резултатът е ускорение от място до 226 км/час за 5,3 секунди. Максималната скорост на автомобила - 290 км/час, се постига за само 8,05 сек. Най-популярната дисциплина - спринт 0-100 км/час, пък изисква едва 2 секунди.

Доработеният Volkswagen Scirocco не работи с бензин. Екипът на Христо Петров използва етанол, тъй като това гориво доставя по-голямата мощност, има по-ниска температура на горене и по-малко натоварване върху двигателя.

Запаленият автомобилист не разкрива каква сума е погълнал проекта, но споделя, че разходът на гориво е около 700 литра на 100 км.

За да се справи с натоварването от огромната турбина, блокът на двигателя е пълен с цимент (за да няма кухини). За спирането пък се използва парашут.

Българите не възнамеряват да спират с подобренията. Те са многократни шампиони на България и държат рекорди на две писти в Гърция. Следваща им цел е английската писта "Санта Под". Там нашите състезатели ще мерят сили с най-бързите коли на Европа.

На какво е способен автомобилът - вижте във видеото в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
22
 
9
 
! Отговори
Барака за показ преди 8 години
Колкото и да е бърза не може да те закара от София дори до Гърция......да не говорим ,че бързината се мери на писта а не на права отсечка а тази бръкма е приспособена само за права отсечка.Виж ако беше стриит легал си е РЕСПЕКТ, ама не е , затова е *** за 400м. само.
1
1
 
33
 
! Отговори
ha ha преди 8 години
Ами отидете и ги СЧУПЕТЕ английските дупете, дето си мислят, че могат да правят "бегачки". УСПЕХ.