Автомивка през зимата – за или против?

Вижте какво препоръчват експертите от Русия
22 яну 2016 12:07, Диян Пенев
16
Автомивка през зимата – за или против?
Снимка: Ройтерс

Любителите на автомобили никога не са на едно мнение за това какво означа "Чиста кола". За част от тях това значи ежедневно посещение на автомивка, докато други се сещат за нещо подобно много по-рядко. Тези противоречия са особено силни през зимата. Ето и мнението на руския експерт Максим Строкер от изданието "Автовзгляд":

"В условията на големия град зимата често се асоциира не с чист и бял сняг, а с киша и луга. Затова феновете на честото миене на колата са на мнение, че през този сезон това е още по-важно. На първо място автомобилът е чист и не цапа дрехите, ако случайно се докоснете до него. На второ - солта и останалите химикали, които щедро се изсипват на пътя, често се полепват по колата заедно с останалата мръсотия. Съответно, за да се избегне корозия, е нужно по-често и по-старателно миене.

Аргументите против обаче изглеждат доста по-сериозно. Ако се говори за корозия от гледна точка на химията, това е процес по обмен на йони между атомите на метала и йоните на солите, който всъщност представлява взаимодействие между каросерията на автомобила и същата тази киша на пътя. Още от уроците по химия в училище сме наясно, че повечето химически реакции зависят от температурата - когато е по-топло, те се случват по-бързо.

С други думи - при отрицателните температури, металът на практика на ръждясва, дори напълно да е покрит с кора от сол и кал. Ръждата се разпространява при затопляне, което означава, че едно измиване на автомобила не го предпазва от корозия. Още повече, че за пълно отстраняване на солта от каросерията трябва да се измие и дъното на превозното средство. А това е нещо, за което малцина се сещат.

Доста по-неприятно е и друго последствие от измиването. Когато върху замръзнал автомобил се изливат струи топла вода, боята на свой ред "преживява" жестока смяна на температурите. В нейния вътрешен слой се образува огромно напрежение, което обикновено води до пукнатини.

Освен това след измиването остава влага, която няма как да бъде отстранена. Много шофьори са наясно с този проблем и затова старателно подсушават дръжките на вратите и уплътнителите на прозорците. Това обаче невинаги дава резултат и се случва след измиване вратата на автомобила да замръзне и да не може да се отвори.

Излиза, че през зимата е по-добре автомобилът изобщо да не се мие. Или ако се налага, това трябва да става в отопляеми автомивки или подземни паркинги. Тоест, на място, където автомобилът може да остане поне половин час след миенето, за да може да изсъхне напълно".

Съвети за безопасно шофиране през зимата вижте в Automedia.bg


16
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
4
 
9
 
! Отговори
СССРам преди 2 години
Един познат беше в Русия по работа.
Каза ми че може да се върне в Русия само заради жените и алкохола.
Пиеш и Иб..еш колкото искаш.
13
1
 
10
 
! Отговори
до криза преди 2 години
Няма никакво значение колко струва бензинът. Важно е колко бензин може да си купиш с една заплата. И най-важното - дали ти плащат заплатата.
12
4
 
4
 
! Отговори
Ken преди 2 години
До Криза

"В Русия уж имало криза а там в момента 1 литър А95 струва 0.81 лв."

Питай колегата, колко е струвал преди кризата.
11
4
 
6
 
! Отговори
Криза преди 2 години
В Русия уж имало криза а там в момента 1 литър А95 струва 0.81 лв. Един колега се върна тази седмица от там и ми каза цена 35 рубли за литър А 95. У нас на тази цена е пропан бутана. И в Русия бензина е най-скъп от другите горива дизел и пропан бутан, а за метана просто ми е чудно какава е цената ако някой знае да каже.
10
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Ай сиктир поредната глупава статия
9
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Чета написаното под мене и се чудя.Абе аз защо до сега не съм забелязал какви умни люде се въдят из тая държава?Та тука е пълно с умници поне 3 нива над руснаците,то и затова сме най богатата държава и най доброто място за живот в Европа.
8
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Всъщност една кола трябва да се мие много по-често през зимата, отколкото през лятото. Причината е проста: солта, която хвърлят по асвалта.
7
6
 
9
 
! Отговори
хахахахахааа преди 2 години
В Русия автомобилите ги мият с водка!
Водката е като еликсир,става за пиене и миене.
За това братушките винаги са на градус.В Русия е обида ако не пиеш алкохол.На ден ти се полага един бидон:)))
6
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
taka prawq i s moq moskwi4 403
5
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре, че беше този руски дърводелец да ме светне, иначе щях да си остана *** като мужик.
4
7
 
15
 
! Отговори
Ричард преди 2 години
Има нещо вярно в статията , само че по-добре да бяхте написали "Немски експерти.." . Руснаците абсурд да са стигнали до този извод първи , а и Мерцедес сте сложили за фон.. ;)
3
30
 
15
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 2 години
руски автоексперт? Това е някакъв джоук, нали?
2
43
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Русия... експерти ...
Там имат само пияници и войнолюбци. ***.
Експерти нямат. Не са имали никога.
За това се искат умни хора, а в Русия няма такива.
Вижте им историята и развитието ...
Африкански манталитет
1
9
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А в България най-добре е да нямаш автомобил щото винетки, граждански отговорности, каско, лоши пътища, алчни и корумпирани ченгета, цени на горивата, спиране от движение и прочее простотии ти излизат по-скъпо от стойността на самия автомобил. Целта е да храниме *** шофьори от таксиджийската мафия.