Как да реагираме при заледен път?

Ето няколко съвета, както и видео с такава ситуация
29 яну 2016 14:14,
27
Как да реагираме при заледен път?
Снимка: YouTube

Снегът в страната вече се топи, но опасността от заледяване на настилката остава висока. Ето няколко съвета, които могат да помогнат, ако попаднете на заледен участък.

На първо време имайте предвид, че през деня температурите стават положителни, но след залез падат под нулата и разтопилият се сняг се превръща в коварен лед. Често той е толкова тънък, че изглежда като мокър асфалт.

Най-опасни в такива ситуации са надолнищата, тъй като спирането става още по-трудно.

Дори да ви се струва налудничаво, спирачките в такива ситуации няма да помогнат. Блокиралите от спирачната система гуми правят колата буквално неуправляема. Затова не използвайте спирачките, докато насочвате автомобила с волана. Натискате ги само, ако не се налага завиване.

За да накарате колата да следва зададената от вас посока, може да използвате двигателя, като подавате лека газ. Така двигателните гуми ще използват дори минималното сцепление с настилката, за да насочат автомобила.

Във видеото долу, заснето наскоро в Баку, ясно се вижда, че черният Juke се пързаля директно надолу, въпреки че воланът му е навит надясно. Причина са именно натиснатите от шофьора спирачки. Ако ги беше освободил, колата щеше да завие поне леко.

Пример за правилно действие е вторият автобус. Той също се пързаля, но ясно се вижда, че когато стоповете му изгасват той мигновено тръгва в зададената от шофьора посока.

Добро решение е също така използването на аварийните светлини и на клаксона, за да бъде привлечено вниманието на останалите участници в движението.
 

Още полезни съвети - Как да шофираме безопасно през зимата - вижте в Automedia.bg

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Има само едно нещо, което е по-гадно и по-непреодолимо пред заледения път. Това е плътната мъгла с видимост 3-5-10 метра.
1
5
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Най-важното е споменаването на всички роднини от женски пол на виновните за заледеното.