Къде по света се продават най-много автомобили?

Три страни генерират над 50% от всички реализации на нови коли
1 фев 2016 20:39,
27
Къде по света се продават най-много автомобили?
Снимка: Ройтерс

Над 50% от световните продажби на нови автомобили се реализират в едва три страни, става ясно от статистиката за 2015 година на агенция focus2move.

Въпросните най-големи пазари в света са Китай, САЩ и Япония. През 2015 година в тези три страни са продадени общо над 48,5 млн. нови коли, или 52,6% от всички реализации през годината.

На Китай се падат около 25 мнл, на САЩ - 18,5 млн., а на Япония - 5 млн. автомобила.

С една позиция нагоре до място 4 се настанява най-големият пазар в Европа - Германия с 3,44 млн. продажби. Следващата позиция е за Индия (3,42 млн. продажби), която също се изкачва с една позиция нагоре спрямо предходната година.

В топ 10 попадат още Великобритания (изкачване 3 места), Бразилия (спад с 3 места), Франция (без промяна), Канада (изкачване 3 места) и Южна Корея (изкачване 3 места). Съществен спад - от 7-мо на 12-то място, отбелязва пазарът на Русия, който изживя сериозна криза през годината. 

Към момента статистиката все още не е финализирана, тъй като липсват данни за най-малките пазари. Събраната информация обаче е достатъчна, за да може да се обяви, че 2015 година поставя рекорд по брой продадени нови коли, се казва в съобщението от focus2move.

Световните продажби на нови автомобили през годината достигат 89,4 млн. (леки + лекотоварни автомобили), или с 2,3 на сто повече спрямо 2014 година. Това е шести пореден рекорд.

Колкото до България, тя е извън топ 50. На въпросната последна позиция е Ирак с над 120 000 продажби. За сравнение у нас са продадени 23 500 нови автомобила през 2015 г., което вероятно означава, че няма да намерим място и в топ 100.

Още новини за автомобили четете в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Хм, в Китай един на всеки 60 човека си е купил нова лека кола, а в България един на всеки 320 човека. Излиза, че сме 5-6 пъти по-зле от Китай.
20
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Е гати *** заглавие-"Генерират се реализации",вместо просто и ясно-Реализират се продажби.Забелязал съм че колкото по нискоинтилигентен е един човек,толкова по-сложни изрази се опитва да използва.
19
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До много злеРуския стандарт на насесесерето начина на живот като животни в трамвойчето и после в килийката на едикой си етаж във високите затвори, т.е. високите блокове де в еди кое си жека или на село с каручката
18
4
 
5
 
! Отговори
До Боби или Анонимен преди 8 години
Абе сериозна криза в русия ? Къде е дежурния руски *** Боби или Анонимен потребител да ни каже че няма никаква криза и другите страни са много зле с новите си автомобили; -)
17
3
 
1
 
! Отговори
invener преди 8 години
При един класически вожд, и биотрабанти, вожда е милиардер и се готви в случай на необходимост да отиде на Марс. обикновеният гражданин живее по - добре, но не знае за това . Енергийната мафия псува и се е преместила в Русия. А "богатите" са се примирили с биотрабанта и ходят на гръцкото и турско море.
16
2
 
0
 
! Отговори
invener преди 8 години
забравих да добавя . При един класически войд кола внесена на старо 1000 % мито . И биотрабантите се произвеждат в заводите на войда. Но марката носи друго име . Възможно е дори Паси. За демагогия и отместване *** недоволството.
15
2
 
0
 
! Отговори
invener преди 8 години
Значи един класически вожд би въвел следните закони кола по стара от 25 години отива за скраб. Европа би казала браво. Нова кола на бензин или дизел 150 % мито. Уса и Европа биха дигнали рамене. Вие и без това купувате Дачиа. И остава един български биотрабант, е ако Лукоил и газпром ще продават по - малко , биха ни похвалили. Та един класически войд би могъл да управлява в условия на демокрация и Европа.
14
1
 
0
 
! Отговори
invener преди 8 години
По интересно е че след 10 - 15 години Китай би имал към 500 милиона коли в движение и изобщо света ще се "мобилизира" и това носи радост на търговците на горива. Но страни като България биха могли да се движат на био метан и биоетханол в малки и евтини коли местно производство. Един класически "вожд " би водил такава политика , между другото не е ясно кое е по - хубаво стари автомобили или bygarski biotrabant.
13
0
 
7
 
! Отговори
инженер преди 8 години
Е трябва да се смята на човек от населението. По този показател сме пред Индия. УСА са на първо място от цитираните страни , и следват Германия и Япония. Но трябва да се смята в пари на човек от населението и най накрая километри на човек от населението. Ние купуваме предимно стари коли и тази статистика лъже по отношение на броя автомобили. Общо взето караме стари коли, но имаме по висок доход на човек от населението от Китай , а купуваме 6 пъти по малко нови коли на човек от населението.
12
0
 
1
 
! Отговори
Помощ! преди 8 години
Загиваме..... С 1.80 лева за долар!
11
1
 
22
 
! Отговори
много зле преди 8 години
В БГ на 298 души се пада 1 нов автомобил подобно е положението и в Африка!
10
3
 
36
 
! Отговори
Жо преди 8 години
ПРИ СОЦИАЛИЗъМА на бай Тошо беше много гот.Внасяш 1200 лева и ти дават номерче.Например 70937. Пред Мототехника имаше едно табло. Отиваш там и разбираш, че за Шкода номерчето е 20570, за Волга- 22770, за Лада- 29600, за Москвич- 42060, за Вартбург- 44780, за Трабант 62890. Минимално чакане е за Трабант- три години, за Шкода 13 години. Кеф! През това време парите ти не се олихвяват, но и никой не питаше защо. За "другарите от Голямото доб,рутро" колите бяха без ред и каквато си искат марка.Кеф!
9
5
 
19
 
! Отговори
Пре преди 8 години
До 4 Значи комунистите са 5 пъти по-богати от нас евро-западналите българи !!!
8
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Щатите загиват. Само паткала и гмо-соя ще произвеждат, малко филми и макдоналдс.
7
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Комунизъмът и перестройката победиха в Китай. САЩ не се борят с комунизма в Китай, а продължават да се борят с Русия или с остатъците на СССР.
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Да бе то в България няма продажби на нови коли защото българите са мазохисти и обичат да карат стари коли. Защото ако българина си купи нова кола след плащане на лизинговата вноска и не дай си боже ипотеката от заплатата му ще остане едно голямо нищо или иначе казано от банката в която му превеждат заплатата вместо пари ще му покажат комбинацията от три пръста с ярко изразен среден
5
0
 
32
 
! Отговори
Сашо преди 8 години
Интересно ми е България на кое място е в света по брой на Mercedes S-class, E-class, CL-class, G-class, BMW M на глава от населението.
4
13
 
27
 
! Отговори
До 1 преди 8 години
Населението на комунистически Китай е 1,4 милярда души, което при 25 мил. продадени нови коли, прави точно по 1 нова кола на 56 човека. Населението на САЩ е 320 мил. души, което при 18.5 мил. коли на година, прави точно по 1 нова кола на 17 души. ***, прости комунистически изчадия. Точно пък днес замълчете и спрете малко с пропагандата! Вместо това се засрамете заради хилядите отнети човешки живота по времето на народния съд.!
3
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Колко сме жалки, половината са служебни, за рент а кар е колко са за частни лица? И после ни убеждават колко е хубаво да се живее в България и че всъщност българинът не е толкова беден.
2
3
 
8
 
! Отговори
Пре преди 8 години
Тамън за толерастният празник ..... комунистите са най-богатите на Земята , китайците - МОЛОДЦИ !