Mercedes също е замесен в Дизелгейт?

Американска кантора подава групов иск срещу марката
Обновена: 19 фев 2016 13:38 | 19 фев 2016 13:37, Бойчо Попов
12
Mercedes също е замесен в Дизелгейт?
снимка: Ройтерс

 Американски шофьор на дизелов модел на Mercedes е подал съдебен иск срещу германския производител. В него той твърди, че Mercedes е програмирала така колата, че при температура под 10 градуса тя излъчва далеч над допустимото количество азотни оксиди.

Зад иска се крие добре познатата адвокатска кантора Hagens Berman от Сиатъл. Тя е първата, която започна да съди и Volkswagen в САЩ, защото VW е програмирал в колите си софтуер, с който може да манипулира вредните емисии. Hagens Berman има водеща роля в делото срещу концерна от Волфсбург, предава DPA.

В друго дело срещу Toyota, чиито коли от някои модели се ускоряват изненадващо и така предизвикват катастрофи, адвокатите на кантората успяха да постигнат обезщетение от 1,6 млрд. долара - най-високата сума на извънсъдебно споразумение, която е плащал автомобилен концерн досега. Съдената също от Hagens Berman корейска Kia пък договори обезщетение от почти 255 млн. долара. Кантората е завела искове и срещу General Motors, но по тях засега няма развитие.

В момента кантората издирва и други шофьори на дизелови коли на Mercedes, за да се включат в колективен иск. Тя изброява 14 модела, за които има съмнения за надминаване на законовите изисквания за вредните емисии. Адвокатите твърдят, че при тестове на улиците тези дизелови автомобили отделят средно над 19 пъти повече азотен оксид, отколкото е позволено. При някои отделни тестове според тях допустимите лимити са надминати дори 65 пъти.

Адвокатите обвиняват Mercedes, че е измамила купувачите с лъжливи презентации. Mercedes е хвалила своите автомобили като „най-чистите и най-модерните дизелови двигатели с изключително ниски емисии, висока енергийна ефективност (30 на сто по-малко парникови емисии, отколкото сравним бензинов автомобил) и удобно шофиране. Компанията била създала погрешно впечатление, че нейните коли са по-малко вредни за околната среда, казва Стив Берман, партньор в юридическата кантора, която е специализирана в колективни искове.

Развитието на кризата във VW можете да следите тук

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Ха преди 8 години
Абе то и дупарата му пуши по-вече като яде боб , ама не я съди нали ?
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До АнонименЕ то тва си е просто икономическа война и като започне да работи ТИПП цяла Европа ще види кон боб яде ли.
7
0
 
4
 
! Отговори
asd преди 8 години
" Mercedes също е замесен в Дизелгейт? "Въпросително или съобщително изречение е това?
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
ЕС срещу Гугъл и Амазон, САЩ срещу Вагените и Даймлер. Всичко е нормално. Само *** би повярвал на инсценировките и би хукнал да купува друга кола. Не съм видял някой да е спрял да ползва амазон или пък гугъл. Та и с колите така.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
САЩ е единствената държава в света, където може да се съди за всичко. Включително и за това, че след пиене на редбул не растат крила. Първо, Даймлер и Рено ги тестваха вече. Така, че да се обърнат към този, който ги е тествал. Второ, при температури под -10 е НОРМАЛНО, ако двигателя изхвърля повече вредни емисии. Все се чудя, защо само японски и немски коли са на пангара в САЩ? Може би защото им завзеха пазара и амитата напълниха гащите. Друго си е 5 литра двигател и 20/100 да возят дебел гъ.з.
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
А няма страшно, Европа ще отвърне на заплахата като подкара големите US търговци на дребно - Amazon, Google и разни други. Те нещата ще се изравнят.Да не говорим , че ще почнат да проверяват и GM в Европа...
3
11
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
То да имаше поне една голяма немска фирма, дето да не мошеничи, добре. АМА НЯМА.По-добре стойте по-далеч от всякакви подобни.
2
1
 
35
 
! Отговори
ТурбоДизелгейт преди 8 години
Американските "кочини" са перфектнииии
1
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Намерили са хората,как да изкарват пари.