Opel показа кола без бутони

Тъчпад и гласов контрол заместват уредите в Opel GT
19 фев 2016 20:00,
13
Opel показа кола без бутони
Снимка: Opel

Нови снимки на концепцията Opel GT показа германската автомобилна компания. Те разкриват интериора на спортната машина, който е напълно лишен от физически бутони.

Факт, в интериора на Opel GT няма нито един физически бутон, липсват дори обичайните скоростен лост и ръчна спирачка. Те, както и всички останали лостове и копчета са заменени от тъчпад и система за гласови команди. Контролните уреди пък представляват прожекционни повърхности, които могат да бъдат осветявани в различни цветове и показват различна информация в триизмерен вид.

Целта на Opel е да покаже визията си бъдещето на автомобилите, като дизайнерите са целили да създадат интериор, който е в унисон с екстериора на модела - изчистен и практичен. Благодарение на умните решения, общото тегло на спортното купе е под 1000 кг.

Впечатление правят също така воланът и педалите, които могат да бъдат настройвани по електрически път до последния милиметър. Както и инструменталният панел от полиран алуминий и страничните огледала, които са заменени от камери.

В основата на футуристичния интериор е системата HMI (Human Machine Interface), която осъществява връзката между човека и машината. Адаптивната технология изчаква да опознае и изучи водача и неговите нужди. По този начин автомобилът се настройва сам към него, а не обратното. В резултат от това се създава диалог, в рамките на който автомобилът отговаря с чаровен глас и например може да избере подходящата музика, пътя и температурата в зависимост от ситуацията, поясняват от Opel.

Работата на системата е заимствана от тази на самообучаващите се автоматични трансмисии. Те се адаптират към водача, реагирайки със спортно или икономично превключване на предавките. Адаптивната HMI технология на Opel прави същото - учи се от всяка команда, всяко докосване на волана и всяка настройка в продължение на дни, месеци и години.

Още подробности за Opel GT ще бъдат разкрити по време на премиерата в Женева. Още от сега обаче се знае, че този автомобил няма да се качи на конвейера. Което е жалко. Бихме искали да видим такъв лек и иновативен автомобил на пътя.

Още снимки вижте в Automedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Кола без копчета е като жена без .ици!
5
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Едната и единствена,основна цел за да се създаде Опела била....ДА има по-грозна кола от Форда !!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
;) Тези курници винаги са изпреварвали времето успешно ;)) Котори ;))
3
0
 
8
 
! Отговори
Румбо преди 8 години
До 11Ма не бе,като пръднеш и те насочва към най-близката тоалетна!(хи-хи)Ако се почешеш по топките-посока околовръстното,къркорене на червата-пицария и т.н.
2
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Доста тъпичко.Като се развали нещо или по някакъв начин системата спре да ти разпознава гласът ще можеш да въртиш само геврекът..
1
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
БРЕЙ БАЩАТА НА РЪЖДАТА МНОГО УМЕН Е СТАНАЛ БРЕ!