Защо трябва да сменяме гумите си през зимата?

Качествата на зимната гума
4 окт 2016 12:14,
18
Защо трябва да сменяме гумите си през зимата?
Снимка: istock

С оглед на зимните метеорологични условия в България - сняг, дъжд и минусови температури - най-удачното решение за зимния сезон е да смените гумите си с такива, които са проектирани да се държат добре както на сняг, така и на лед и студен асфалт. Нека не забравяме, че повечето от нас карат предимно в градски условия, което означава по-скоро мокри пътища, покрити с киша и луга.  Наслаждавайте се  на весела, но безопасна зима, като подсигурите безаварийното си шофиране и сложите зимни гуми на автомобила си навреме.

Какво да знаете за зимните гуми?

Основна характеристика на зимните гуми са т.нар. ламели: напречни малки нарези в грайфера на гумата.  Те повишават сцеплението, като „захапват“ снега с ъгълчетата си. Благодарение на специалния си дизайн с множество ламели, зимните гуми имат много по-голяма контактна площ с пътя, което гарантира по-добра устойчивост и по-къс спирачен път. Освен това протекторът на зимните гуми е изработен от специална термоеластична каучукова смес, обогатена със силициев диоксид, която остава мека дори при минусови температури, като така осигурява максимално сцепление, сигурност и значително по-кратък спирачен път. За сравнение каучукът, от който са направени летните гуми, се втвърдява при температура под 7 градуса. Затова с летни гуми спирането през зимата е несигурно и опасно.

Още по темата:
Какво трябва да знаем за гумите Run Flat

Кога се слагат зимните гуми?

Повечето водачи се сещат за необходимостта от зимни гуми едва при първия сняг. Това често води до големи опашки пред сервизите и центровете за гуми и до много изгубено време и нерви. Разумните шофьори оборудват автомобила си със зимни гуми най-късно до края на октомври. По това време температурата през нощта често пада до нула градуса и използването на летни гуми вече е опасно.

Достатъчни ли са две зимни гуми?

Въпреки, че изглежда логично от икономическа гледна точка, поставянето само на две зимни гуми на задвижващите колела на автомобила носи сериозни рискове. Независимо дали автомобилът е с предно или задно предаване, при спиране върху сняг оставените с летни гуми две колела ще го направят нестабилен и ще доведат до сериозен риск от неконтролируемо занасяне. Всичко друго освен четири зимни гуми през зимата е компромис. И откакто по традиция в деня на първия сняг честваме Деня на изненадата, не „празнувайте“ този ден неподготвени!

Още полезни съвети и най-актуалните модели летни гуми можете да откриете в интернет сайта на Примекс

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
2
 
! Отговори
Randy преди 7 години
Зимни/летни, много ясно, че трябва да се сменят според сезона, ама тези индикации също трябва да се познават, за да няма изненади https://mototechnica.bg/blog/gumi/koga-tryabva-da-smenyavame-gumi.html
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Някой чувал ли е за Blacklion? Само фобри отзиви 7ма.
15
1
 
1
 
! Отговори
край преди 7 години
Сложете си крос клаймат на Мишелин или куатрак на Вредещйан или оптимо на ханкук или 4 сизън на Гудиар или друга ВСЕСЕЗОННА гума на добър производител и спрете да си мислите че сте състезател от формула едно. карайте разумно и не висете по гумаджииници пролет/есен.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При нула градуса е опасно да се ползват летни гуми, а при 20 градуса е опасно да се ползват зимни гуми, а през октомври и ноември сутрин слана и е около нулата, а по пладне като напече надминава 20 градуса
13
0
 
0
 
! Отговори
123 преди 7 години
Зимните при сняг и лед -да, макар че при непочистени улици и с вериги трудно се излиза- късат се. Аз лично със зимни (без вериги) съм се качвал откъдето съм срещал да слизат джипове и да казват, че е невъзможно (колата ми е само с предно). Но при над 20 градуса зимните са като да търкаш с пластелин о асфалта - няма спиране.
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
хубаво но аз съм от Поморие и най много да отида до Бургас сняг и луга ако има пускам тото
11
0
 
3
 
! Отговори
Веско преди 7 години
Тази статия съм е чел десетки пъти. да напишат защо трябва да сменяме гумите през лятото!?
10
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 10Когато си с задни летни гуми и предно предаване, не е толкова страшно. Предните гуми те "вадят" от завоя. Освен ако не си 16г. ***-дрифтаджия. Повече от 10г. карам само с предни зимни и досега без проблеми.
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 2Катастрофите зимата бяха рядкост, защото колите бяха малко и освен това не палеха при -5 градуса.
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
При кола с предно предаване, ако задна гума загуби сцепление се въртиш без контрол и нищо не помага. При кола със задно предаване, ако предна гума изгуби сцепление пак е лошо, но поне съществува теоретичен шанс ако си добър, да се измъкнеш от ситуацията. Мнението ми е да не карате със две летни и две зимни гуми.
7
4
 
6
 
! Отговори
циганско лято преди 7 години
Със зимни гуми при плюс 25 градуса не е препоръчително дори и опасно.
6
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хайде стига с тези платени статии де,че и непрофесионално написани!Не се наядоха и вносителите и тези на които плащат.Ако зимата е като миналогодишната зимни гуми поне в Южна България НЕ СА МИ НУЖНИ.Не можаха да прокарат закон за задължителните зимни гуми и сега отново следва масова медийна атака-Сменете си гумите та сменете си гумите. Истината е,че улиците даже и в градовете не се чистят - за това отговоростта се прехвърля на нас-вие нямата зимни гуми и затова има задръсвания и катастрофи...
5
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
до 5:Нйдей рива уа ,сменяй си ги през два-три дни.
4
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Мит'ряла требе да се клати постоянно - зимни гуми да се ползват и през лятото и то задължително а ламбите да се оставят да светят целодневно независимо да ли е в движение или паркинг - белотаджия срам нема!
3
2
 
22
 
! Отговори
Защо трябва да сменя преди 7 години
Чудесно За сняг! Я сега кажете на хората какво се случва на т.нар. ламели когато се кара със 140км/h по магистралата при 25 градуса като миналия декември!
2
12
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Едно време нямаше зимни гуми и катастрофите бяха рядкост.
1
13
 
12
 
! Отговори
Учуден преди 7 години
А, що ги няма плюещите по зимните гуми???