На Острова готвят такса, ако караш дизел в града

Много държави в ЕС обмислят ограничения за старите дизели
26
На Острова готвят такса, ако караш дизел в града
Снимка: AutoMedia.bg

Собствениците на дизелови автомобили във Великобритания ще плащат солени дневни такси за правото да ги карат в центъра на пет от големите градове в страната.

Правителството планира да въведе "чисти" зони в индустриалните центрове Бирмингам, Саутхемптън, Нотингам, Лийдс и Дарби. По замисъл таксите трябва да влязат в сила от 2020 година, но на 2 ноември Върховният съд разгледа идеята и постанови, че усилията на правителството не са достатъчни, за да бъдат постигнати наложените от ЕС цели за ограничаване на замърсяването на въздуха. Затова е вероятно мярката да бъде въведена по-рано, както да засегне и други градове, съобщава AutoMedia.bg.

Ан Идалго, кметът на френската столица Париж, същио възнамерява да забрани изцяло дизеловите двигатели на територията на града от 2020. Междувременно парижките власти на няколко етапа ще прочистят улиците от всички стари машини (с изключение на колекционерските класики отпреди 1986). В момента забраната е валидна за автомобили отпреди 1997, но през 2020 ще се прехвърли върху всички, произведени преди 2011 година.

Дизеловите двигатели дълго бяха смятани за добро решение в борбата с глобалното затопляне, тъй като са по-ефективни от бензиновите и съответно емитират по-малко парникови газове. За сметка на това обаче те изпускат повече азотни оксиди и фини сажди, които причиняват смог в големите градове и най-различни заболявания на дихателната система и сърцето. Само във Великобритания емисиите на азотни оксиди от автомобилите причиняват 40 000 случая на преждевременна смърт всяка година, ако се вярва на правителствен доклад.

Във повечето държави от Европейския съюз в момента се обсъждат мерки за ограничаване на старите дизелови автомобили.

Още новини от света на автомобилите четете в AutoMedia.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
0
 
1
 
! Отговори
100 Бона преди 7 години
Ако ЕС даде на всеки българин каращ кола пари за нова или за електромобили тогава ще си хвърлим старите коли и ще намалим вредните емисии. Простичко ама няма да стане.
17
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Аз си купих *** 8 тона в софия живея ще си чадя колкото си искам
16
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
За дизела му знаете цаката и защо.......защото опира до обикновеният гражданин в Европа!!Там всичко може да приложите,всякакъв и разнообразен вид рестрикции!!Я само да попитам:Дизелите ли са по-вредни или кемтрейлса с който ни ръсят всеки Божи ден??Ама там нямаааааа мерки!!Защо??Защото го правят едни недосегаеми лелки и чичковци с неограничен финансов ресурс,които си плащат за да тровят и убиват!!Даже под ножа им попадат и тези,които карат на дизел!!
15
0
 
10
 
! Отговори
sysos преди 7 години
Да минем всички на газ тогава ще е най-екологично нищо, че е леко взривоопасно.Каквото и да правят с тия смешни забрани докато света не се отърве от нефта, въздуха ще е мръсен!
14
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дилемата - да карам 150 коня турбо дизел, с разход 5/100 или да карам бензинка 90 коня с разход 9 на 100... хм... хм... хм...А пък най-много ме кефи ония, дето си слагат газовия бойлер в багажника! Ахахахаха...
13
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ... 10Ами тогава трябва да забранят и хората да получават минимална заплата.
12
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
"Във повечето държави от Европейския съюз в момента се обсъждат мерки за ограничаване на старите дизелови автомобили."Чудесно! Повече дизелаци втора ръка у нас!
11
2
 
13
 
! Отговори
Иванушка преди 7 години
Ами как иначе да накарат обикновения човечец да си купи новата им кола? Същата методология се използва и при производителите на мобилни устройства (телефони, таблети и т.н.) - прави се така, че постоянно да имаш нужда да купуваш новото им устройство. Дори наскоро беше изнесена информация, че Apple са пускали ъпдейти за да забавят производителността на по-старите си модели телефони. Това е индустрия хора, това е голям бизнес. Никой няма полза от това да използваш старата си кола. Ай със здраве
10
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Защо всички вързват възрастта на автомобила с вредните емисии?може да е и на 20 години но да цапа по малко от 3 годишна без катализатор ;)Нали за това уж на ГТП-тата мерят вредни емисии и има норми, ако не ти е спрян двигателя докато мерят...
9
1
 
8
 
! Отговори
... преди 7 години
ами да вземе да забраните всички коли над 10 години в България и ето ти една революция ....
8
21
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
аз карам дизел на 24 години и 370 000 километра и мога да ви кажа ,че е много по-екологичен от повечето нови автомобили
7
8
 
17
 
! Отговори
Алелуя преди 7 години
Чудесна инициатива. Да сложат и за България, в населено място над 10 хил души, ако караш дизелов кюнец - 1000лв на година и ще се подобри моментално въздуха в големите градове, а и тъпите джамбази ще почнат да вкарват малко по-модерни коли.
6
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен 1Има достатъчно въздух - проблема, че я превърнаха в гигантска строителна площадка.
5
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Новите 110 китайски автобуса, които Фъндъчкова докара за София и вече се движат, са дизелови.
4
2
 
15
 
! Отговори
Разгеле преди 7 години
Ето че по-запаните ни "съседи" започват да се "светкат" що е то дизел и има ли почва у нас.Само дето в балканските ни покрайнини това няма да дойде :( Уви, ние гледаме еФтинкото, нищо че то излиза далеч по-скъпо като теглиш калема.
3
6
 
16
 
! Отговори
Георги преди 7 години
вижда се края на двигателите с вътрешно горене. Още 15-20год. и ще се използват много по-малко. Един електродвигател има почти 90-95% КПД, един ДВГ има 50-69% макс. Да не говорим че на природата и се *** майката докато го вадят тоя петрол. То и сега може да се замени до голяма степен петрола ама за какво ще воюва тогава САЩ. Ток може да се произвежда почти безплатно. на всякъде по света.
2
0
 
20
 
! Отговори
фгрфг преди 7 години
Ихаа, всичкото "НОВ ВНОС от пенсионер" на Горубляне !
1
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И в София трябва да има, въздуха е много замърсен, но не е само от дизела, а и колите ни са доста стари.